Seniorpension trækker fleksjobbere ud af arbejdsmarkedet

Del artiklen:

Godt en fjerdedel af seniorpensionisterne kommer fra fleksjob eller ledighedsydelse, mens fire ud af ti kommer fra sygedagpenge eller jobafklaring efter sygdom, viser tal fra seks kommuner. Se tallene her og se også, hvor stor en andel seniorpensionisterne udgør af arbejdsstyrken i din kommune.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Meget tyder på, at seniorpension trækker fleksjobbere ud af arbejdsmarkedet, samtidig med at ordningen også ser ud til at gøre tilgangen i aldersgruppe mindre. Det viser tal fra seks kommuner, der alle har en forholdsvis stor andel mennesker på seniorpension i forhold til arbejdsstyrken i kommunerne.

I de seks kommuner kommer knap en fjerdedel af de nye seniorpensionister fra fleksjob og ledighedsydelse, mens 40 procent kommer fra sygedagpenge og før det har været i arbejde eller på dagpenge. Kun fem procent kommer direkte fra job.

Tallene fik Holstebros erhvervs- og arbejdsmarkedschef Søren Landkildehus til at studse.

“Det her er jo en fuldbefaren og meget erfaren arbejdsstyrke, der forlader arbejdsmarkedet nogle år inden folkepensionen,” siger han til NB-Beskæftigelse.

Vestjylland har brug for arbejdskraften, også selvom det er på meget nedsat tid, lyder det fra arbejdsmarkedschefen i Holstebro.

I Hjørring ser arbejdsmarkedschef Michael Duus Nielsen anderledes på det. Han mener, at mange af seniorpensionisterne ville være kommet på en anden ydelse, hvis ikke de kom på seniorpension.

Beskæftigelsesministeriet har forventet, at en tredjedel af seniorpensionisterne ville kunne have fået førtidspension, hvis seniorpensionen ikke var en mulighed. Ministeriet forventede også, at kun ti procent ville komme fra fleksjob og ledighedsydelse, mens det altså er en fjerdedel i de seks kommuner, NB-Beskæftigelse har fået tal fra.

Læs i denne artikel på NB-Beskæftigelse mere om baggrunden for de forholdsvis mange seniorpensioner i de to kommuner, og hvordan de to arbejdsmarkedschefer ser på det.

Tabellen viser, at langt de fleste på seniorpension i de seks kommuner kommer fra sygedagpenge eller jobafklaring. En del af dem ville blive visiteret til fleksjob, hvis det ikke var muligt at få seniorpension ved en nedsat arbejdsevne på 15 timer – og 18 timer i 2024.

Rettelse 23.11. 15:20: Vi havde ved en fejl skrevet, at 57 kom direkte fra beskæftigelse til seniorpension i Thisted. Det var helt forkert. Under tre gik på seniorpension direkte fra beskæftigelse og optræder derfor ikke med tal i den rettede tabel. Fejlen betød, at vi i artiklens andet afsnit havde beregnet, at 14 procent i de seks kommuner kom direkte fra beskæftigelse på seniorpension. Det rigtige tal er fem procent og også rettet. hsk

Før sygedagpenge mod seniorpension

Næsten dobbelt så mange på sygedagpenge, der efterfølgende har fået seniorpension, kommer direkte fra arbejdsmarkedet, hvor mange har haft en 15 timers arbejdsuge eller mindre i den sidste tid.

Fordobling i 2024

Fra 2024 vil endnu flere få ret til seniorpension.

Seniorpensionen er for mennesker, der har seks år til folkepensionsalderen. For at være berettiget til pensionen skal de have været 20-25 år på arbejdsmarkedet og aktuelt have en arbejdsevne på under 15 timer inden for deres egen branche.

I 2024 får bliver kravet til arbejdsevne lempet, så man har ret til seniorpension med en arbejdsevne under18 timer ret til seniorpension. Det var en del af aftalen om tidlig pension, som den S-regeringen indgik sammen med SF DF og Enhedslisten.

Ifølge tal fra Beskæftigelsesministeriet vil trækket på arbejdsudbuddet bliver fordoblet ved at gå fra 15 til 18 timer. Ifølge tal, som ministeriet har sendt til NB-Beskæftigelse, var det forventningen, at seniorpensionen, som vi kender den, vil mindske arbejdsudbuddet med cirka 1.100 fuldtidspersoner i 2022 og 800 fuldtidspersoner fuldt indfaset. Med ændringen i 2024 skal der lægges yderligere 1.000 fuldtidspersoner til, når den er fuldt indfaset, skriver ministeriet.

Beskæftigelsesministeriet regner i fuldtidspersoner, mens de seks kommuner har opgjort tal i personer, som altså har en arbejdsevne på under 15 timer om ugen.

Stor forskel på kommunerne

Der er stor forskel på, hvor meget seniorpensionister udgør af den arbejdsdygtige alder i kommunerne. Fra 0,1 procent i Egedal til 0,9 i Lolland Kommune.

I de seks kommuner, der har bidraget til at forstå, hvad det er for grupper, der får seniorpension, udgør seniorpensionisterne mellem 0,3 og 0,6 procent af befolkningen i den arbejdsdygtige alder.

Se alle kommuner her:

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her