19 kommuner har betydeligt større vækst i førtids- og senior pensionister
Del artiklen:
19 kommuner – her i blandt mange yderkommuner – bliver økonomisk særlig hårdt ramt af en stigende andel borgere på førtidspension eller seniorpension. Det viser nye tal. Se hvordan udviklingen er i din kommune.
19 kommuner har haft en tre gange så stor vækst af førtids- og seniorpensionister i 2021 end landsgennemsnittet.
Det viser den endelige opgørelse af andelen af borgere på førtids- og seniorpension i 2021 fra Danmarks Statistik.
De 19 kommuner har haft en vækst i andelen af borgere på førtids- og seniorpension over tre promille eller mere, og dermed belastes disse kommuners økonomi markant hårdere end andre kommuner. Landsgennemsnittet er en vækst på en promille.
Set under ét kompenseres kommunerne af staten for stigningen i antallet af førtidspensionister, og selvom udligningssystemet vil rette lidt op på skævhederne, så betyder det, at de 19 kommuner kun får kompensation for cirka halvdelen eller mindre af de stigende udgifter.
Ifølge Danmarks Statistik skyldes stigningen i antallet af førtids- og seniorpensionister, at folkepensionsalderen steg fra 66 til 66,5 år ved indgangen til 2021, og dermed var der ingen afgang til folkepension i første halvår af 2021.
Blandt kommunerne, der har oplevet en særlig markant stigning i andelen af borgere på førtids- og seniorpension, er der en klar overrepræsentation af yderkommuner, men en kommune som Roskilde er også på listen.
Skævheden i belastningen fortsætter med at vokse
Hvis man ser på andelen af borgere på senior- og førtidspension i de enkelte kommune, så betyder stigningen i mange yderkommuner, at den overordnede skævhed i belastningen på kommunerne fortsætter med at vokse.
Der er et entydigt billede af, at de klassiske yderkommuner har en markant højere andel af førtidspensionister end landsgennemsnittet.