Her er beskæftigelseselementerne i forhandlingerne i Finansministeriet
Lavere dagpengesats for nyuddannede efter tre måneder og højere for andre ledige. Afskaffelse af fradrag i pension og 37 timers arbejdspligt for en bestemt gruppe indvandrere. Det er, hvad der pt. ligger i en delaftale under forhandlinger i Finansministeriet. Aftale ventes snarest.
A-kasser har ikke nået målene i a-kasseforsøg
Den første evaluering af a-kasseforsøget viser blandede resultater. Samlet set har a-kasserne ikke nået målene i det første år af forsøget, skriver Rambøll. Evalueringen viser samtidig, at dagpengemodtagerne er gladere for a-kasserne end for jobcentrene.
Fakta: 85 procent af de jobparate ledige er dagpengemodtagere
A-kasserne har ansvaret for rådighedsvurderingen af langt de fleste ledige. Se, hvor stor en del af de jobparate ledige, dagpengemodtagerne udgør i din kommune.
Reformforslag: Hver femte ledige dimittend skal have en højere sats
Regeringens foreslår, at nyuddannede skal have mere i dagpenge, hvis de har haft løn under uddannelsen. Det vil omfatte mere end tyve procent af de ledige dimittender, viser beregning på baggrund af Beskæftigelsesministeriets tal. Se antal og andel her.
6.000 kroner mere i dimittendsats til håndværkere
En nyuddannet industritekniker skal have næsten 16.000 kroner i dagpenge, mens en nyuddannet pædagog eller akademiker må nøjes med den nedsatte dimittendsats på 9.500 kroner, foreslår regeringen. Det er dimittender i mandefag, der får den højeste sats.
Lavere dagpenge skal få fire ud af ti ledige nyuddannede i job
Regeringen forventer, at lavere dagpenge vil skaffe 8.800 nyuddannede job frem mod 2030, viser beregning. Fjernelse af modregning i pensioner for ægtefællens arbejdsindtægt forventes at få 1.650 flere i arbejde.
Forslag vil flytte 44.000 dagpengemodtagere fra jobcentre til a-kasser
Kommunernes jobcentre skal fremover have næsten 44.000 færre dagpengemodtagere igennem systemet, hvis det står til fagbevægelsen. FH har foreslået, at nyledige de første seks måneder kun skal møde op i deres a-kasse. Det er 40-60 procent af dagpengemodtagerne i de enkelte kommuner.
Forlængelse af sygedagpenge- og dagpengeperiode til 30. juni
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard har foreslået partierne bag hjælpepakkerne at forlænge dagpenge- og sygedagpengeperioden frem til 30. juni. Venstre vil ikke forlænge suspension af 225-timers reglen.
Over en fjerdedel coronaledige har aldrig tidligere været ledige
Nye tal bekræfter, at personer på kanten af arbejdsmarkedet rammes hårdest af coronaledighed. Men over en fjerdedel af dagpengemodtagerne i januar 2021 har ikke været ledige før.
Fagbevægelsen vil give visse ledige højere dagpengesats
Satsen for dagpenge skal afhænge af, hvor meget den enkelte tidligere har arbejdet, foreslår fagbevægelsen.
Forsikrede ledige får to måneder mere på dagpenge
I en bred aftale mellem Folketingets partier får ledige nu en såkaldt 'død periode' på dagpenge, så perioden forlænges. Samtidig forlænges suspension af 225-timers reglen for kontanthjælpsmodtagere.
Færre er på vej ud af dagpengesystemet end før corona
10.000 personer havde i slutningen af august været på dagpenge i mere end halvandet år. Det er færre end før corona, men til gengæld får de sværere ved at finde job. Forstå sammenhængen her.