Markant færre efterlades på perronen: Flere unge i uddannelse eller job

Efter at have været ret konstant i en årrække, er andelen af unge uden hverken job eller uddannelse faldet markant i de seneste år. Men den positive udvikling kan hurtigt vende igen, advarer en arbejdsmarkedsforsker.
(Arkiv) Det er næsten tyve år siden, der sidst blev slået så mange ledige job op i maj måned.

Brandvarmt arbejdsmarked: Antallet af jobopslag vokser

Der blev i maj slået flere jobopslag op end i nogen anden maj siden 2004, viser tal fra Jobindsats.
(Arkiv) Ifølge Eurostat har social- og sundhedsvæsnet fået flest nye medarbejdere i 4. kvartal 2021.

Mere end 200.000 nyansatte i 4. kvartal 2021

I 4. kvartal 2021 var der over 200.000 personer nyansatte på danske arbejdspladser, viser en europæisk analyse. I samme periode er beskæftigelsen steget med en tredjedel. Det betyder, at langt de fleste nyansatte kom fra andre job.

Fakta: To tredjedeles fald i ikke-vestlige indvandrere på kontanthjælp siden 2015

I alle kommuner faldt andelen af kontanthjælpsmodtagere med ikke-vestlig baggrund mellem 2015 og 2021. På landsplan var faldet 67 procent. Kvinderne er godt med i en lang række kommuner.
(Arkiv) Arbejde i testcentre under coronakrisen har givet jobmuligheder for mange med ikke-vestlig baggrund.

Kvinder fra MENAPT-lande har højst stigning i beskæftigelse

Med 43 procents stigning i beskæftigelsen på seks år slår kvinder fra Tyrkiet, Syrien, Irak, Iran, Afghanistan, Libanon og Pakistan rekorden i forhold til kvinder med både dansk og vestlig baggrund. Det viser en opgørelse fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.
(Arkiv) Mellem 2015 og 2021 er beskæftigelsen blandt ikke-vestlige indvandrere steget fra godt 45 procent til over 60 procent.

Langt flere ikke-vestlige indvandrere arbejder

Et brandvarmt arbejdsmarked kan forklare, at flere indvandrere er kommet i arbejde, siger forsker om nye tal.
Martin Damm (V) til KLs topmøde, hvor NB-Medier havde fået arrangeret, at borgmestrene kunne få taget billeder til Scanpix. Han mener, at kommuner skal prøve at slå sosu-stillinger op, hvor ansøgeren selv kan vælge, om de vil på deltid eller fuldtid.

KL: Slå sosu-stillinger op, hvor folk selv kan vælge deltid eller fuldtid

Flere sosu-stillinger skal slås op på en måde, så ansøgerne selv kan vælge, om de vil arbejde deltid eller på fuldtid. Det mener Martin Damm, der er formand for KL.
Modsat coronakrisen, som sendte ledigheden i vejret fra dag ét, er der ingen tegn på, at det sker på grund af krigen i Ukraine, vurderer cheføkonom i Dansk Metal, Erik Bjørsted.

Arbejdsmarkedet kører fortsat på højtryk trods krig

Trods krigen i Ukraine falder ledigheden fortsat, samtidig med at der slås flere stillinger op end normalt.
Ukrainerne kan hjælpe os med at afbøde manglen på arbejdskraft i kommunerne. Det vurderer professorerne Kurt Houlberg, VIVE, (til venstre) og Bent Greve, Roskilde Universitet.

Professor: “Ukrainerne kan blive det største enkelte bidrag til arbejdskraften i mange år.R...

Kommuner og jobcentre er i gang med at gøre klar til den ny arbejdskraft, som de håber, de ukrainske flygtninge kan blive. Det er godt for både ukrainerne og for det danske arbejdsmarked, lyder det fra to professorer.
Det er en nyskabelse i dansk udlændingepolitik, at krigsflygtninge får arbejdstilladelse fra den dag, de ankommer til landet, lyder det samstemmende fra juraprofessor ved Aarhus Universitet Jens Vedsted-Hansen og forsker ved Rockwool Fonden Camilla Hvidtfeldt.

Nybrud at flygtninge får ret til at arbejde med det samme

Den kommende særlov giver for første gang i årtier flygtninge mulighed for at søge arbejde, så snart de ankommer til Danmark. Det kan udfordre jobcentrene, hvis regeringens forventning om 20.000 krigsflygtninge holder stik.
Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) kunne tidligere fredag fortælle, at regeringen arbejder på en særlov for ukrainere, der kommer til Danmark.

Ministre: Der er job i Danmark til de ukrainere der vil

Mattias Tesfaye føler sig overbevist om, at der vil være job til de flygtninge, der har lyst til at arbejde.
"Vi prøver at forklare dem, at de kan gøre mere ved at blive end ved at tage hjem," siger Vittus Bernlow fra Agri Nord om de ukrainske ansatte i Nordjylland.

Nordjysk landboforening opretter netværk for ukrainske landmænd, der skal hjælpe flygtninge

Landboforeningen Agri Nord vil holde på den ukrainske arbejdskraft. I stedet for at drage i krig opfordrer foreningen ukrainerne til at hjælpe de flygtninge, der kommer til Nordjylland. Også et samarbejde med jobcentrene er på vej.