"Der en ret stor overdødelighed i gruppen af førtidspensionister," siger lektor Iben Nørup fra Aalborg Universitet.

Tre procent dør i løbet af de første seks måneder på førtidspension

Tre procent af de nytilkomne på førtidspension dør i løbet af de første seks måneder. Ekspert kaldet det bekymrende.
Lolland Kommune er i særklasse hårdt ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister. Andre kommuner er også presset på økonomien eller i fare for at blive det som følge af udviklingen.

Her er de hårdest ramte kommuner af stigning i senior- og førtidspensionister

Flere af de kommuner, der er hårdest ramt af stigningen i førtids- og seniorpensionister, har i forvejen økonomiske udfordringer. Dermed kan kommunerne blive alvorligt klemt af udviklingen.

Borgmester frygter for den økonomiske byrde ved førtidspension

I et personligt brev til statsministeren opfordrer borgmester i Hjørring Kommune Arne Boelt (S) til at få set på uligheden mellem kommunerne på baggrund af den skæve fordeling af førtidspensionister.

Antallet af førtidspensionister fortsætter himmelflugten

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at antallet af førtidspensionister fortsætter med at stige på tværs af kommunerne. På bare to år er antallet af førtidspensionister nu steget med 13 procent på landsplan, og antallet er steget i 97 kommuner.
Kommuner med laveste uddannelsesniveau har størst andel førtidspensionister, viser tal fra Danmarks Statistik og Jobindsats.dk

Fakta: Kommuner med laveste uddannelsesniveau har flest førtidspensionister

I Lolland Kommune er hver tiende i den arbejdsdygtige alder på førtidspension. Samtidig har mere end otte ud af ti enten folkeskole, gymnasie eller en erhvervsfaglig uddannelse som højeste uddannelse. Find tallene for din kommune her.
(Arkiv) Ufaglærte udgør næsten halvdelen af førtidspensionisterne, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet.

Halvdelen af førtidspensionisterne er ufaglærte

Ufaglærte har den absolut største risiko for at blive uarbejdsdygtige og komme på førtidspension. Det viser Beskæftigelsesministeriets gennemgang af uddannelsesbaggrunden for førtidspensionister over ni år.
(Arkiv) Ledigheden tenderer til at være større i kommuner, der også har en stor andel på førtidspension, viser tal fra Jobindsats.dk

Tendens: Ledigheden er større i kommuner med højere andel førtidspensionister

Tal fra Danmarks Statistik og STAR viser, at ledigheden er noget højere i kommuner med en stor andel førtidspensionister. I kommuner med mange tilflyttere med sociale problemer ser ledigheden dog ikke ud til at være påvirket af en meget stor gruppe førtidspensionister.
Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) kan ærgre sig over, at kommunen har landets højeste andel af førtidspensionister og samtidig har haft en af de højeste stigninger i andelen over de seneste to år.

Andelen af førtidspensionister stiger mest i kommuner, der i forvejen har flest

Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor meget andelen af førtidspensionister er steget over de seneste to år. I enkelte kommuner er andelen steget med over et procentpoint, mens andre stort set ikke har haft en udvikling.

Fakta: Stor forskel på udvikling i førtidspension i kommunerne

Mens tilgangen til førtidspension i 2020 slår rekord, er det fortsat færre end før reformen i 2013, der indførte ressourceforløb og satte tildelingerne i stå. Se tallene for din kommune her.
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard vil gerne have flere i arbejde, men fastholder samtidig, at borgere, der har brug for det, skal have førtidspension.

Minister: ‘Færrest muligt’ skal ende på førtidspension

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ønsker, at 'så mange som muligt' skal arbejde, men han understreger, at nogle borgere 'selvfølgelig (skal) have den førtidspension, som de er berettiget til'.