23 kommuner har en ledighed på maks to procent

Del artiklen:

Ledigheden falder fortsat på tværs af landet, hvor særligt de vestjyske kommuner har en historisk lav ledighed.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Ledigheden fortsætter nedad, og i 23 kommuner er ledigheden nu to procent eller derunder. På landsplan er der blot 80.603 ledige, svarende til 2,8 procent af arbejdsstyrken, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Dermed skal man helt tilbage til oktober 2008 for at finde en lavere ledighedsprocent end i november 2021. Da ledigheden var lavest i perioden op til finanskrisen i 2008 var ledigheden 2,4 procent i maj og juni 2008. Dermed er vi tæt på et historisk lavt niveau for ledigheden i Danmark.

Den lave ledighed giver hovedbrud for både offentlige og private arbejdspladser, hvor især rekrutteringsudfordringerne på ældreområdet og sundhedsområdet har været under stort fokus de seneste måneder.

Særligt de vestjyske kommuner oplever en lav ledighed, hvor Skive Kommune har landets laveste ledighed på blot 1,3 procent af arbejdsstyrken. Dermed er der blot 265 ledige i Skive Kommune, som har et indbyggertal på omtrent 45.000 personer.

Flere af de omkringliggende kommuner som Holstebro, Thisted og Morsø kommuner har også en ledighed på under to procent. Det samme gælder når man går længere mod syd, hvor eksempelvis Varde, Billund og Vejen kommuner ligger på henholdsvis 1,6, 1,6 og 1,5 procents ledighed. 

Flere Nordsjællandske kommuner som Allerød, Rudersdal og Gribskov ligger også på to procent eller under. Dermed bliver det stadigt sværere at rekruttere fra nabokommunerne, fordi de lave ledighedsprocenter er særligt koncentrerede omkring de kommuner, der har en lav ledighed.

Universitetsbyerne København, Odense, Aalborg og Aarhus ligger som nogle af de få kommuner over 3,5 procent på ledigheden, men alle fire kommuner har haft et bemærkelsesværdigt fald over det seneste år. Byerne ligger typisk over landsgennemsnittet på grund af en vis grad af dimittendledighed.

De syd- og vestsjællandske kommuner samt få vestegnskommuner og enkelte ø-kommuner har også en ledighed over landsgennemsnittet. Kommunen med den højeste ledighed er Ishøj Kommune på den københavnske vestegn, hvor ledigheden er 5,3 procent.

Se ledigheden i din kommune i kortet herunder. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her