
Aalborg Jobcenter indledte for to år siden et samarbejde med Væksthuset, som både har givet dem et nyt fælles sprog, ligesom det har hjulpet flere unge i job eller uddannelse. Nu er samarbejdet blevet forlænget.
Af Kasper Rasmussen, kasper@nb-medier.dk
For to år siden indgik Jobcenter Aalborg et læringssamarbejde med Væksthusets Forskningscenter, der siden har styrket medarbejderne i deres beskæftigelsesfaglighed og givet de ansatte fælles sprog
Det fortæller afdelingsleder i Uddannelseshuset Sisse Skov Møller, som er en del af Jobcenter Aalborg.
Samarbejde blev indledt i 2021. Det første år i tæt samarbejde med Væksthuset, mens Jobcenter Aalborg siden har arbejdet videre med den tillærte viden.
“Vi har fået et fælles sprog at arbejde ud fra, og vi er blevet bedre til at udfordre os selv til at finde løsninger, når sager virker fastlåste,” siger Sisse Skov Møller.
I Jobcenter Aalborg har sagsbehandlerne vidt forskellige faglige baggrunde, og derfor er der blevet skabt en fælles forståelse af, hvad beskæftigelsesfagligheden skal indeholde.
“Når det er sagt, er denne beskæftigelsesfaglighed dynamisk og bevægelig. Den skal hele tiden tilpasses en ramme og kontekst, ligesom arbejdsmarkedet forandrer sig,” fortæller hun.
Beskæftigelsesfaglighed skal tilpasses
Sisse Skov Møller peger også på, at beskæftigelsesfagligheden formentlig kan variere mellem jobcentrene.
“Beskæftigelsesfaglighed skal tilpasses, og samarbejdet med Væksthuset handlede derfor om, at vi skulle finde vores i Aalborg.”
Baggrunden for samarbejdet var et større antal aktivitetsparate unge, som jobcentret trods flere forskellige tiltag havde vanskeligt ved hjælpe videre. Samarbejdet skete med et ønske om, at skabe yderligere progression i forløbene for de unge. Og flere er siden kommet i arbejde eller uddannelse, fortæller Sisse Skov Møller.
Afdelingslederen kan ikke sætte et konkret tal på, hvor mange flere unge som er kommet i job eller uddannelse som følge af samarbejde.
“Men vi ser en tendens til, at vi får hjulpet endnu flere i uddannelse via den nye måde at arbejde på,” siger Sisse Skov Møller.
Hun lægger ikke ikke skjul på, at den nye måde at arbejde på også har været udfordrende for både ledelse og medarbejdere.
“I begyndelsen var det svært for mange medarbejdere, fordi de skulle til at ændre på deres faglighed, ligesom de skulle løse nogle andre opgaver, end de var vant til. Helt konkret skulle flere ud og samarbejde med virksomheder, og det synes flere var svært i begyndelsen,” fortæller Sisse Skov Møller.
Hun måtte derfor ofte minde medarbejderne om, hvorfor de pludselig skulle gøre tingene på en anderledes måde.
“Styrken var, at Væksthuset kom med forskning på området, som understøttede den nye indsats. Det gav en tro på den nye tilgang. Når det er sagt, var det stadig en stor mundfuld for mange at skulle til at løse nogle andre opgaver, end de var vant til.”
Samarbejdet er blevet forlænget
Resultaterne har siden vist sig så positive, at Uddannelseshuset i Aalborg for nylig valgte at forlænge samarbejde, så flere unge kan få gavn af den nye tilgang.
“Vi indgik for nylig en ny aftale, fordi vi kan se, at det kan være med til at flytte noget. Ikke mindst fordi det giver medarbejderne en tro på, at de har en stor indvirkning på de unges muligheder for at komme videre i livet,” fortæller Sisse Skov Møller.
“Nu står vi her to år senere og skal i gang med at inddrage endnu en gruppe medarbejdere i måden at arbejde på. De nye bliver anbefalet tilgangen af dem, som var med fra start. De bidrager til at hjælpe de nye medarbejdere i gang, fordi de har oplevet, at det virker,” fortæller Sisse Skov Møller.