Ungevejledning: ‘Fjernelse af uddannelsespålæg vil få marginal betydning’

Ungevejledningen i Herning har i mange år sendt unge i arbejde, selvom der ifølge loven skal være et uddannelsesmål. 'En tredjedel af vores organisation har arbejdet jobrettet i flere år,' fortæller Ungevejlederchef Ulla Høy Henriksen.
I Varde Kommune erkender man, at det kan blive nødvendigt at flytte ukrainske flygtninge, der er faldet til i Varde, fordi kvoten her er fyldt.

Varde: Trist hvis vi bliver nødt til at skille ukrainske familier fra hinanden

Varde Kommune vil kun tage flygtninge udover kvoten, hvis de er i arbejde og forsørger sig selv. Kommunen vil derfor sende familier til andre kommuner, hvis de ikke er selvforsørgende.
(Arkiv) Dansk Folkeparti vil ikke flytte opgaver fra jobcentre til a-kasser, hvis der ikke dokumentation for, at a-kasserne er bedre til at få arbejdsløse i arbejde. Det siger beskæftigelsesordfører René Christensen.

Jobcenter-besparelser: DF står i vejen for flytning af opgaver til a-kasser

DF vil have dokumentation for, at a-kasser er bedre til at få forsikrede ledige i arbejde, hvis noget af beskæftigelsesindsatsen for dem skal overføres fra jobcentrene. Men midtvejsevalueringen af a-kasseforsøget var ikke nogen hjælp for a-kasserne og deres politiske fortalere.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tager god imod forslag fra KL om, at unge skal i arbejde i stedet for uddannelse.

Minister reagerer på KL’s forslag om at fjerne uddannelsespålæg

KL's forslag om at fjerne uddannelsespålæg for personer under 30 år i kontanthjælpssystemet kom samme dag, som forhandlinger om besparelser på jobcentre startede. Hummelgaard tager godt imod forslaget.
Der er nogle unge, der har brug for at komme i arbejde i stedet for uddannelse, mener Jesper Carlsen, der er direktør for børn, fritid og undervisning i Hjørring Kommune.

Det har inspireret KL’s ungeudspil

Flere praktiske fag i skolen, mere erhvervspraktik til især de ældste elever og samarbejde med lokale virksomheder. Det er blot nogle af de elementer i KL's ungeudspil, der ligner Hjørrings ungeindsats.
En 31-årig kræftsyg mand, der kom i klemme i beskæftigelsessystemet, var nytilflytter i Faxe Kommune, hvor jobcentret beskyldes for at have forfulgt ham og snydt ham for førtidspension. Jobcenterchef Vibeke Dyhr ville gerne have haft sagen fuldt oplyst, inden den endte i samråd i Folketinget.

Jobcenterchef: Oplys sagerne før samråd, eventuelt gennem Ombudsmanden

En sag fra Faxe Kommune var omdrejningspunkt for et samråd i Folketinget i april, efter at Ekstra Bladet havde skrevet om den. Jobcenterchef Vibeke Dyhr opfordrer nu til, at enkeltsager sendes forbi en ombudsmand først, så også kommunernes version kan blive belyst.
Offentliggørelsen af Økonomisk redegørelse majversion 2022 viste, at flere nøgletal omkring beskæftigelse trækker i en positiv retning for kommunerne.

Færre på offentlig forsørgelse i 2022 end forventet

Der kommer færre på offentlig forsørgelse i løbet af 2022 og flere i arbejde. Det viser nye tal fra den økonomiske redegørelse.
(Arkiv) Ifølge Eurostat har social- og sundhedsvæsnet fået flest nye medarbejdere i 4. kvartal 2021.

Mere end 200.000 nyansatte i 4. kvartal 2021

I 4. kvartal 2021 var der over 200.000 personer nyansatte på danske arbejdspladser, viser en europæisk analyse. I samme periode er beskæftigelsen steget med en tredjedel. Det betyder, at langt de fleste nyansatte kom fra andre job.
Der er mangel på pædagoger og andre velfærdsmedarbejdere i kommunerne. Det har fået kommuner til at være kreative med alt fra nye typer af uddannelser til mere i lønningsposen.

Kreative kommuner forsøger at løse manglen på arbejdskraft

Kommunerne er blevet kreative, når de skal løse manglen på arbejdskraft. Nye aflønnings- og uddannelsestyper dukker op rundt omkring i landet. Læs her, hvad forskellige kommuner har gjort for at få flere hænder.
(Arkiv) Efterlønnere og folkepensionister bliver ikke trukket i pension, hvis de tager job som pædagoger og lærere for ukrainske børn. Det har et folketingsflertal besluttet.

Pensionister modregnes ikke for arbejde med ukrainske flygtninge

Bredt flertal fjerner modregning for folkepensionister og efterlønsmodtagere, der arbejder med ukrainske flygtninge i velfærdssektoren.
Et lille kursus for 12 ikke-vestlige kvinder ændrede kulturen i kommunen. Indvandrere er nu blevet en naturlig del af arbejdskraften, fortæller jobcenterchef Kim Ulv Christensen.

Et kursus for 12 indvandrerkvinder ændrede kulturen i hele kommunen

'At det kunne ændre kulturen på den måde, er en af de største overraskelser, jeg har fået,' siger jobcenterchef om et IGU-forløb for en gruppe ikke-vestlige kvinder. Ringkøbing-Skjern er eneste jyske blandt syv kommuner med højeste beskæftigelse for ikke-vestlige kvinder og mænd.
(Arkiv) Mange ufaglærte job, større mulighed for at drive selvstændig virksomhed og opsving i rengørings- og chaufførjob under corona i 2020 gav gode jobmuligheder for ikke-vestlige indvandrerkvinder -og mænd.

Stort arbejdsmarked i hovedstadsområdet sikrer indvandrere høj beskæftigelse

Syv kommuner stikker ud med høj beskæftigelse for ikke-vestlige indvandrere, hvor både kvinder og mænd er i arbejde. De seks af dem ligger i hovedstadsregion. Det er mange år med fokuserede indsatser, der nu skaber resultater, lyder det fra jobcentrene.