Beskæftigelsesindsats

  Kommunerne ønsker et opgør med regler og bureaukrati i beskæftigelsesindsatsen og vil i stedet fokusere på tillid og meningsfulde forløb, lyder det fra formanden for KL’s arbejdsmarkedsudvalg, borgmester Peter Rahbæk Juel.

  49 kommuner vil lave forsøg med beskæftigelsesindsatsen

  Halvdelen af landets kommuner ønsker at blive frikommune på beskæftigelsesområdet. Det er er 'et klokkeklart signal', mener KL-udvalgsformand og siger, at medarbejderne i jobcentrene alt for ofte løber 'panden mod en mur af rigide regler og proceskrav'.
  (Arkiv) Regeringen og KL indgik i aftes økonomiaftale med kun en nyhed på beskæftigelsesområdet: I fire kommuner vil jobcentre få friere hænder til indsatsen i tre år.

  Økonomiaftale: Her er de vigtigste opgaver for jobcentrene i 2023

  Kun ét punkt på beskæftigelsesområdet er nyt og overraskende i KL's og regeringens økonomiaftale for 2023, nemlig at fire kommuner sættes fri på beskæftigelsesområdet. Men opgaverne er mange.
  To medarbejdere har arbejdet på Blue Water Shipping siden starten af april uden at få løn. Det er forsinkelser med NemID og bankkonti, der skaber problemerne.

  Misvisende statistik over ukrainere i job på Jobindsats.dk

  Ny ugentlig opgørelse af ukrainere, der har fået job, er misvisende. Mens den første opgørelse fra STAR i sidste uge viste, at fire ukrainere var i arbejde i Esbjerg i april, var kommunens eget tal ti. Flere ukrainere har arbejdet i siden begyndelsen af april uden at få løn eller ydelser.
  Anja Tønder og Lea Egemose Graae, projekt- og forskningskonsulenter i Væksthusets Forskningscenter.

  Forskning: Kompliceret at arbejde med troen på, at der er job til de mest udsatte

  Podcast: Når sagsbehandlerens tro på, at udsatte borgere har en jobchance, kan være helt afgørende for, at det kommer til at ske. Hvordan arbejder man så med den tro i hverdagen? Det undersøger forskningskonsulenter fra Væksthusets Forskningscenter sammen med fire kommuner.
  "En undskyldning ville forpligte til en dybere erkendelse af, at der er et problem, der er systematisk og strukturelt," siger lektor Sabina Pultz om et ønske om et undskyld til de syge mennesker, der for alvor kommer i klemme i beskæftigelsessystemet.

  På tide med et ‘undskyld’

  Enkeltsager om meget syge mennesker, der kommer i klemme i jobcentrene, bliver ved med at dukke op. For nylig handlede et samråd i Folketinget om en af de sager. Ministeren taler om 'værdighed,' men et 'undskyld' kan forpligte til at se nærmere på systemet, lyder det fra forsker.
  (Arkiv) "Det er helt afgørende, at det her ikke bliver et ta-selv-bord for arbejdsgiverne, hvor de kan få billig arbejdskraft eller endnu værre sort arbejdskraft, fordi der ikke er styr på det basale," siger Lizette Risgaard, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation om, at alle ukrainere fra fredag kan få arbejdstilladelse i Danmark.

  Frygt for social dumping når alle ukrainere kan få arbejdstilladelse

  Fra fredag har alle ukrainere ret til at arbejde i Danmark. Eneste krav er, at de har søgt om opholdstilladelse efter særloven. 'Højst usædvanligt,' siger professor. Fagbevægelsens Hovedorganisation advarer mod social dumping.
  På møde for 'Partnerskab om ukrainere i job' i København mandag langde forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt en dæmper på forventningerne om, at de ukrainske flygtninge vil storme ud på arbejdsmarkedet.

  Analyse: Jobcentre vil blive vurderet på ukraineres jobsucces

  Efter flere års kritik af jobcentrene kan de nu se frem til at få hovedansvaret for, at det lykkes at få titusinder af ukrainske flygtninge i arbejde. Derfor bliver forventningerne helt afgørende, lyder det i en analyse af Helle Schøler Kjær, redaktør for NB-Beskæftigelse.
  (Arkiv) Jobcentrene skal have 'max fleksibilitet,' hvis de skal opfylde et ønske fra erhvervslivet om, at jobcentre skal screene ukrainere individuelt, før de sendes i job, siger cheføkonom i KL Morten Mandøe.

  Kommuner og virksomheder laver lokale netværk om ukrainere

  Et online-møde med 58 kommuner og DI tirsdag morgen var det første i initiativet 'Lokale job for ukrainere.' Det er vigtigt med forventningsafstemning, lyder det fra cheføkonom i KL, Morten Mandøe.
  Flere virksomheder har allerede jobaftaler ukrainere, der venter på job. Her er det Johan Laurell, administrerende direktør IKEA Danmark, der fortæller om virksomhedens mangfoldighed.

  Regeringen overvejer, om ukrainere med jobaftaler hurtigere kan få opholdstilladelse

  Dansk Erhverv ser gerne fast track-ordning for ukrainere, der er flygtet fra Ukraine efter russisk invasion.
  Nyslået formand for KL's arbejdsmarkedsudvalg foreslår regeringen at sætte jobcentrene fri, så de bedre kan tage sig af den store opgave med de tusindvis af ukrainske flygtninge.

  KL-formand vil have kommuner sat fri på beskæftigelsesområdet og bruge kræfterne på ukrainerne

  Den nyslåede formand for KL's arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg Peter Rahbæk Juel kalder ankomsten af tusinder af flygtninge en 'kærkommen lejlighed' til at droppe regler på beskæftigelsesområdet. Minister vil se på lempelser.
  (Arkiv) Forskningsprofessor Jacob Nielsen Arendt maner til besindighed. Han vurderer, at under halvdelen af de ukrainske kvinder vil være i job om et par år.

  Ukrainske flygtninge på bar bund kan være svære at få i job

  Traumer og sproglige barrierer kan gøre det svært at få ukrainske flygtninge ind på det danske arbejdsmarked. "Hvis 40-50 procent kommer i arbejde inden for et-to år, så ser det rigtig pænt ud," siger Jacob Nielsen Arendt, der er forskningsprofessor ved Rockwool Fondens forskningsenhed.
  Jobcenter med ansvar for integration i København skal snart have de første 92 nyankomne ukrainske flygtninge til samtale.

  “Vi må lægge skinnerne, mens lyntoget kører,” lyder det fra jobcenterchef i København

  Tirsdag har 92 ukrainske flygtninge, der skal bo i København, fået opholdstilladelse efter særloven. Og det er kun begyndelsen. Med de nye udmeldinger fra regeringen skal hovedstaden tage imod 6.000 i alt. Det betyder mange nyansættelser i jobcentret.