Kræftramte har ofte svært ved at komme tilbage på arbejdet. Det skal et nyt projekt ændre på.
Kræft er en livsomvæltende sygdom, og selvom overlevelsesraten er stigende, så er vejen tilbage til hverdagen svær for de fleste.
Kræftramte har en lavere beskæftigelsesgrad, og særligt mænd med kort uddannelse har svært ved at komme tilbage i arbejde efter et kræftforløb.
Det skal et nyt projekt nu forsøge at ændre det, som 3F, PensionDanmark og Kræftens Bekæmpelse står bag.
“Vi har en fælles interesse i at understøtte, at kræftramte har de bedste muligheder for at blive fastholdt arbejdsmarkedet. For det første er det vigtigt for den enkelte, fordi tilknytning til arbejdsmarkedet giver identitet og livskvalitet. For det andet er det vigtigt for samfundet, fordi vi alle har en interesse i, at de gode menneskelige og faglige ressourcer kommer i spil på et arbejdsmarked, hvor der er brug for det, siger forbundssekretær i 3F, Lene Krabbe Dahl i pressemeddelelse.
I projektet, som løber frem til 2026, deltager 120 medlemmer af 3F og PensionDanmark med kræft, som får tilknyttet to fastholdelseskoordinatorer.
Marianne Fussing Ørsted, direktør for partnerskaber og ESG i PensionDanmark, siger, at sundhedsindsatsen er bygget op om, at tilbuddene skal være enkle og tilgængelige.
“På den måde sikrer vi, at tilbuddene bliver brugt mest muligt, så vi opnår det maksimale udbytte både for vores medlemmer og for samfundet. Vi har en klar forventning om, at vi med dette projekt kan hjælpe til at øge tilknytningen til arbejdsmarkedet hos de medlemmer, der ulykkeligvis rammes af kræft, siger Marianne Fussing Ørsted.
Knap 60 procent af alle kræftpatienter oplever på et tidspunkt senfølger som smerter, træthed, tristhed eller hukommelsesbesvær, efter deres behandlingsforløb, hvilket kan påvirke deres arbejdsevne i en kortere eller længere periode.
“Derfor er det vigtigt med gode rammer for tilbagevenden til arbejdspladsen. Heldigvis er lederne på arbejdspladserne meget velvillige til at hjælpe deres medarbejdere og tage hånd om deres problemstillinger. Vi glæder os meget til at bringe vores erfaringer på området i spil og bidrage til at udvikle samarbejdet om kræftpatienters tilknytning til arbejdsmarkedet, siger Pernille Slebsager, afdelingschef i Patientstøtte & Frivillig Indsats, Kræftens Bekæmpelse.
Fakta om projektet:
- Rockwoolfondens Forskningsenhed har undersøgt overlevende kræftpatienters tilbagevenden til arbejdsmarkedet og finder signifikante forskelle på tværs af uddannelsesniveau.
- Hos mænd med kort eller ingen uddannelse reducerer kræft sandsynligheden for at være i beskæftigelse fire år efter diagnosen med 10 procentpoint, mens den hos højtuddannede mænd kun reduceres med 5 procentpoint. Hos ufaglærte eller kortuddannede kvinder falder sandsynligheden med 8 procentpoint modsat 5 procentpoint for højtuddannede.
- Sandsynligheden for invalidepension øges hos kortuddannede mænd med 10 procentpoint og 8 procentpoint for kvinder. For højtuddannede øges den med henholdsvis 4 og 3 procentpoint.
- Desuden reducerer kræft løn og indtjening med omkring 10 procent og bruttoindkomsten med omkring 3 procent.
- Den A. P. Møllerske Støttefond har støttet projektet med seks millioner kroner.