(Arkiv) Jobcenterchef i Frederikshavn Mette Krog Dalsgaard frygter, at udsatte ledige kommer i klemme, når de ikke længere kan komme på kurser, der forbereder dem på arbejdsmarkedet. Og koncernchef for beskæftigelse i Odense Gorm Hjelm Andersen gør opmærksom på problemet med at skaffe flere virksomhedspraktikker under en kommende krise.

Bekymring: Arne-besparelse lægger op til alt for mange virksomhedspraktikker

De næste års besparelser i jobcentrene kan ødelægge flere års arbejde med at gøre virksomhedspraktikker meningsfulde for arbejdsløse og virksomheder, advarer flere kommuner, som NB-Beskæftigelse har talt med.
Beskæftigelsesminister og forligspartierne præsenterer tidlig pension, den såkaldte Arne-pension.

Fakta: Spareøvelse kræver 35 procent flere virksomhedspraktikker

Partierne bag tidlig pension vil skære på kurser til især aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og i stedet sende dem i virksomhedspraktik. Læs gennemgang af forslaget, der er sendt i høring før fremlæggelse i Folketinget.
Uklare besparelser på jobcentrene vil skabe usikkerhed for både jobcentre, virksomheder og beskæftigelsesindsatsen, mener Peter Rahbek Juel, formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg.

KL: Besparelser på jobcentrene skaber usikkerhed om beskæftigelsesindsatsen

Politisk aftale om at a-kasser skal overtage forsikrede ledige i tre måneder fra jobcentre er et opgør med, at virksomhederne har én indgang til jobcentrene, lyder det fra formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg. Kommunerne har dog også fået nogle ønsker opfyldt.
(Arkiv) - Jeg er glad for, at det er lykkedes at lande en aftale, som nytænker beskæftigelsesindsatsen og forhåbentlig får flere hurtigt tilbage på arbejdsmarkedet, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse.

Politisk aftale giver a-kasserne større ansvar for ledige

Fra 2024 får a-kasserne ansvar for ledige i begyndelsen af forløb, så systemet forenkles, er partier enige om.
- Jeg hæfter mig ved, at de socialt sårbare, som har sværest ved at orientere sig i systemet, er dem, vi risikerer at komme i gang med at hjælpe for sent, siger Jakob Bigum Lundberg, der er formand for socialchefforeningen.

Kommunale chefer frygter at beskæftigelsesaftale taber de svageste

Når jobcentre skal fylde mindre i beskæftigelsesindsats, kan de svageste ledige blive ramt, lyder det.
(Arkiv) - Vi havde gerne overtaget indsatsen i de første seks måneder, men at vi nu permanent får ansvaret for kontaktforløbet de første tre måneder er i sig selv et stort fremskridt, siger Eva Obdrup, forretningsfører for 3F's a-kasser i en pressemeddelelse.

Tilfreds fagbevægelse roser ny aftale for ledige

Det glæder fagbevægelsen, at a-kasser skal tage mere ansvar for ledige. HK havde gerne taget endnu mere.
Dansk Folkeparti vil nu godt være med til at overføre ansvaret for nyledige fra jobcentre til a-kasser. Gerne på lokalt plan ved at bruge dem mere som private aktører, lyder det fra René Christensen.

A-kasser stadig i spil til at overtage nyledige fra jobcentre

Dansk Folkepartis er nu åben for at give lokale a-kasser mulighed for at overtage nyledige fra kommunerne. Partiets beskæftigelsesordfører René Christensen forventer aftale om nye besparelser på jobcentre klar inden sommerferien.
Rikke Kallesøe Raecke, centerchef, Københavns Kommune

Københavns jobcenter skal spare 23 millioner på ungeområdet

Beskæftigelses- og Integrationsudvalget i København besluttede mandag at spare 23 millioner på ungeområdet i 2023. Det svarer i grove tal til 45 medarbejdere. Besparelsen kan betyde, at nogle af de unge bliver på offentlig forsørgelse i længere tid, vurderer forvaltningen.
Tre kommuner har besluttet, at de ikke vil skære på ungeområdet i år. Det fortæller (fra venstre) arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa, Søren Lorenzen, arbejdsmarkedschef i Næstved Torben Bahn Petersen og arbejdsmarkedschef i Hjørring Michael Duus Nielsen.

Kommuner fastholder uændret ungeindsats efter krav om besparelse

Flere kommuner har valgt at fortsætte ungeindsatsen uden besparelser i 2022 på trods af, at første besparelse på jobcentrene til finansiering af Arne-pensionen pegede på netop det. Syv kommuner fortæller til NB-Beskæftigelse, hvordan de har håndteret besparelsen.
Sarah Gaarde, økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør, Vejle Kommune.

‘Vi vil gerne af med proceskrav, men man fjerner jo også medarbejdere’

I Vejle har kommunen fulgt kravene om besparelserne i jobcentrene i 2022 til punkt og prikke. Kommunen skal i år spare syv af de i alt 344 millioner kroner, et flertal i Folketinget har besluttet, der skal spares på jobcentrene i år. Det rammer de mest udsatte unge.
(Arkiv) Dansk Folkeparti vil ikke flytte opgaver fra jobcentre til a-kasser, hvis der ikke dokumentation for, at a-kasserne er bedre til at få arbejdsløse i arbejde. Det siger beskæftigelsesordfører René Christensen.

Jobcenter-besparelser: DF står i vejen for flytning af opgaver til a-kasser

DF vil have dokumentation for, at a-kasser er bedre til at få forsikrede ledige i arbejde, hvis noget af beskæftigelsesindsatsen for dem skal overføres fra jobcentrene. Men midtvejsevalueringen af a-kasseforsøget var ikke nogen hjælp for a-kasserne og deres politiske fortalere.
(Arkiv) Peter Hummelgaard vil tage 'interessante tal' fra midtvejsevaluering af a-kasseforsøg med i forhandlinger om besparelser på jobcentre. Her taler han i Fælledparken 1. maj.

Evaluering: 3F’s a-kasse har fået lidt flere i arbejde gennem a-kasseforsøg

Skal 3F's a-kasse som den eneste overtage en del af beskæftigelsesindsatsen fra kommunerne? spørger NB-Beskæftigelses redaktør efter en udtalelse fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard om en midtvejsevaluering af a-kasseforsøget.