(Arkiv) Transport, byggeri og industri er de tre brancher, der bruger efteruddannelse mest, viser ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Cevea.

AE: Hver tiende medarbejder i efteruddannelse er for lidt til grøn omstilling

Virksomheder med lav deltagelse i efteruddannelse forklarer selv, at det skyldes, at de ikke ser et behov, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd og Cevea. Omvendt er der få virksomheder, som angiver, at det er tid eller penge, der sætter en stopper for efteruddannelsen.
Tre kommuner har besluttet, at de ikke vil skære på ungeområdet i år. Det fortæller (fra venstre) arbejdsmarkedsdirektør i Aabenraa, Søren Lorenzen, arbejdsmarkedschef i Næstved Torben Bahn Petersen og arbejdsmarkedschef i Hjørring Michael Duus Nielsen.

Kommuner fastholder uændret ungeindsats efter krav om besparelse

Flere kommuner har valgt at fortsætte ungeindsatsen uden besparelser i 2022 på trods af, at første besparelse på jobcentrene til finansiering af Arne-pensionen pegede på netop det. Syv kommuner fortæller til NB-Beskæftigelse, hvordan de har håndteret besparelsen.
Sarah Gaarde, økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør, Vejle Kommune.

‘Vi vil gerne af med proceskrav, men man fjerner jo også medarbejdere’

I Vejle har kommunen fulgt kravene om besparelserne i jobcentrene i 2022 til punkt og prikke. Kommunen skal i år spare syv af de i alt 344 millioner kroner, et flertal i Folketinget har besluttet, der skal spares på jobcentrene i år. Det rammer de mest udsatte unge.

Ungevejledning: ‘Fjernelse af uddannelsespålæg vil få marginal betydning’

Ungevejledningen i Herning har i mange år sendt unge i arbejde, selvom der ifølge loven skal være et uddannelsesmål. 'En tredjedel af vores organisation har arbejdet jobrettet i flere år,' fortæller Ungevejlederchef Ulla Høy Henriksen.
I Varde Kommune erkender man, at det kan blive nødvendigt at flytte ukrainske flygtninge, der er faldet til i Varde, fordi kvoten her er fyldt.

Varde: Trist hvis vi bliver nødt til at skille ukrainske familier fra hinanden

Varde Kommune vil kun tage flygtninge udover kvoten, hvis de er i arbejde og forsørger sig selv. Kommunen vil derfor sende familier til andre kommuner, hvis de ikke er selvforsørgende.
(Arkiv) Hotel- og restaurationsbranchen er med til at trække beskæftigelsen op. Her er det Jomfru Ane Gade i Aalborg.

Beskæftigelsen stiger for 14. måned i træk

Antallet af lønmodtagere steg med 16.000 fra februar til marts. Det er 14 måneder i træk, at den stiger.
(Arkiv) Dansk Folkeparti vil ikke flytte opgaver fra jobcentre til a-kasser, hvis der ikke dokumentation for, at a-kasserne er bedre til at få arbejdsløse i arbejde. Det siger beskæftigelsesordfører René Christensen.

Jobcenter-besparelser: DF står i vejen for flytning af opgaver til a-kasser

DF vil have dokumentation for, at a-kasser er bedre til at få forsikrede ledige i arbejde, hvis noget af beskæftigelsesindsatsen for dem skal overføres fra jobcentrene. Men midtvejsevalueringen af a-kasseforsøget var ikke nogen hjælp for a-kasserne og deres politiske fortalere.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tager god imod forslag fra KL om, at unge skal i arbejde i stedet for uddannelse.

Minister reagerer på KL’s forslag om at fjerne uddannelsespålæg

KL's forslag om at fjerne uddannelsespålæg for personer under 30 år i kontanthjælpssystemet kom samme dag, som forhandlinger om besparelser på jobcentre startede. Hummelgaard tager godt imod forslaget.
Rockwoolforsker Rasmus Landersø og formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer Jakob Bigum Lundberg er enige. Unge under 25, der kommer i jobcentrene, har mange og dybereliggende problemer og kan ikke bare sendes i arbejde eller uddannelse.

‘Det giver god mening at afskaffe uddannelsespålægget’

Der er opbakning til KL's forslag om at afskaffe uddannelsespålægget. Men det er en illusion at tro, at man frem til 2030 kan få halvdelen af de unge under 25 år med komplekse problemer i arbejde, lyder det fra både FSD og Hernings social- og arbejdsmarkedschef.
Der er nogle unge, der har brug for at komme i arbejde i stedet for uddannelse, mener Jesper Carlsen, der er direktør for børn, fritid og undervisning i Hjørring Kommune.

Det har inspireret KL’s ungeudspil

Flere praktiske fag i skolen, mere erhvervspraktik til især de ældste elever og samarbejde med lokale virksomheder. Det er blot nogle af de elementer i KL's ungeudspil, der ligner Hjørrings ungeindsats.
Unge på uddannelseshjælp skal have en jobrettet indsats frem for et uddannelsespålæg. Det mener udvalgsformand i KL Peter Rahbæk Juel.

KL vil erstatte uddannelsespålægget med en jobrettet indsats

Mange unge under 30 år i kontanthjælpssystemet har det svært. Men nu skal de have en jobrettet indsats frem for et uddannelsespålæg. Det mener KL, der også vil flytte 10. klasse fra folkeskolen til ungdomsuddannelserne.
En 31-årig kræftsyg mand, der kom i klemme i beskæftigelsessystemet, var nytilflytter i Faxe Kommune, hvor jobcentret beskyldes for at have forfulgt ham og snydt ham for førtidspension. Jobcenterchef Vibeke Dyhr ville gerne have haft sagen fuldt oplyst, inden den endte i samråd i Folketinget.

Jobcenterchef: Oplys sagerne før samråd, eventuelt gennem Ombudsmanden

En sag fra Faxe Kommune var omdrejningspunkt for et samråd i Folketinget i april, efter at Ekstra Bladet havde skrevet om den. Jobcenterchef Vibeke Dyhr opfordrer nu til, at enkeltsager sendes forbi en ombudsmand først, så også kommunernes version kan blive belyst.