
Ifølge overvismand kan løsningen på manglen på arbejdskraft ligge i at få grupper med sammensatte problemer udenfor arbejdsmarkedet i job. Jobcentre kan få afgørende rolle.
Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk
Der ligger et stort potentiale i at hjælpe nogle af de cirka 600.000 mennesker udenfor arbejdsmarkedet med at komme i job. Det kan være en stor del af løsningen på den omfattende arbejdskraftmangel, som mange frygter vil blive endnu værre i fremtiden.
Sådan lyder det fra både overvismand og professor i økonomi ved Københavns Universitet Carl-Johan Dalgaard og professor Flemming Larsen ved institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet på en høring i Folketingets beskæftigelsesudvalg i dag, torsdag, om manglen på arbejdskraft.
“Vi har nogle, der har svært ved at komme med ind i den her flexicurity-model, og det er jo dem udenfor. Dem på kontanthjælp, uddannelseshjælp, revalidering, forrevalidering osv., (…) Og så har vi selvfølgelig nogen, der er helt udenfor på førtidspension, efterløn, seniorpension, osv. Det er cirka 600.000. Så det er jo en vej til at øge arbejdsudbuddet: At få nogen af dem ind på arbejdsmarkedet,” sagde Flemming Larsen på høringen.
Ifølge Carl-Johan Dalgaard skal man netop også kigge mod denne gruppe. Han mener, at man bør reflektere over, hvorfor det han kalder tilskyndelsesreformer, som er de kendte arbejdsmarkedsreformer, der skal tilskynde folk til at arbejde mere eller over længere tid, kan løbe hovedet mod en mur.
Her mener han, at nogle af de udfordringer kan løses med såkaldte “mulighedsreformer”, som er reformer, der kan give folk mulighed for rent faktisk at bidrage på arbejdsmarkedet. Her mener han eksempelvis, at man skal forebygge nogle af de problemer, som grupperne med sammensatte problemer oplever på arbejdsmarkedet. Han mener blandt andet, at man skal kigge på de 33 procent af en ungdomsårgang, som ikke får en ungdomsuddannelse.
Det, som Carl-Johan Dalgaard kalder mulighedsreformer, er i grove træk det samme som de andengenerationsreformer, som en kommission under økonomiprofessor Nina Smiths ledelse er i gang med at undersøge.
Desuden skal man ifølge Carl-Johan Dalgaard kigge på, hvordan man kan forebygge sundhedsproblemer og understreger blandt andet, at otte procent af de 50-54-årige er på førtidspension. Hertil kommer muligheden for at øge uddannelsesmobiliteten, så man faktisk uddanner den arbejdskraft, der er brug for.
“Det er de marginer – mere end noget andet hvis vi summer op – som vil kunne flytte arbejdsudbuddet fremadrettet. (…) Samtalerne er begyndt, og jeg tror vi er mange der ser frem til Nina Smiths kommissionsudspil, som jo vil kridte banen op for en samtale, der vil fortsætte,” sagde Carl-Johan Dalgaard på høringen.
Jobcentre spiller en afgørende rolle
Ifølge Flemming Larsen, så er det vigtigt, at politikerne og borgerne husker på, at beskæftigelsesindsatsen og jobcentrenes rolle har rykket sig markant over de seneste år. Han mener, at jobcentrene i dag blandt andet varetager en rolle, som tidligere hørte under socialpolitik.
Det er nemlig kun 18 procent af de cirka 600.000 mennesker, som jobcentrene er i kontakt med, som faktisk er arbejdsparate. En stor del af dem er kun ledige i en kort periode, og er derfor ikke det primære fokus for jobcentrene.
Derfor mener han ikke, at jobcentrene kan hjælpe til at øge arbejdskraftudfordringen på kort sigt og han mener i stedet, at man skal gentænke jobcentrenes rolle.
“Uanset hvad, så er det måske nogle nye løsninger vi skal have fat i. Vi har ligesom brugt de løsninger, vi havde indenfor arbejdsmarkedspolitikken, også overfor den gruppe, som måske skal have nogle andre løsninger,” sagde Flemming Larsen.
Blandt andet mener han, at man skal blive bedre til at sætte borgeren i centrum ved at møde borgeren i den situation de er, og droppe idéen om, at jobcentre nødvendigvis skal omforme borgeren.
“Vi har sådan en forståelse af, at borgere det er sådan nogle som vi skal omforme som system ved hjælp af politikker og reformer, så borgeren kan lave noget andet end det, de er. Men borgeren er allerede noget. Så hvis vi kan tage afsæt i den situation de allerede er i, så har man faktisk en meget større chance for, at man kan få en progression i forhold til at de også kan føre til beskæftigelse,” sagde Flemming Larsen.