Helle Schøler Kjær

  Sarah Gaarde, økonomi- og arbejdsmarkedsdirektør, Vejle Kommune.

  ‘Vi vil gerne af med proceskrav, men man fjerner jo også medarbejdere’

  I Vejle har kommunen fulgt kravene om besparelserne i jobcentrene i 2022 til punkt og prikke. Kommunen skal i år spare syv af de i alt 344 millioner kroner, et flertal i Folketinget har besluttet, der skal spares på jobcentrene i år. Det rammer de mest udsatte unge.

  Ungevejledning: ‘Fjernelse af uddannelsespålæg vil få marginal betydning’

  Ungevejledningen i Herning har i mange år sendt unge i arbejde, selvom der ifølge loven skal være et uddannelsesmål. 'En tredjedel af vores organisation har arbejdet jobrettet i flere år,' fortæller Ungevejlederchef Ulla Høy Henriksen.
  (Arkiv) Hotel- og restaurationsbranchen er med til at trække beskæftigelsen op. Her er det Jomfru Ane Gade i Aalborg.

  Beskæftigelsen stiger for 14. måned i træk

  Antallet af lønmodtagere steg med 16.000 fra februar til marts. Det er 14 måneder i træk, at den stiger.
  (Arkiv) Dansk Folkeparti vil ikke flytte opgaver fra jobcentre til a-kasser, hvis der ikke dokumentation for, at a-kasserne er bedre til at få arbejdsløse i arbejde. Det siger beskæftigelsesordfører René Christensen.

  Jobcenter-besparelser: DF står i vejen for flytning af opgaver til a-kasser

  DF vil have dokumentation for, at a-kasser er bedre til at få forsikrede ledige i arbejde, hvis noget af beskæftigelsesindsatsen for dem skal overføres fra jobcentrene. Men midtvejsevalueringen af a-kasseforsøget var ikke nogen hjælp for a-kasserne og deres politiske fortalere.
  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard tager god imod forslag fra KL om, at unge skal i arbejde i stedet for uddannelse.

  Minister reagerer på KL’s forslag om at fjerne uddannelsespålæg

  KL's forslag om at fjerne uddannelsespålæg for personer under 30 år i kontanthjælpssystemet kom samme dag, som forhandlinger om besparelser på jobcentre startede. Hummelgaard tager godt imod forslaget.
  Rockwoolforsker Rasmus Landersø og formand for social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer Jakob Bigum Lundberg er enige. Unge under 25, der kommer i jobcentrene, har mange og dybereliggende problemer og kan ikke bare sendes i arbejde eller uddannelse.

  ‘Det giver god mening at afskaffe uddannelsespålægget’

  Der er opbakning til KL's forslag om at afskaffe uddannelsespålægget. Men det er en illusion at tro, at man frem til 2030 kan få halvdelen af de unge under 25 år med komplekse problemer i arbejde, lyder det fra både FSD og Hernings social- og arbejdsmarkedschef.
  Der er nogle unge, der har brug for at komme i arbejde i stedet for uddannelse, mener Jesper Carlsen, der er direktør for børn, fritid og undervisning i Hjørring Kommune.

  Det har inspireret KL’s ungeudspil

  Flere praktiske fag i skolen, mere erhvervspraktik til især de ældste elever og samarbejde med lokale virksomheder. Det er blot nogle af de elementer i KL's ungeudspil, der ligner Hjørrings ungeindsats.
  En 31-årig kræftsyg mand, der kom i klemme i beskæftigelsessystemet, var nytilflytter i Faxe Kommune, hvor jobcentret beskyldes for at have forfulgt ham og snydt ham for førtidspension. Jobcenterchef Vibeke Dyhr ville gerne have haft sagen fuldt oplyst, inden den endte i samråd i Folketinget.

  Jobcenterchef: Oplys sagerne før samråd, eventuelt gennem Ombudsmanden

  En sag fra Faxe Kommune var omdrejningspunkt for et samråd i Folketinget i april, efter at Ekstra Bladet havde skrevet om den. Jobcenterchef Vibeke Dyhr opfordrer nu til, at enkeltsager sendes forbi en ombudsmand først, så også kommunernes version kan blive belyst.
  Både ukrainske og andre flygtninge, der er gift, får meget lave ydelser, fordi de har en ægtefælle, der anses som forsørger. "Men de første par år virkelig, virkelig hårde. Det er jo meget dyrere at have børn i Danmark," siger formand for Refugees Welcome, Michala Clante Bendixen.

  Gifte ukrainske mødre får lavere ydelse, men de er ikke de eneste

  Flere medier har bragt historier om, at gifte ukrainske kvinder med børn får meget mindre i ydelse end enlige kvinder med børn, der kommer hertil. Men reglen gælder for alle, der har en ægtefælle i udlandet, og den rammer andre flygtninge lige så hårdt.
  "En undskyldning ville forpligte til en dybere erkendelse af, at der er et problem, der er systematisk og strukturelt," siger lektor Sabina Pultz om et ønske om et undskyld til de syge mennesker, der for alvor kommer i klemme i beskæftigelsessystemet.

  På tide med et ‘undskyld’

  Enkeltsager om meget syge mennesker, der kommer i klemme i jobcentrene, bliver ved med at dukke op. For nylig handlede et samråd i Folketinget om en af de sager. Ministeren taler om 'værdighed,' men et 'undskyld' kan forpligte til at se nærmere på systemet, lyder det fra forsker.
  (Arkiv) Ifølge Eurostat har social- og sundhedsvæsnet fået flest nye medarbejdere i 4. kvartal 2021.

  Mere end 200.000 nyansatte i 4. kvartal 2021

  I 4. kvartal 2021 var der over 200.000 personer nyansatte på danske arbejdspladser, viser en europæisk analyse. I samme periode er beskæftigelsen steget med en tredjedel. Det betyder, at langt de fleste nyansatte kom fra andre job.
  Et lille kursus for 12 ikke-vestlige kvinder ændrede kulturen i kommunen. Indvandrere er nu blevet en naturlig del af arbejdskraften, fortæller jobcenterchef Kim Ulv Christensen.

  Et kursus for 12 indvandrerkvinder ændrede kulturen i hele kommunen

  'At det kunne ændre kulturen på den måde, er en af de største overraskelser, jeg har fået,' siger jobcenterchef om et IGU-forløb for en gruppe ikke-vestlige kvinder. Ringkøbing-Skjern er eneste jyske blandt syv kommuner med højeste beskæftigelse for ikke-vestlige kvinder og mænd.