Tidlig pension

  VLAK- og S-regering har mindsket arbejdsudbud med senior- og Arnepension

  Yderkommuner rammes især på manglende arbejdskraft på grund af retten til tidlig pension og seniorpensionen. Pensionsordningerne er indført af forskellige regeringer, men ingen af dem har kompenseret fuldt ud ved at øge arbejdsudbuddet tilsvarende.
  Forbundsformand fra FOA Mona Striib glæder sig over Arne-pensionen, men anerkender at man skal have løst problemet med forgæves rekrutteringer på ældreområdet. Hun foreslår blandt andet bedre arbejdsmiljø og mere fuldtids arbejde.

  Arne-pensionen kan øge rekrutteringsudfordring i yderkommuner

  Nord- og Vestjylland er særligt hårdt ramt af rekrutteringsudfordringer, viser nye tal fra beskæftigelsesministeriet. Retten til tidlig pension kan forværre det problem.

  Se kortet: Så mange kan gå på Arne-pension i 2022 i din kommune

  Andelen af borgere i alderen 63-66 år, der indtil nu har fået bevilget Arne-pension i 2022 er størst i Vest- og Nordjylland. Det kan presse manglen på arbejdskraft yderligere.
  I Skive skal man have alle ledige i job, hvis det skal kompensere for tabet af arbejdskraft på grund af tidlig pension

  17 kommuner er akut truet af massiv mangel på arbejdskraft

  Kombinationen af lav ledighed og stor søgning til tidlig pension truer med at kaste 17 kommuner ud i massiv mangel på arbejdskraft.

  Få kommuner har særlig stor stigning i tidlig tilbagetrækning

  Ni kommuner har over det seneste år haft en stigning i andelen på førtidspension og seniorpension, der er over dobbelt så høj som landsgennemsnittet.
  Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) fortalte onsdag på et pressemøde, at forligspartier bag tidlig pension diskuterer, om jobcentrene fortsat skal varetage hele beskæftigelsesindsatsen.

  Hummelgaard bekræfter, at jobcentre kan miste ledige dagpengemodtagere

  Et opgør med et enstrenget beskæftigelsessystem i jobcentrene kan være på vej. Forligspartierne bag tidlig pension diskuterer aktuelt, om kommunerne 'skal lave alt i fremtiden,' fortalte Peter Hummelgaard på pressemøde onsdag.
  En ny delaftale om cirka en tredjedel af den besparelse på kommunernes beskæftigelsesindsats på i alt 1,1 milliarder kroner fra 2025, behøver reelt set ikke blive ført ud i livet. Kommunerne får nemlig pengene, uanset om de gennemfører besparelser eller ej.

  Besparelse på aktivering af unge er yderst usikker

  Særlige konteringsregler og et nyligt fortilfælde peger på, at det ikke vil have konsekvenser for hverken kommuner eller staten, hvis de netop aftalte besparelser på uddannelseshjælp ikke bliver gennemført. NB-Økonomi forklarer logikken.
  Det giver "ingen mening", hvis man laver grønthøster-besparelser på jobcentrene, mener HK Kommunals næstformand Mads Samsing.

  HK går ind i debat om store besparelser på jobcentre

  I stedet for at køre en grønthøster hen over jobcentrene for at finde penge til 'Arne-pensionen' bør Folketinget fjerne en masse regler og afprivatisere. Det mener HK Kommunal.
  KL spiller ud med stort sparekatalog på beskæftigelsesområdet i et forsøg på at få reduceret omfattende statslig styring.

  Analyse: Derfor kommer KL med sparekatalog på beskæftigelse

  KL's usædvanlige sparekatalog på beskæftigelsesområdet skal ses i sammenhæng med, at området har udviklet sig til det måske mest dysfunktionelle i den offentlige sektor, skriver chefredaktør for NB-Medier, Arne Ullum i denne analyse.
  Thomas Adelskov (S), borgmester i Odsherred Kommune hilser regeringens ønske om besparelser i jobcentre velkommmen. (Arkiv).

  Kommune: Ikke noget problem at spare på jobcenter

  Odsherred Kommunes borgmester ser ikke noget problem i regeringens plan om at spare mere end en milliard kroner årligt på jobcentre for at finansiere tidlig pension.

  Tidlig pension: Kommuner skal skære op til 40 procent af ansatte på jobcentre

  De hårdest ramte kommuner risikerer at skulle skære fire ud af ti ansatte på jobcentrene, hvis hele besparelsen på 1,1 milliarder skal ske på administration. Se baggrunden for de dramatiske tal her.
  (Arkiv) KL's Thomas Kastrup-Larsen er åben over for milliardbesparelse på jobcentrene, siger han til Ritzau.

  Analyse: KL’s svære balancegang i jobcenterbesparelser

  KL gik lørdag offensivt ud og foreslog bestemte 'afbureaukratiseringer' af jobcentrene. Samtidig var KL meget omhyggelig med at undgå direkte at støtte en besparelse på jobcentrene på 1,1 milliarder kroner, som indgår i finansieringen af tidlig pension.