KL-formand: Folketinget skal huske at anvise arbejdskraft til bedre velfærd

Del artiklen:
KL-formand Jacob Bundsgaard kræver, at Folketinget i forbindelse med nye velfærdsløfter i fremtiden ikke alene skal finde pengene men også anvise, hvor arbejdskraften skal komme fra.
KL-formand Jacob Bundsgaard kræver, at Folketinget i forbindelse med nye velfærdsløfter i fremtiden ikke alene skal finde pengene men også anvise, hvor arbejdskraften skal komme fra. - Foto: Mikkel Berg Pedersen/Freelance/Ritzau

KL formand kræver, at Folketinget i fremtiden anviser, hvor ekstra arbejdskraft skal komme fra, når man lover bedre velfærd.

Af Arne Ullum, arne@nb-medier.dk

Det er ifølge formanden for KL Jacob Bundsgaard ikke længere nok, at Folketinget finder pengene, når man ønsker at forbedre den kommunale service med eksempelvis minimumsnormeringer eller loft over antallet af elever pr. lærer.

“Fra nu af må Christiansborg anvise, hvor arbejdskraften skal komme fra, når de træffer beslutninger på de store velfærdsområder. Det er ikke længere nok blot at anvise, hvor pengene skal komme fra,” siger Jacob Bundsgaard som optakt til det årlige Kommunale Økonomiske Forum, der løber af stablen i en digital udgave i morgen torsdag.

Bag det kontante krav til Christiansborg ligger der ifølge Bundgaard en analyse af, at selv hvis hele den fremtidige vækst i arbejdsstyrken reserveres til den offentlige sektor, så vil det ikke engang være nok til at dække behovet for mere arbejdskraft.

“Og det er jo ikke realistisk, der skal jo også være arbejdskraft til den private sektor,” siger Bundsgaard. “Alle er derfor nødt til at bidrage til løsningen, for det er mængden af arbejdskraft som kommer til at definere, hvor stærkt et velfærdssamfund vi kan lave.”

Kommunernes eget bidrag skal ifølge KL-formanden være at at få flere til at gå på fuld tid og få flere ældre til at blive længere tid på arbejdsmarkedet i stedet for at gå på efterløn, tidlig pension eller for den sags skyld folkepension.

“Vi skal blive bedre til at skabe et arbejdsmiljø, så medarbejderne får lyst til blive længere og arbejde flere timer om ugen. Derudover er det også vigtigt at få nedbragt sygefraværet,” siger Jacob Bundsgaard.

Bundsgaard advarer alle mod at tro, at manglen alene skyldes den aktuelle højkonjunktur. 

“Vigtigt at understrege, at det her problem ikke er midlertidigt og knyttet til den aktuelle højkonjunktur. Når vi kigger i tallene, så vil vi have en udfordring hver eneste dag de næste mange år,” siger han.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her