I en ny Momentum-undersøgelse kan man læse, at 50 procent af landets jobcentre slet ikke bruger henvisningsredskabet. Derudover bruger kun 34 procent sjældent eller meget sjældent henvisninger, mens syv procent bruger dem ofte eller meget ofte. Det skriver Momentum.
Samme tendens kan vi bekræfte her på NB-Beskæftigelse, hvor vi tidligere har lavet en rundspørge, der viste, at kun 13 ud af de 52 jobcentre, der svarede, benyttede sig af henvisningsredskabet.
I undersøgelsen kan man læse, at 91 procent af kommunerne i høj eller meget høj grad bruger direkte formidling på jobordrer i samarbejde med virksomhederne. 81 procent arbejder også i høj eller meget høj grad med formidling med udgangspunkt i borgeren, mens 55 procent bruger rekruttering af lærlinge eller voksenlærlinge i høj eller meget høj grad.
Noget tyder på, det virker. En ny tilfredshedsundersøgelse blandt 1500 virksomheder peger på, at 71 procent er tilfredse eller meget tilfredse med jobcentrenes evne til at finde relevante kandidater.
»Det er en kerneopgave for jobcentrene at skaffe den arbejdskraft, virksomhederne har brug for, og for at lykkes med det bruger kommunerne en bred palet af redskaber. Henvisninger er et redskab, som man selvfølgelig kan bruge, men det er tydeligt, at virksomhederne er meget mere interesserede i et tæt og smidigt samarbejde, hvor jobcentret finder kandidater, der rent faktisk er motiverede for at tage arbejdet, og hvor virksomheden har mulighed for at vælge, hvem de ønsker at ansætte,« siger Thomas Kastrup-Larsen, formmand for KL’s Arbejdsmarkeds- og borgerserviceudvalg, til Momentum.
I Vejle har kommunen fulgt kravene om besparelserne i jobcentrene i 2022 til punkt og prikke. Kommunen skal i år spare syv af de i alt 344 millioner kroner, et flertal i Folketinget har besluttet, der skal spares på jobcentrene i år. Det rammer de mest udsatte unge.