
Ny kontanthjælpsaftale gør afstanden betydeligt større mellem ledige på kontanthjælp og på de såkaldte SHO-ydelser. Nogle af familierne bliver stillet værre end før, lyder det fra forsker.
Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk
Med kontanthjælpsaftalen fra tirsdag bliver der større forskel på en familie på kontanthjælp og familier på den såkaldte SHO-ydelse, som flygtninge og andre nytilkomne kan få i op til ni år efter ankomsten til Danmark.
“Når uligheden til den her gruppe bliver større, kan det skyldes en bundethed til udlændingepolitikken,” vurderer Jacob Nielsen Arendt, der er forskningsleder ved Rockwool Fonden.
Mens alle børnefamilier på kontanthjælpsydelser vil få en stigning i rådighedsbeløbet, vil flygtningefamilier få et råderum på mellem 200 og 800 kroner mindre end familier på kontanthjælp.
Det er flygtningefamilierne med en enlig forsørger og to-tre børn, der får den største afstand til en tilsvarende familie på kontanthjælp. Her er forskellen på 800 kroner om måneden. I familier med to forsørgere og et til tre børn vil forskellen stige mellem 200 og 350 kroner, men her er der i forvejen en forskel på flere tusinde kroner.
“For parrene har der ikke været ønske om at ændre så meget, så det er også udtryk for en blanding af prioritering af nogle familier og en bundethed af den integrationspolitik, der føres,” mener Jacob Nielsen Arendt.
På et møde med pressen tirsdag vedkendte beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sig den større forskel. Han vurderede, at familier på SHO-ydelse med en mindre stigning i rådighedsbeløbet vil få en udbetaling, der ligger lige under lavindkomstniveaet, mens andre vil få en indkomst, der ligger lige over.
Se oversigt over rådighedsbeløb for de to familietyper på hhv. kontanthjælp og SHO-ydelser nederst i artiklen.
Fritidstilskud kan gøre familier fattigere
Jacob Nielsen Arendt er overordnet positiv over for aftalen, der gør et midlertidigt børnetillæg til familier under lavindkomstniveauet permanent og samtidig giver et fritidstillæg til børn.
I alt 23.000 familier vil ifølge Beskæftigelsesministeriets beregninger blive omfattet af børnetillægget. Det kan dog ændre sig med konjunkturerne, hvor der er flere eller færre børnefamilier på kontanthjælpsydelser.
Fritidstillægget til børn gives til alle børn i kontanthjælpssystemet – i alt 40.000. Tillægget er på 250 kroner per barn om måneden, dog højst 1.000 kroner per familie.
I de familier, der får børnetillæg, skal fritidstillægget trækkes fra børnetillægget, og familierne skal aflevere kvitteringer hos kommunen for to tredjedele af tillægget for at få det udbetalt.
Fritidstillægget må kun bruges til børns fritidsaktiviteter. Hvis ikke de bliver brugt til det, får familierne ikke udbetalt pengene. Og de kan ikke længere bruge dem til mad og andre fornødenheder.
“På den måde vil det for nogle familier betyde, at de er stillet værre, fordi man binder pengene. Den anden ting er, om de får brugt dem og dokumenteret det. Det virker som et noget bureaukratisk system for familier, der ikke har særlig mange ressourcer, og så kan indkomsten blive endnu laver,” siger Jacob Nielsen Arendt.
Betaling af medicin til både børn og voksne og et højere indkomstfradrag ved småjob, der indgår i aftalen, kan dog være med til at forbedre økonomien.
“Overordnet er det er en god hjælp til mange børnefamilier, uden at det koster på beskæftigelsen, og på den måde er den skruet pænt sammen,” siger Jacob Nielsen Arendt.
Det er et ekstra indkomstfradrag, der i aftalen vurderes til at give et øget arbejdsudbud på 300 fuldtidspersoner, som sikrer, at de højere ydelser ikke vil betyde, at færre vil arbejde, udfra logikken i Finansministeriets regnemaskine.
Med aftalen får ledige på SHO-ydelse et fradrag på 5.000 kroner om måneden, mens kontanthjælpsmodtagere får et fradrag på 2.500 kroner. Fradraget betyder, at de ikke skal trækkes i ydelse, før de kommer over det niveau.
Tabel
I tabellen nedenfor kan man se, at børnetillægget med de gældende regler næsten udlignede forskellen på SHO-ydelser og kontanthjælp i familier med en enlig forsørger, mens forskellen i familier med to forsørgere var på 2.600 – 4.750 kroner. Nu bliver forskellen på familier med enlige forsørgere på ydelserne betydeligt større, mens forskellen på familier med to forsørgere bliver lidt større.
Se også tabel nedenfor med rådighedsbeløb for familier på fire forskellige ydelser.
Mindre til flest unge familier
Kun familier med forsørgere, der er på uddannelseshjælp (og under 30 år), får et mindre rådighedsbeløb end familier på SHO-ydelser. Det kan man se i tabellen nedenfor. Familier med forsørgere under 30 år, der er på kontanthjælp, får lidt mere end familier med SHO-ydelse.