
Ankestyrelsen har tiltrådt Billund Kommunes afgørelse om at modregne i den offentlige ydelse, når en gruppe fleksjobbere får bonus af en virksomhed. Men styrelsen tager ikke højde for det mest afgørende, lyder det fra ekspert.
Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk
Efter flere års tovtrækkeri om bonusser, der udbetales til fleksjobbere på en stor virksomhed i Billund, har Ankestyrelsen stadfæstet kommunens afgørelse. Ankestyrelsen giver kommunen medhold i, at en bonus fra virksomheden skal modregnes i det fleksløntilskud, der lægges oven i lønnen for de timer, virksomheden betaler de omfattede fleksjobmedarbejdere.
Men professor i socialret ved Aalborg Universitet, John Klausen, sår nu tvivl om Ankestyrelsens afgørelse. For hvis en bonus ikke er beregnet på baggrund af en fleksjobbers individuelle indsats, så skal kommunen ikke trække beløbet i tilskuddet. Og det tager Ankestyrelsen ikke stilling til, selvom klageren har påpeget netop det.
“At det er en procentdel af lønnen uafhængig af den konkrete individuelle arbejdsindsats taler for, at det ikke er løn og dermed ikke skal medføre fradrag i fleksløntilskuddet,” skriver John Klausen i en mail til NB-Beskæftigelse efter at have læst Ankestyrelsens afgørelse.
Det ikke så enkelt at vurdere, om en bonus skal trækkes i fleksløntilskuddet, og John Klausen mener, at både Billund Kommune og Ankestyrelsen kan have konkluderet forkert.
Individuel eller fælles optjening
Ankestyrelsen gennemgår i sin afgørelse argumenterne for, at bonussen er en del af lønnen. Hvis den er det, skal der modregnes i fleksløntilskuddet. Ankestyrelsen skriver blandt andet:
“Vi lægger vægt på, at bonussen er A-indkomst, hvoraf der betales arbejdsmarkedsbidrag, og som du har fået som led i dit ansættelsesforhold,” skriver Ankestyrelsen.
Styrelsen lægger også vægt på, hvordan bonussen er optjent og skriver blandt andet:
“Det fremgår af Bonusbrev af 25. marts 2022, at udbetaling af PMP bonus på 7.666 kr. sker på baggrund af indsats, som har ført til (….) Koncernens resultat for 2021.”
Bemærk her, at Ankestyrelsen skriver ‘på baggrund af indsats,’ men ikke forholder sig til, om der er tale om en individuel indsats eller en fælles indsats. Det sker på trods af, at der i en vejledning om netop bonus til fleksjobbere er en anden regel, som kommunen også skal tage hensyn til i vurderingen af, om der er tale om en gave fra virksomheden, der ikke modregnes, eller løn, der skal modregnes i fleksløntilskuddet.
Ankestyrelsen citerer i brevet med afgørelsen fra en vejledning om bonus til fleksjobbere. Her fremgår det, at hvis der er tvivl, om bonussen er en gave eller en del af lønnen, skal kommunen foretage en vurdering ud fra to forhold.
* om alle ansatte får samme beløb eller beløb beregnet med samme udgangspunkt.
* om de pågældende får bonussen på baggrund af deres egen personlige arbejdsindsats, eller om bonussen udbetales til alle.
“I det tilfælde, hvor bonussen er afhængig af den personlige arbejdsindsats, vil den skulle indgå i beregningen, da der vil være tale om en lønindtægt,” står der i vejledningen, som Ankestyrelsen citerer.
Ikke specielt fyldestgørende
Frede Pedersen har i mange år kæmpet for, at fleksjobbere skal undgå at blive trukket i fleksløntilskuddet, når de får bonus, og det er ham, der på vegne af en fleksjobber har klaget til Ankestyrelsen.
Overfor Ankestyrelsen har Frede Pedersen understreget, at fleksjobberne får bonus efter den samme procentsats. og at der ikke er tale om en individuel bonus. De oplysninger registrerer Ankestyrelsen i sagen, men kommenterer dem ikke, og der er heller ikke nogen overvejelser om dem i selve afgørelsen.
I bonusudbetalinger fra virksomheden, som NB-Beskæftigelse har set, står der lidt om baggrunden for beregningen af bonussen: ‘Vores forenede indsats har bidraget til (…) koncernens resultat.’ Altså ikke ‘din indsats’ men ‘vores forenede indsats.’
Professor i socialret John Klausen skriver til NB-Beskæftigelse, at Ankestyrelsens afgørelse ikke er ‘specielt fyldestgørende.’
“De forholder sig ikke klart til det, der er afgørende,” skriver han.
Altså, som Klausen også skriver, om bonussen er “en procentdel af lønnen uafhængigt af den konkrete individuelle arbejdsindsats.”
Det er alene personer, der er kommet i fleksjob efter en lovændring i 2013, der kan blive trukket i ydelsen.
NB-Beskæftigelse har udeladt navnet på fleksjobberen, hvis sag Ankestyrelsen har behandlet, da personen ønsker at være anonym. Ligeledes har vi efterkommet et ønske om ikke at nævne virksomhedens navn, da det ikke er en sag mellem fleksjobberne og virksomheden, men en sag mellem fleksjobberne og Billund Kommune – og nu også Ankestyrelsens fortolkning af loven.
NB-Beskæftigelse bad onsdag Ankestyrelsen om at forholde sig til kritikken af afgørelsen. Vi følger op, så snart der er svar.