Fakta: Kommuner med laveste uddannelsesniveau har flest førtidspensionister

Del artiklen:
Kommuner med laveste uddannelsesniveau har størst andel førtidspensionister, viser tal fra Danmarks Statistik og Jobindsats.dk
Kommuner med laveste uddannelsesniveau har størst andel førtidspensionister, viser tal fra Danmarks Statistik og Jobindsats.dk - Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix (arkiv)

I Lolland Kommune er hver tiende i den arbejdsdygtige alder på førtidspension. Samtidig har mere end otte ud af ti enten folkeskole, gymnasie eller en erhvervsfaglig uddannelse som højeste uddannelse. Find tallene for din kommune her.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Der er en klar sammenhæng mellem uddannelsesniveau i kommunerne og hvor stor en andel af befolkningen, der er på førtidspension. Det viser tal fra Danmarks Statistik og Jobindsats.dk.

Uddannelsesniveaet har direkte indflydelse på de job, man kan få, og en ny opgørelse fra Beskæftigelsesministeriet viser da også, at ufaglærte udgør næsten halvdelen af førtidspensionisterne, mens faglærte udgør op mod en tredjedel.

Læs også:
Halvdelen af førtidspensionisterne er ufaglærte

Blandt de kommuner, hvor tendensen er tydeligst, er der et sammenfald med nogle af de kommuner, som en ny analyse fra Indenrigs- og Boligministeriet udpeger som Danmarks dårligst stillede, nemlig Lolland, Langeland og Guldborgsund.

Læs også:
Analyse udpeger Danmarks dårligst stillede kommuner

I grafikken har vi lagt folkeskole og erhvervsuddannelser sammen og målt dem op mod andelen af befolkningen i kommunerne, der er på førtidspension. Som det ses på den skrå linje, er der en tydelig sammenhæng mellem dem, der har flest med grundskole- eller en erhvervsuddannelse og andelen af førtidspensionister.

Efter grafikken er der tabel med tal for alle kommuner.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her