Radikalt byrådsmedlem i Esbjerg: Alle kommuner bør kende ministerens svar

Det radikale byrådsmedlem i Esbjerg Anne Marie Geisler Andersen mener, det er uetisk at tvinge unge aktivitetsparate med i et forsøg, hvis deres forhold ikke er vurderet grundigt. (Foto: Det Radikale Venstre)

“Det allervigtigste er, at man kan pille folk ud af det, for det har vi forstået i Esbjerg, at man ikke kan,” siger Anne Marie Geisler Andersen (RV) om forsøgsprojektet Job-Bro til Uddannelse, som beskæftigelsesministeren har præciseret. “Hvis det er en mulighed, så skal kommunerne vide det.” 

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-okonomi.dk

Anne Marie Geisler Andersen kom i foråret i kontakt med udsatte unge i Esbjerg, der var blevet visiteret til forsøgsprojektet ‘Job-Bro til Uddannelse’.

“Dem, jeg har talt med, var ikke involveret i beslutningen. Det kom meget pludseligt, og de føler sig bare som et nummer. Man skal jo tænke på, hvad det er for en målgruppe. Nogle af dem har ikke et eneste menneske, de føler sig tryg ved,” siger Anne Mette Geisler Andersen.

To af de unge har kæmpet med skizofreni og havde forstået, at ikke kunne trække sig fra projektet. Det skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) nu i et svar, at de unge “sagtens” kan, hvis de har en lovlig grund til at blive fritaget.

Anne Marie Geisler Andersen understreger, at hun ikke er imod forsøget som sådan, men det skal følge nogle etiske retningslinjer. Selv har hun tidligere siddet i et videnskabsetisk råd, hvor patienter til enhver tid kunne trække sig fra selve projektet, men indgik i den samlede opgørelse. Hun er tilfreds med, beskæftigelsesministeren i et svar til en partikollega, folketingsmedlem for de radikale, Sofie Carsten Nielsen, nu siger, at de udvalgte deltagere i ‘Job-Bro til Uddannelse’ efter en konkret vurdering kan blive undtaget for forløbet.

Det radikale byrådsmedlem mener dog, at den vurdering også skal tages inden forsøgsprojektets start. “Jeg efterlyser, at der laves en afdækning af deres situation, inden de bliver visiteret til projektet. Der kan være ting i dit liv, der går op og ned, og det er måske ikke tidspunktet for, at du skal flyttes. Det er jo meget udsatte unge, og til tider  skal der ikke meget til, for at de vælter. Det skal vi tage hensyn til. Vi skal kigge på deres livssituation,” siger Anne Marie Geisler Andersen.

Læs her, hvad kontorchef i Jobcenter Esbjerg siger til kritikken. Her er ministerens svar og fakta om forsøgsprojektet Job-Bro til Uddannelse.