
Både hos HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening har man øget fokus på at motivere medlemmerne i landets jobcentre. Det skyldes et vanskeligt år med hård kritik fra politikerne, som har slidt på mange sagsbehandlere.
Jobcentrenes indsats var et hedt tema sidste år og specielt i efterårets valgkamp, hvor hele beskæftigelsesindsatsen blev kastet ud i et stormvejr af politikerne. Og alt tyder på, at debatten vil fortsætte i de kommende år.
Den hårde retorik kan ikke undgå at påvirke sagsbehandlerne, og derfor har både HK Kommunal og Dansk Socialrådgiverforening øget fokus på arbejdsmiljøet i landets jobcentre.
“Medarbejderne går hver dag på arbejde for at hjælpe borgere Alligevel blev de i valgkampen beskyldt for det ene og det andet fra begge sider af Christiansborg. Det var hårdt for mange, og regeringsgrundlaget tog den sidste luft ud af ballonen med budskabet om, at jobcentrene skal nedlægges,” siger formand for HK Kommunal, Lene Roed.
Derfor har HK også haft et særlig fokus på at støtte medlemmerne på landets jobcentre, hvor mange er påvirket af den negative omtalte.
“Vi har oprustet. Blandt andet har vi fået en talsperson, vi har etableret en ressourcegruppe, hvor en repræsentant for hver af vores syv afdelinger på landsplan er repræsenteret, vi har optimeret vores nyhedsbreve, så medlemmerne løbende bliver orienteret, og vi holder flere virtuelle møder med vores tillidsrepræsentanter for løbende at blive klogere på, hvad der sker,” fortæller formanden for HK Kommunal
Også hos Dansk Socialrådgiverforening har man taget konsekvensen af et hårdt år, fortæller formand Signe Færch. I den kommende tid rejser hun rundt landet rundt for at diskutere situationen med medlemmerne.
“Før jul holdte vi et virtuelt fællesmøde med alle tillidsrepræsentanter på området, og i sidste uge satte vi gang i en møderække, hvor vi diskuterer konsekvenserne af den usikkerhed, medlemmerne befinder sig i lige nu.”
“Det er utrolig frustrerende at opleve, at politikerne gennem årtier har skabt et system, som er præget af overstyring og manglende tillid til, at vi kan lave gode faglige vurderinger. Når så konsekvenserne af det system begynder at vise sig, falder det alligevel tilbage på sagsbehandlerne i jobcentrene. Det er ikke rimeligt,” mener Signe Færch.
Savner svar fra regeringen
Både Lene Roed og Signe Færch mener, at SVM-regeringen skylder deres medlemmer svar på, hvad der skal erstatte jobcentrene, som ifølge regeringsgrundlaget skal nedlægges.
“Vi har forsøgt at få svar, men vi kan ingenting få at vide. Jeg tvivler på, at regeringen har en plan,” mener Lene Roed.
Signe Færch er enig.
“Lige nu er der en utrolig stor uvished, og tingene går lidt i stå i jobcentrene, som står i et limbo. De ved ikke, hvad der kommer til at ske”
Lene Roed mener, at det er paradoksalt, at mens beskæftigelsessystemet sidste år leverede historiske resultater, skulle medarbejderne alligevel lægge øre til hård kritik fra mange politikere.
“Det berører medarbejdernes identitet og faglighed. Regeringens udmeldinger har gjort dem enormt utrygge og usikre, fordi der ikke er en rammesætning, mens der samtidig er en rigtig lang tidshorisont frem til 2030,” siger Lene Roed.
Ifølge Signe Færch skaber usikkerheden og den hårde politiske retorik ikke bare en mistillid mellem Christiansborg og landets 94 kommunale jobcentre.
“Mistilliden er i nogle tilfælde også opstået mellem borgere og sagsbehandlere, fordi den politiske retorik har gjort, at nogle borgere er blevet usikre på, om sagsbehandlerne i virkeligheden vil dem det bedste, eller om de har en skjult dagsorden. Det er rigtig ærgerligt.”
Lene Roed hører også om medlemmer i jobcentrene, som er blevet kontaktet af borgere, som simpelthen er usikre på, hvad der skal ske med dem, når jobcentrene lukker.
“Derfor bliver regeringen nødt til snart at blive mere konkrete på, hvad de ønsker. Vi savner nogle hegnspæle for, hvad de har tænkt sig,” fastslår Lene Roed.
“Usikkerheden forplanter sig til de borgere, som er i kontakt med jobcentrene. Så med respekt for både ansatte og borgere skal vi snart se noget mere konkret fra regeringen. Lige nu er det bare en stor pærevælling. Derfor haster det,” mener Lene Roed.