Indtil videre har 27.000 flygtninge fra krigen i Ukraine søgt om ophold i Danmark. Officielt har 220 af dem fået ophold i Varde Kommune, men kommunen anslår, at der nærmere er 400-450 ukrainske flygtninge.
Og det kan give problemer både for kommunen og for flygtningene. Det skriver JydskeVestkysten.
“Vi har ikke flere pladser på vores kvote. Dem, der får opholdstilladelse fra i dag og fremadrettet, skal fordeles i andre kommuner,” siger jobcenterchef Rikke Rødekilde.
Der er i øjeblikket op til tre måneders ventetid på sagsbehandlingen. Og det kan få den konsekvens, at nogle af de ekstra mange flygtninge i kommunen kan blive nødt til at flytte, når de får opholdstilladelse.
For det vil øge udgifterne for kommunerne, fordi kompensationen for flygtningene følger det officielle kvotetal.
“Det vil øge Varde Kommunes udgifter, og pengene fra staten følger kvotetallene,” siger Rikke Rødekilde og fortsætter:
“Det giver noget bøvl, og det er helt klart, at det vil give et pres, og at nogle familier vil komme i klemme på det, fordi de er faldet til og har fået børnene i skole. Men årsagen er jo, at flygtningene denne gang selv er kommet hertil og er blevet bosat rundt omkring. Førhen har vi altid modtaget flygtninge via asylcentre og fordelt derudfra,” siger Rikke Rødekilde til JydskeVestkysten.
Formand for udvalget for arbejdsmarked og integration, Anne Catherine Hoxcer Nielsen (S), siger:
“Det kan betyde, at ukrainske flygtninge, der kommer efter kvoten er fyldt, risikerer at blive flyttet, hvis de ikke har arbejde. Så det har konsekvenser.”
“Det skal i hvert fald ikke gå ud over vores velfærd, så selvom det er rigtig tragisk, så kan vi blive nødt til at flytte nogle, og jeg er godt klar over, at det er ærgerligt, og at familier kan blive splittet ad, men dermed ikke sagt, at vi ikke forsøger at behandle alle ordentligt. Men vi skal også have økonomien og kapaciteten til at modtage flygtningene,” siger Anne Catherine Hoxcer Nielsen til JydskeVestkysten.