Aftalen om tidlig pension blev indgået i nat af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

FAKTA: Aftale om ret til tidlig pension

De lønmodtagere og selvstændige, som har haft lange og hårde arbejdsliv, får fra 2022 ret til tidlig pension.
(Arkiv) Forhandlingerne om tidlig pension foregår i Beskæftigelsesministeriet, der holder til i det gamle Overformynderi i København.

Fra forhandlingerne: LAB-lov og Velfærdsforlig med i slutspil om tidlig pension

Opdateret 17:30 torsdag: Forhandlinger kan være afsluttet inden efterårsferien. Se her de områder, der kan få betydning for beskæftigelsesindsatsen på jobcentrene.
(Arkiv) Dansk Folkeparti har længe ønsket at forbedre seniorpensionen, siger Bent Bøgsted (DF). Nu ser det ud til, at det kan blive en del af aftalen om tidlig pension, siger kilder tæt på forhandlingerne.

Forbedring af seniorpension kan være på vej

DF, SF og Enhedslisten vil give flere nedslidte mulighed for tidlig pension. De foreslår derfor ændringer i anden beskæftigelseslovgivning.
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) tror på en snarlig aftale om tidlig pension.

Hummelgaard om pensionsforhandlinger: Ser lovende ud

Beskæftigelsesministeren havde håbet at have landet en pensionsaftale nu, men coronakrisen kom i vejen.
Folketinget åbnede i dag uden 'Arnes pension'. Til gengæld mener både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og forhandlingspartierne DF, SF og Enhedslisten, at der er godt skred i forhandlingerne.

Møder om tidlig pension onsdag og fredag aften

Regeringen håber på en snarlig aftale om tidlig pension. Der er både separate samtaler med DF, SF og Enhedslisten, og aftenmøderne fortsætter uden bagkant.

Næsten alle kommuner giver seniorpension til ni ud af ti ansøgere

Københavns Kommune ligger lavere og vil stramme op, mens beskæftigelsesministeren indskærper vejledningspligten.
(Arkiv) Det var Venstres Troels Lund Poulsen, der som beskæftigelsesminister fik lavet en aftale om seniorpension med blå blok, inklusive Radikale og Dansk Folkeparti kort før valget i juni 2019. Den tiltrådte Socialdemokatiet modstræbende som regering, fordi flertallet for ordningen var intakt også efter valget.

Fordobling af seniorpensioner på halvanden måned

Frem til udgangen af juni har 3.390 personer fået tildelt seniorpension i år. Det svarer næsten til forventningen i loven.
(Arkiv) Venstres beskæftigelsesordfører afviser KL's krav om, at kommunerne fortsat skal håndtere seniorpension. Han har tillid til at ATP kan håndtere opgaven, så alle ansøgere får en ensartet behandling.

KL om seniorpension: ‘Vi har løst opgaven på trods af virkelig svære betingelser’

Seniorpension skal fortsat skal bevilges i kommunerne, mener KL, der vil have ændret loven om, at ATP overtager myndigheden efter nytår. Forligspartierne bag aftalen afviser, at der kommer ændringer.
Statsminister Mette Frederiksen (S) fremlagde tirsdag regeringens forslag til tidlig pension på Danish Crown slagteriet i Horsens.

FAKTA: Se forskellen på tidlig pension og seniorpension

Seniorpension fik en fremtrædende rolle i regeringens forslag om tidlig pension forleden. Se her forskellen på de to pensioner.

Hver tiende social- og sundhedsmedarbejdere over 60 får seniorpension

'De fleste steder går det rigtig godt, og det går ofte hurtigt,' siger Nanna Mørch, socialpolitisk konsulent i FOA. Seniorpension er et vigtigt supplement til tidlig pension, lyder det fra regeringen.
(Arkiv) Arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa Søren Lorenzen afviser, at lønmodtagere, der kan få den nye tidlige pension på grund af den større ydelse på seniorpension vil spekulere i at få den. "Vi har ikke givet seniorpension til mange, der har 40 års anciennitet på arbejdsmarkedet," siger han.

Tror ikke på spekulation i seniorpension

Kommuner tror ikke, nedslidte vil vælge seniorpension frem for tidlig pension på grund af forskellen på ydelsen. Der er forskellige målgrupper for de to pensioner, lyder det.
(Arkiv) Jacob Ellemann-Jensens (V) forslag om forbedring af seniorpension kan ikke vælte regeringens forslag til tidlig pension, vurderer kommentator.

FOA: Venstre kunne selv have indført forslag til forbedring af seniorpension

Venstre foreslår forbedring af seniorpensionen, som FOA har ønsket længe. Men forslaget kommer for sent, siger både FOA og en politisk kommentator.