Peter Risager

  Borgmester i Lolland Kommune Holger Schou Rasmussen (S) kan ærgre sig over, at kommunen har landets højeste andel af førtidspensionister og samtidig har haft en af de højeste stigninger i andelen over de seneste to år.

  Andelen af førtidspensionister stiger mest i kommuner, der i forvejen har flest

  Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor meget andelen af førtidspensionister er steget over de seneste to år. I enkelte kommuner er andelen steget med over et procentpoint, mens andre stort set ikke har haft en udvikling.
  Mange fly står stadig stille i Københavns Lufthavn, og det betyder, at særligt Taarnby og Dragør kommuner fortsat har en væsentlig højere ledighed end i starten af 2020. Ledigheden skal nedbringes markant, hvis kommunerne skal undgå stort smæk i 2022.

  Stort tab kan være på vej til kommuner med høj ledighed

  Med meddelelsen om tilskud og udligning blev der sendt en redningskrans til 23 kommuner, som havde en særlig høj stigning i ledigheden i 2020. Men de 23 kommuner skal gøre en særlig indsats for at undgå stort tab i 2022.

  35 kommuner har den laveste ledighed siden finanskrisen

  Cirka en tredjedel af landets kommuner er nu så godt igennem coronakrisen, at de har den laveste ledighed siden finanskrisen for mere end ti år siden.
  En ny delaftale om cirka en tredjedel af den besparelse på kommunernes beskæftigelsesindsats på i alt 1,1 milliarder kroner fra 2025, behøver reelt set ikke blive ført ud i livet. Kommunerne får nemlig pengene, uanset om de gennemfører besparelser eller ej.

  Besparelse på aktivering af unge er yderst usikker

  Særlige konteringsregler og et nyligt fortilfælde peger på, at det ikke vil have konsekvenser for hverken kommuner eller staten, hvis de netop aftalte besparelser på uddannelseshjælp ikke bliver gennemført. NB-Økonomi forklarer logikken.

  Yderkommuner har markant større andel ikke-aktive unge

  Nye tal viser store forskelle mellem kommunerne i andelen af unge mellem 16 og 24 år, som hverken er i job, uddannelse eller aktivering.

  Vinterens corona-nedlukning har stort set ikke påvirket ledigheden

  Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden korrigeret for sæsonudsving på landsplan har været fuldstændig upåvirket af vinterens nedlukninger af samfundet. Enkelte kommuner er dog blevet ramt.

  Nødklausul i udligning redder ikke hårdt ramte kommuner

  Selvom enkelte kommuner er blevet særligt hårdt ramt af en stigning i ledigheden, er der ikke en hjælpende hånd på vej til dem fra den særlige nødklausul i udligningssystemet.
  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), viser i et svar til Folketingets beskæftigelsesudvalg, at en stor del af de ledige under coronakrisen aldrig før har været ledige.

  Over en fjerdedel coronaledige har aldrig tidligere været ledige

  Nye tal bekræfter, at personer på kanten af arbejdsmarkedet rammes hårdest af coronaledighed. Men over en fjerdedel af dagpengemodtagerne i januar 2021 har ikke været ledige før.

  Stor forskel mellem kommunerne i antallet af seniorpensionister

  Mellem kommunerne er der meget stor forskel på, hvor mange personer, der blev tilknyttet den nye ordning om seniorpension i 2020. Se din kommune her.

  Antallet af sygedagpengemodtagere er steget i 97 kommuner

  Næsten alle kommuner havde en stigning i sygedagpengemodtagere på over 25 procent i 2020, men der er alligevel stor forskel mellem stigningerne. Se tallene for alle kommuner, her.

  Flest modtagere af midlertidigt børnetilskud i yderkommuner

  Mellem kommunerne er der stor forskel på, hvor mange personer, der modtager det midlertidige børnetilskud. Se tallene for din kommune her.

  Trods corona: Antallet af kontanthjælpsmodtagere faldt i 2020

  Selvom 2020 var hårdt præget af covid-19 og de medfølgende økonomiske konsekvenser, faldt antallet af kontanthjælpsmodtagere i 2020 med knap 4.000 personer.