VLAK- og S-regering har mindsket arbejdsudbud med senior- og Arnepension

Yderkommuner rammes især på manglende arbejdskraft på grund af retten til tidlig pension og seniorpensionen. Pensionsordningerne er indført af forskellige regeringer, men ingen af dem har kompenseret fuldt ud ved at øge arbejdsudbuddet tilsvarende.
Venstre, Konservative, Nye Borgerlige og Liberal Alliance har tirsdag morgen fremlagt et udspil til mere udenlandsk arbejdskraft, da de ikke vil stemme for regeringens forslag.

Stædighed i Folketinget: Ingen udsigt til mere arbejdskraft

Borgerlige partier vil ikke lægge stemmer til regeringens aftale om udenlandsk arbejdskraft, i stedet har de tirsdag morgen fremlagt deres eget udspil. Socialdemokratiet vil ikke stemme for de borgerliges forslag.
Andengenerationsreformer kan blive afgørende for at skubbe til arbejdsudbuddet i fremtiden, mener overvismand Carl-Johan Dalgaard.

Andengenerationsreformer kan blive nøglen til at øge arbejdsudbud

Ifølge overvismand kan løsningen på manglen på arbejdskraft ligge i at få grupper med sammensatte problemer udenfor arbejdsmarkedet i job. Jobcentre kan få afgørende rolle.
Der er gang i byggebranchen, hvor antallet af beskæftigede i fjerde kvartal 2021 nærmede sig topniveauet fra 2007.

Byggebranchen nærmer sig højeste niveau i over 40 år

I fjerde kvartal steg antal beskæftigede i byggebranchen. Det læner sig op af overophedning, vurderer økonom.

23 kommuner har en ledighed på maks to procent

Ledigheden falder fortsat på tværs af landet, hvor særligt de vestjyske kommuner har en historisk lav ledighed.

Varme hænder søges: Danske kommuner skal skaffe over 42.000 SOSU-medarbejdere

Frem mod 2030 skal danske kommuner skaffe 42.000 SOSU-medarbejdere for at opretholde det nuværende velfærdsniveau, viser tal fra FOA.
I Odense, Aalborg og Tønder Kommune er man i fuld gang med at løse SOSU-udfordringen.

Kommuner i fuld gang med at løse SOSU-manglen

I en række kommuner arbejder man benhårdt på at løse sosu-manglen. Vi har talt med tre kommuner, der allerede er i fuld gang.
Alt for få EU-borgere vil til Danmark for at arbejde.

Ny analyse: Få arbejdsløse i EU vil til Danmark

Ifølge en ny analyse fra Dansk Arbejdsgiverforening, er det kun 5.000 EU-borgere, der vil til Danmark for at arbejde.
I Esbjerg Kommune står man foran store udfordringer med befolkningsudviklingen, da man kan se frem til markant færre i den arbejdsdygtige alder.

Færre arbejdsdygtige er et tema i valgkampen i Vestjylland

Esbjerg er blandt de kommuner, der frem mod 2045 vil have langt færre indbyggere i den arbejdsdygtige alder, viser ny analyse. Socialdemokratiets borgmesterkandidat mener, at Venstre har fejlet stort. Borgmester Jesper Frost Rasmussen (V) afviser kritikken.
Borgmester Erik Lauritzen (S) er enig med sin kollega og partifælle H.C. Østerby om, at der er behov for mere udenlandsk arbejdskraft.

S-borgmestre trodser partilinjen: Brug for mere udenlandsk arbejdskraft

Flere socialdemokratiske borgmestre er klar til at trodse partilinjen og lempe beløbsgrænsen. En række kommuner udenfor de store byer er nemlig hårdt presset af mangel på arbejdskraft. Her kan en løsning være mere udenlandsk arbejdskraft.
Overvismand Carl-Johan Dalgaard mener, at arbejdsmarkedet vil stabilisere sig indenfor en overskuelig fremtid. Men en strammere finanspolitik og nemmere tilgang for udenlandsk arbejdskraft vil afhjælpe udfordringen.

Overvismand: Presset på arbejdsmarkedet kan være midlertidigt

Overvismand Carl-Johan Dalgaard forudser, at en del af manglen på arbejdskraft i mange brancher er et midlertidigt fænomen, men han mener alligevel, at politikerne med rette kan hjælpe udviklingen på vej, siger han til NB-Økonomi. Læs interviewet her.
(Arkiv) Restaurant Bella Sky er åbent, men er en af mange restauranter i hovedstaden, der mangler arbejdskraft. Knap halvdelen af jobopslagene i branchen fører i hele landet ikke til ansættelse af personale med de rigtige kvalifikationer.

Mange job besat med andre end dem, virksomhederne søgte

Knap halvdelen forgæves rekrutteringer blev besat af medarbejdere andre kvalifikationer, viser STAR's rekrutteringsservice for september. Det giver gode muligheder for ledige i en situation, hvor der er rekordstor mangel på arbejdskraft.