Seniorpension

  Seniorpension

  Få kommuner har særlig stor stigning i tidlig tilbagetrækning

  Ni kommuner har over det seneste år haft en stigning i andelen på førtidspension og seniorpension, der er over dobbelt så høj som landsgennemsnittet.

  Seniorpension trækker fleksjobbere ud af arbejdsmarkedet

  Godt en fjerdedel af seniorpensionisterne kommer fra fleksjob eller ledighedsydelse, mens fire ud af ti kommer fra sygedagpenge eller jobafklaring efter sygdom, viser tal fra seks kommuner. Se tallene her og se også, hvor stor en andel seniorpensionisterne udgør af arbejdsstyrken i din kommune.
  (Arkiv) Seniorpension trækker alt for mange ud af arbejdsmarkedet, mener Søren Landkildehus, erhvervs- og arbejdsmarkedschef i Holstebro.

  Seniorpension har succes: Op mod en halv gange så mange på ydelsen end forventet

  I løbet af mindre end to år har mange flere modtaget seniorpension end forventet. Holstebros erhvervs- og arbejdsmarkedschef er bekymret: "Det her er jo en fuldbefaren og meget erfaren arbejdsstyrke, der forlader arbejdsmarkedet nogle år inden folkepensionen."
  Kort tid før valget i 2019 indførte VLAK-regeringen seniorpensionen, som reelt er en ny efterlønsordning uden brugerbetaling. Det belaster nogle kommuners økonomi hårdt.

  VLAK-regeringen har reelt indført en ny efterlønsordning uden brugerbetaling

  De borgerlige partier med daværende statsminister Lars Løkke i spidsen afskaffede efterlønsordningen i 2011, men kort før valget i maj 2019 indførte de en ny pensionsordning om tidlig tilbagetrækning. Denne gang uden brugerbetaling fra borgerne. Det presser nu kommunernes økonomi.

  En mindre andel ansøgere til seniorpension har fået ja

  Tilkendelsesandelen til seniorpension er faldet med 14 procent, viser tal fra Jobindsats.dk. Til gengæld er der næsten lige så mange, der får seniorpension. Se tallene for din kommune her
  (Arkiv) Seniorpensionen blev vedtaget under den tidligere Venstre regering i maj 2019 med støtte fra blandt andet Radikale og Dansk Folkeparti. Her er det tidligere formand for de Radikale, Morten Østergaard, Troels Lund Poulsen (V) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

  Stort fald i tildelte seniorpensioner ved overgang til ny seniorpensionsenhed

  Kommunerne har afgjort 80 procent af sagerne om seniorpension i 1. kvartal 2021, men langt færre har fået tilkendt pensionen på grund af overgangen til ny seniorpensionsenhed. Læs forklaringen her.

  Stort forskel på tildeling af seniorpension i kommunerne efter ny opgørelse

  STAR's første opgørelse af tildeling af seniorpensioner viser et fald i tildelingsprocenten i enkelte kommuner på mellem 50 og 80 procent. I hele landet faldt tildelingsprocenten med syv procent.
  Jobcentrene skal fortsat have kontakten med borgeren og indsamle oplysninger, der skal ligge til grund for vurderingen af arbejdsevnen. En selvstændig enhed under ATP overtager 1. januar myndigheden til at afgøre sagerne.

  KL: Folketinget mangler tillid til kommunernes sagsbehandlere

  En ny seniorpensionsenhed skal fra 1. januar overtage afgørelser om seniorpension fra kommunerne. Den skal som en af sine første opgaver revurdere kommuners afslag på seniorpension.

  Kommunerne ser ud til at nå i mål med tildeling af seniorpensioner i 2020

  Halvdelen af kommunerne gav alle ansøgere seniorpension i tredje kvartal i år. Det betyder, at kommunerne har tildelt pensionen til over 5.700 ved udgangen af september. De politiske forventninger var på 6.200 i hele 2020.
  (Arkiv) Maj 2019: Den tidligere VLAK.regering indgår aftale om seniorpension kort før folketingsvalget. Her fremlægger tidligere beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) aftalen, flankeret af Morten Østergaard (RV) og Kristian Thulesen Dahl (DF).

  Arbejdsevne på under 18 timer om ugen skal udløse seniorpension

  Først fra 2024 bliver seniorpensionen forbedret, fremgår det af aftalen om tidlig pension, som faldt på plads i nat.
  Aftalen om tidlig pension blev indgået i nat af Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, SF og Enhedslisten.

  FAKTA: Aftale om ret til tidlig pension

  De lønmodtagere og selvstændige, som har haft lange og hårde arbejdsliv, får fra 2022 ret til tidlig pension.
  (Arkiv) Forhandlingerne om tidlig pension foregår i Beskæftigelsesministeriet, der holder til i det gamle Overformynderi i København.

  Fra forhandlingerne: LAB-lov og Velfærdsforlig med i slutspil om tidlig pension

  Opdateret 17:30 torsdag: Forhandlinger kan være afsluttet inden efterårsferien. Se her de områder, der kan få betydning for beskæftigelsesindsatsen på jobcentrene.