Januar: Antal ledige stiger med knap 3.400 på to uger

Stigningen i arbejdsløsheden fortsætter i januar. I Vestjylland og på Sjælland er antallet af ledige steget med knap fire procent, viser tal fra STAR. Se udviklingen i otte landsdele og de seneste tal for stigningen af coronaledige i din kommune.
(Arkiv) Det er en god ide at gøre op med de stramme regler for samtaler, men digitalisering skal ikke være en ny standardtilgang, siger professor Dorte Caswell, der forsker i beskæftigelsesindsatser ved Aalborg Universitet.

KL-forslag: Forsker advarer mod at afløse én standard med en anden

'Den homogene standardtilgang er et af de store problemer, som der for mig at se bør gøres op med,' siger Dorte Caswell, professor ved Aalborg Universitet. Både hun og formanden for socialrådgiverne er skeptiske over KL-digitaliseringsforslag.
(Arkiv) "Vi foreslår en modernisering, der bygger på et ændret syn på borgerne og på en digital modenhed, som i den grad er til stede," siger Thomas Kastrup-Larsen, formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg.

KL: Nyledige skal betjene sig selv digitalt i den første del af ledighedsperioden

KL foreslår, at der opbygges et nyt 'Virtuelt jobunivers', som jobparate ledige kan benytte døgnet rundt til blandt andet at have kontakt med jobcentret. Forslaget er et opgør med kravene om et fastsat samtaleforløb.
Det blev et nej. Enhedslistens beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez har stillet en række spørgsmål til ministeren. Svarene viser, at regeringen ikke vil forbedre mulighederne for revalidering.

Regeringen vil ikke forbedre mulighederne for revalidering

I en lang række svar til Folketinget er det tydeligt, at beskæftigelsesministeren ikke vil give kommunerne bedre mulighed for at sende ledige i revalidering.
(Arkiv) Økonomiprofessor Nina Smith fokuserede i et indlæg på KØF på tre grupper, de nye 2. generationsreformer skal få i arbejde: Unge uden job og uddannelse, indvandrere og voksne på kanten.

Kommissionsformand inviterer kommunerne til samarbejde om 2. generationsreformer

På Kommunaløkonomisk Forum havde formanden for regeringens '2. Generations Kommission', økonomiprofessor Nina Smith, især fokus på de udsatte grupper på arbejdsmarkedet.
(Arkiv) Rødovre Rådhus på en smuk sommerdag med flagparade. Kommunen er ved at skifte karakter, da flere langtuddannede flytter til Rødovre. Traditionelt er det en kommune med mange ufaglærte og faglærte indbyggere.

Kommune interviewer borgere og virksomheder forud for ny beskæftigelsespolitik

Rødovre Kommune planlægger en ny beskæftigelsespolitik, der skal være 'empatisk' og samtidig sikre, at flere kommer i arbejde. Ledige, der har været i kontanthjælpssystemet i over ti år, er også blevet hørt.

Første måling i 2021: Godt en fjerdedel flere ledige under coronakrisen

Rettelse: Den første oversigt fra STAR over arbejdsløsheden i kommunerne i det nye år er fra 3. januar. Den viser, at der er stor forskel på, hvor meget coronakrisen har betydet for ledigheden i kommunerne. Se din kommune her.
Tomme kontorer på jobcentrene kan have medvirket til en mindre spredning af covid-19 blandt ydelsesmodtagere. Ifølge brancheopgørelse fra Statens Seruminstitut er andelen af smittede i gruppen under gennemsnittet.

Her er brancherne med størst og mindst risiko for covid-19

Ydelsesmodtagere har mindre risiko for at blive smittet med covid-19 end gennemsnittet. Det samme gælder erhverv med udearbejde og ansatte i industrien. Se alle brancher - og også grupper uden job.
Beskæftigelsesfrekvensen for ikkevestlige indvandrere (grøn) og personer med dansk oprindelse (blå) i nogle af kommunerne. Se din egen kommune på dette link https://www.statistikbanken.dk/RAS200

Beskæftigelse af ikkevestlige indvandrere har sat rekord

Beskæftigelsen blandt ikkevestlige indvandrere har aldrig været så høj som umiddelbart før coronakrisen. Stigningen i ledigheden under epidemien har også været mindre end frygtet.
Langt over halvdelen af de unge, der bor i almene boliger og har ufaglærte forældre, har fået en uddannelse, viser ny analyse. Her er det Mjølnerparken i København.

To tredjedele af unge med ikkevestlig baggrund og ufaglærte forældre uddanner sig

Blandt alle 25-årige i alment boligbyggeri med ufaglærte forældre klarer unge med ikkevestlig baggrund sig bedst, viser ny analyse.

En tredjedel af nytilmeldte på kontanthjælp visiteres som aktivitetsparate

På et år tilmeldes over 33.000 nye ledige kontanthjælp. Der er stor forskel på, hvor mange jobcentrene vurderer er klar til at tage arbejde. Se tallene for din kommune her.
Langt de fleste samtaler med nytilmeldte kontanthjælpsmodtagere foregår på telefon i Favrskov Kommune, fortæller afdelingsleder David Mortensen.

Kontanthjælpsmodtagere visiteres til ydelser via telefon

I Favrskov Kommune får alle, der har brug for kontanthjælpsydelser, nu tilbud om en visitationssamtale over telefonen. I andre kommuner er der større usikkerhed over for at droppe de første fysiske møder med de udsatte borgere.