Beskæftigelsesindsats

  (Arkiv) "Det er helt afgørende, at det her ikke bliver et ta-selv-bord for arbejdsgiverne, hvor de kan få billig arbejdskraft eller endnu værre sort arbejdskraft, fordi der ikke er styr på det basale," siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation om, at alle ukrainere fra fredag kan få arbejdstilladelse i Danmark.

  Frygt for social dumping når alle ukrainere kan få arbejdstilladelse

  Fra fredag har alle ukrainere ret til at arbejde i Danmark. Eneste krav er, at de har søgt om opholdstilladelse efter særloven. 'Højst usædvanligt,' siger professor. Fagbevægelsens Hovedorganisation advarer mod social dumping.
  På møde for 'Partnerskab om ukrainere i job' i København mandag langde forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt en dæmper på forventningerne om, at de ukrainske flygtninge vil storme ud på arbejdsmarkedet.

  Analyse: Jobcentre vil blive vurderet på ukraineres jobsucces

  Efter flere års kritik af jobcentrene kan de nu se frem til at få hovedansvaret for, at det lykkes at få titusinder af ukrainske flygtninge i arbejde. Derfor bliver forventningerne helt afgørende, lyder det i en analyse af Helle Schøler Kjær, redaktør for NB-Beskæftigelse.
  (Arkiv) Jobcentrene skal have 'max fleksibilitet,' hvis de skal opfylde et ønske fra erhvervslivet om, at jobcentre skal screene ukrainere individuelt, før de sendes i job, siger cheføkonom i KL Morten Mandøe.

  Kommuner og virksomheder laver lokale netværk om ukrainere

  Et online-møde med 58 kommuner og DI tirsdag morgen var det første i initiativet 'Lokale job for ukrainere.' Det er vigtigt med forventningsafstemning, lyder det fra cheføkonom i KL, Morten Mandøe.
  Flere virksomheder har allerede jobaftaler ukrainere, der venter på job. Her er det Johan Laurell, administrerende direktør IKEA Danmark, der fortæller om virksomhedens mangfoldighed.

  Regeringen overvejer, om ukrainere med jobaftaler hurtigere kan få opholdstilladelse

  Dansk Erhverv ser gerne fast track-ordning for ukrainere, der er flygtet fra Ukraine efter russisk invasion.
  Nyslået formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg foreslår regeringen at sætte jobcentrene fri, så de bedre kan tage sig af den store opgave med de tusindvis af ukrainske flygtninge.

  KL-formand vil have kommuner sat fri på beskæftigelsesområdet og bruge kræfterne på ukrainerne

  Den nyslåede formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg Peter Rahbæk Juel kalder ankomsten af tusinder af flygtninge en 'kærkommen lejlighed' til at droppe regler på beskæftigelsesområdet. Minister vil se på lempelser.
  (Arkiv) Forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt maner til besindighed. Han vurderer, at under halvdelen af de ukrainske kvinder vil være i job om et par år.

  Ukrainske flygtninge på bar bund kan være svære at få i job

  Traumer og sproglige barrierer kan gøre det svært at få ukrainske flygtninge ind på det danske arbejdsmarked. "Hvis 40-50 procent kommer i arbejde inden for et-to år, så ser det rigtig pænt ud," siger Jacob Nielsen Arendt, der er forskningsprofessor ved Rockwool Fondens forskningsenhed.
  Jobcenter med ansvar for integration i København skal snart have de første 92 nyankomne ukrainske flygtninge til samtale.

  “Vi må lægge skinnerne, mens lyntoget kører,” lyder det fra jobcenterchef i København

  Tirsdag har 92 ukrainske flygtninge, der skal bo i København, fået opholdstilladelse efter særloven. Og det er kun begyndelsen. Med de nye udmeldinger fra regeringen skal hovedstaden tage imod 6.000 i alt. Det betyder mange nyansættelser i jobcentret.
  (Arkiv) De ukrainske flygtninge er langsomt ved at få opholdstilladelser. Kommunale jobcentre er klar til at modtage dem.

  Jobcentre melder klar til de første ukrainske flygtninge med opholdstilladelse

  Der bliver flyttet rundt på medarbejdere og samarbejdet på tværs af forvaltninger for at være klar til at integrere de ukrainske flygtninge, når opholdstilladelserne kommer. Jobcentrene er klar til at tage den første samtale inden for fire dage med de voksne ukrainere, lyder det.
  Partnerskab om ukrainere i job har lanceret en hjemmeside, der skal være med til at hjælpe ukrainske flygtninge ud på det danske arbejdsmarked (Arkivfoto).

  Ny hjemmeside skal hjælpe ukrainske flygtninge i job

  Hjemmeside til fordrevne ukrainere får links til jobbanker og introduktion til løn- og arbejdsvilkår.
  (Arkiv) At arbejde med borgerinddragelse kræver dobbelt så mange kompetencer som alene at følge kontante styringsmål i beskæftigelsesindsatsen. Det er en udfordring for både chefer, mellemledere og medarbejdere, lyder det fra forskerne Flemming Larsen og Dorte Caswell.

  “De går jo ikke væk,” siger forsker om proceskrav og ledelsesdilemmaer i en forandringst...

  Borgerinddragelse i beskæftigelsesindsatsen kræver en helt anden tankegang end de styringsmekanismer, der i dag er på området. Det stiller ledere af indsatsen i et konstant dilemma, for målinger og kontrol er ikke til at komme udenom, lyder det fra to forskere.
  (Arkiv) Der er flere forhold, der gør det vanskeligere for de ukrainske flygtningekvinder at få arbejde så hurtigt, som mange forventer. Rockwool Fondens Forskningsenhed lægger en dæmper på forventningerne.

  Det kan tage længere tid at få ukrainere i beskæftigelse end forventet

  Dæmp forventningerne til, at alle ukrainske kvinder, der er flygtet til Danmark, kan komme i arbejde fra dag ét. Sådan er budskabet i en analyse fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, der har samlet fakta om ukrainerne og sammenlignet dem med andre flygtninge, der er kommet hertil.
  (Arkiv) DI er i kontakt med den ukrainske ambassade dagligt og vil hjælpe med at sætte ukrainere og virksomheder i forbindelse med hinanden, fortæller administrerende direktør Lars Sandahl Sørensen.

  Sprog og kompetencer afgør ukrainernes jobsucces

  Virksomheder har job klar til ukrainere, viser DI medlemsundersøgelse, men der stilles krav om sprogkundskaber og evner.