Helle Schøler Kjær

  Jobcentret i Skanderborg har i mange år brugt sociale indsatser som en del af beskæftigelsesindsatserne. Det betyder nu, at kommunen ikke taber de mest udsatte ledige med nedlæggelse af indsatser for dem i en ny politisk aftale, siger arbejdsmarkeds- og socialchef Anja Nørby Sørensen.

  Beskæftigelsesrettet social støtte kan afbøde store beskæringer af tilbud til udsatte ledige efter L...

  Beskæftigelsesområdet i Skanderborg skal omlægge omfattende dele af indsatsen på grund af store besparelser i de kommende år. Men arbejdsmarkeds- og socialchefen frygter ikke, at de mest udsatte arbejdsløse vil blive tabt under omlægningen.
  Medarbejdere i jobcentret og borgerservice på Bornholm holder øje med, om utrygheden stiger blandt borgerne. Indtil nu er der kun en stigende bekymring over verdenssituationen, fortæller arbejdsmarkedschef Allan Westh.

  Bornholm: Medarbejdere holder øje med, om der er utryghed blandt borgere

  Der er ingen nævneværdig utryghed blandt bornholmere, der kommer på jobcentret og i borgerservice, fortæller arbejdsmarkedschef Allan Westh. Derfor laver kommunen ikke tryghedsskabende initiativer ud over at oplyse om, at der ikke er nogen sundhedsrisiko ved gaslækket.
  Velfærdsaftaler om frikommuneforsøg, der skal fjerne statslige regler, skal udbredes og være med til at finde besparelser på administration på 2,5 milliarder i kommunerne. På billedet er det finansminister Nicolai Wammen, der havde ordet på regeringens pressemøde mandag.

  Regeringen: Frikommuner på beskæftigelsesområdet skal udbredes til hele landet

  I en enkelt sætning i regeringens forslag om besparelser på bureaukrati i kommunerne giver regeringen tilsagn om, at også velfærdsaftaler på beskæftigelsesområdet skal bredes ud til flere end de fire kommuner, der nu er udvalgt.
  (Arkiv) Nye studerende hilser på rektor Henrik C. Wegener deres første dag på Københavns Universitet. Regeringen vil skære på kandidatuddannelserne for halvdelen af dem.

  For tredje gang sætter regeringen de akademiske uddannelser under pres

  Med forslaget om at skære kandidatuddannelserne ned til et år i stedet for to er det tredje gang, regeringen har blikket rettet mod de unge på universitetsuddannelserne. I stedet investerer regeringen i social- og sundhedsmedarbejdere, lærere og pædagoger - og faglærte.
  HK vil have mere styr på virksomhedspraktikker. En besparelse på jobcentrene skal øge antallet af praktikker med 35 procent, og dermed kan praktikanterne komme til at fortrænge de andre ansatte, lyder det fra HK's næstformand Mads Samsing.

  HK vil have sikkerhed for, at virksomhedspraktikker ikke erstatter fast arbejde

  Med udsigt til 35 procent flere virksomhedspraktikker fra 2023 har HK forgæves forsøgt at få strammet reglerne om forholdstallet mellem ansatte i almindelige job og praktikanterne. Fagforbundet foreslår derfor, at der bliver lavet en statistik, der belyser problematikken.
  (Arkiv) Langt den største del af virksomhedspraktikker og øvrige vejledning og opkvalificering blandt kontanthjælpsmodtagere gives til aktivitetsparate, der ikke er klar til arbejdsmarkedet.

  Fakta: Disse aktiveringsformer vil regeringen op- og nedprioritere

  Der er stor forskel på hvilke indsatser, forsikrede ledige og kontanthjælpsmodtagere får mest og mindst af i de forskellige kommuner. Vi har set på løntilskud, ordinær uddannelse, virksomhedspraktik og 'øvrig vejledning og opkvalificering.' Find din egen kommune i tabellen.
  (Arkiv) Jobcenterchef i Frederikshavn Mette Krog Dalsgaard frygter, at udsatte ledige kommer i klemme, når de ikke længere kan komme på kurser, der forbereder dem på arbejdsmarkedet. Og koncernchef for beskæftigelse i Odense Gorm Hjelm Andersen gør opmærksom på problemet med at skaffe flere virksomhedspraktikker under en kommende krise.

  Bekymring: Arne-besparelse lægger op til alt for mange virksomhedspraktikker

  De næste års besparelser i jobcentrene kan ødelægge flere års arbejde med at gøre virksomhedspraktikker meningsfulde for arbejdsløse og virksomheder, advarer flere kommuner, som NB-Beskæftigelse har talt med.
  Beskæftigelsesminister og forligspartierne præsenterer tidlig pension, den såkaldte Arne-pension.

  Fakta: Spareøvelse kræver 35 procent flere virksomhedspraktikker

  Partierne bag tidlig pension vil skære på kurser til især aktivitetsparate kontanthjælpsmodtagere og i stedet sende dem i virksomhedspraktik. Læs gennemgang af forslaget, der er sendt i høring før fremlæggelse i Folketinget.
  (Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fremlagde fredag formiddag regeringens forslag til rammer for fire frikommuneforsøg til møde med forligspartier bag LAB-loven.

  Her er regeringens forslag til frikommuneforsøg i fire kommuner

  Fritagelse for en en række proceskrav. Suspension af rettigheder for arbejdsløse. De fire frikommuner slipper også for truslen om skærpet tilsyn. Rådighedspligt og sanktionsregler fastholdes. Se regeringens forslag til frisættelse og begrænsninger i de treårige forsøg.
  (Arkiv) Venstre vil ikke stå i vejen for frikommuneforsøg, men de giver ingen mening, hvis partiet i regering kan få flertal for at nedlægge jobcentrene, lyder det fra beskæftigelsesordfører Hans Andersen.

  Venstre sår tvivl om frikommuneforsøg: ‘Vi vil jo nedlægge jobcentrene’

  For få kommuner er med, og regeringens forslag til rammer for frikommuneforsøg gavner kun systemet, mens ledige mister rettigheder, lyder kritikken fra Venstre. Alligevel vil partiet støtte forslaget. Men forsøget giver ikke mening, hvis partiet kommer i regering, siger ordfører.

  Forslag: Nye frikommuner får den frihed, de har ønsket

  'En fornyet tillid til jobcentrene og borgerne,' kalder arbejdsmarkedschef i Hillerød Stine Hollendsted regeringens forslag til rammerne for fire frikommuner. Også De Radikale kalder det en 'tillidsdagsorden.'
  (Arkiv) Søren Landkildehus forudså for længe siden, at seniorpension ville tiltrække mange flere, end politikerne havde beregnet. Det er der flere grunde til.

  Seniorpension: ‘Det ser ud til at være en attraktiv ordning.’

  Seniorpensionen bliver brugt meget mere, end politikerne ventede. Det skyldes især, at arbejdsevnen kun skal vurderes i forhold til den branche, man kommer fra. Dermed er seniorpensionen reelt blevet en rettighed, vurderer erhvervs- og arbejdsmarkedschef.