Det blev igen et nej til regeringens forslag om 37 timers arbejdspligt
Del artiklen:
(Arkiv) En spændt beskæftigelsesminister med den tidligere udlændinge- og integrationsministeren i hælene på vej til pressemøde om 37 timers arbejdspligt til indvandrere i september 2021. Siden da er det ikke lykkedes Peter Hummelgaard at få forslaget vedtaget. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Enhedslisten afviste i forhandlingerne om kontanthjælpsydelser at erstatte 225-timersreglen med 37 timers aktiveringspligt til indvandrere. Regeringen har heller ikke muligheder for en aftale til højre i salen, da blå blok afviste forslaget i januar.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) bliver ved med forgæves at presse på for at få støttepartierne til at gå med til at acceptere en 37 timers arbejdspligt til indvandrere på kontanthjælpsydelser. Senest under forhandlinger om kontanthjælpsydelser.
Det kom så vidt, at ministeren foreslog at afskaffe 225-timersreglen for til gengæld at indføre arbejdspligt for kontanthjælpsydelser for 20.000 indvandrere.
“Hvis man skulle have afskaffet 225-timersreglen, skulle det med regeringens øjne som minimum have været som led i, at man også indfører vores store ønske om 37 timers arbejdspligt for folk med høj anciennitet i kontanthjælpssystemet,” sagde Hummelgaard til Ritzau i sidste uge.
Men Enhedslisten sagde nej, fordi partiet arbejder for, at der skal være så få sanktioner i kontanthjælpssystemet som muligt, fortæller beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez.
“Vi lagde rigtig meget pres på at få afskaffet 225-timersreglen, og vi var rigtig glade for, at de andre partier også gjorde det. Men regeringen ville i stedet for indføre 37 timers aktiveringspligt, og vi har svært ved at se, hvordan de skulle gøre det uden sanktioner. De har jo i forslaget lagt op til, at man kan sanktionere meget mere,” siger hun,
Sanktioner består ofte af træk i ydelserne og gives især for udeblivelse fra samtaler og aktivering. Det samme har regeringen lagt op til med forslaget om 37 timers arbejdspligt. Også 225-timersreglen giver et træk i ydelserne, hvis man ikke inden for et år har haft 225 timers arbejde.
Blå blok sagde nej i januar
Det er ikke første gang, regeringen møder bred modstand på tværs i Folketinget mod forslaget om 37 timers arbejdspligt til 20.000 indvandrere. Det blev i januar afvist af både aftalepartier den borgerlige opposition, da regeringen sammen med SF, DF, Radikale Venstre og Kristendemokraterne indgik en aftale om Danmark kan mere I
DF og Radikale ville af meget forskellige grunde ikke være med, og Venstre, Konservative, Liberal Alliance og Nye Borgerlige skrev i en fælles udtalelse, at de ikke kan støtte en ‘bureaukratisk model for 37-timers arbejdspligt i kommunal tvangsaktivering kun for indvandrere.’
Forslaget er for dyrt og vil ikke skabe større arbejdsudbud, skrev partierne, og derfor ville de ikke støtte ‘den nuværende meget dyre model for 37 timers tvangsaktivering, som ifølge deres egne tal vil koste 200 millioner kroner om året og blot få 250 personer i arbejde.’
På trods af den brede modstand på tværs af Folketinget fastholder regeringen forslaget, forsikrede Peter Hummelgaard pressen om i sidste uge, da kontanthjælpsaftalen blev præsenteret. Det har da også været et centralt forslag for regeringen siden valgkampen i 2019. Hummelgaard har tidligere kaldt det ‘helt afgørende’.
Ledige vil ikke længere automatisk - og fejlagtigt - kunne blive trukket i ydelse på en bestemt slutdato, hvis de er undtaget for 225-timersreglen. STAR har fjernet en markering i et IT-system, men kommunerne har også et ansvar.