Skærpede sanktioner ved manglende jobsøgning på vej

Del artiklen:
Regeringen forbereder lovforslag om hårdere sanktioner mod dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere, der ikke søger job. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet.
Regeringen forbereder lovforslag om hårdere sanktioner mod dagpengemodtagere og jobparate kontanthjælpsmodtagere, der ikke søger job. Det oplyser Beskæftigelsesministeriet. - Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix

Hvis jobparate ledige ikke har søgt arbejde i en måned, skal de trækkes i dagpenge eller kontanthjælp i en til tre uger, foreslår regeringen. Det kræver ny lovgivning, som forventes at træde i kraft til april.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Regeringen er på vej med lovforslag, der skal sanktionere jobparate ledige hårdere, hvis de ikke har søgt arbejde i en måned. 

Det er en udmøntning af trepartsforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter, beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og KL i oktober, hvor det blandt andet blev aftalt at gennemføre ‘skærpede rådighedsregler for at sikre, at ledige søger og tager job.’
Dagpengemodtagere vil med den nye sanktion blive trukket i ydelse i tre uger, hvis de ikke kan dokumentere, at de har søgt arbejde og dermed levet op til rådighedsforpligtelsen. Det er i alt 111 timer, de mister. Kontanthjælpsmodtagere vil få en nedsættelse af hjælpen på 600-2.100 kroner afhængigt af ydelsesniveau. 

“Med initiativet bliver alle dagpengemodtagere og åbenlyst uddannelsesparate og jobparate modtagere af kontanthjælp mv. hurtigst muligt indkaldt til en rådighedssamtale i a-kassen eller kommunen, hvis de ikke har registreret jobsøgning i en hel kalendermåned,” skriver Beskæftigelsesministeriet i et svar til NB-Beskæftigelse.

Registrering af jobsøgning skal almindeligvis ske på det Jobnet.dk, hvor alle jobcentre i landet kan holde øje med, om tilmeldte ledige søger job. Men også jobsøgning, der ikke er registreret, vil blive accepteret som en grund til ikke at give sanktion, – hvis den ledige vel at mærke kan dokumentere at have søgt job.

“Hvis den ledige ikke kan dokumentere jobsøgning i en hel kalendermåned, bliver vedkommende sanktioneret,” skriver ministeriet.

Fakta: Ministeriets svar
NB-Beskæftigelse spurgte for tre uger siden Beskæftigelsesministeriet om, hvordan den skærpede sanktion mod ledige, der blev aftalt i trepartsaftalen, skal se ud. Svaret kom onsdag, og i det ser det ud til, at det alene er dokumenteret jobsøgning, der kan forhindre en sanktion.

Som loven er i dag, skal jobcentret også tage hensyn til kontanthjælpsmodtageres økonomiske situation, ligesom a-kasserne kan tage individuelle hensyn over for dagpengemodtagere.

Beskæftigelsesministeriet skriver:

  • Med initiativet bliver alle dagpengemodtagere og åbenlyst uddannelsesparate og jobparate modtagere af kontanthjælp mv. hurtigst muligt indkaldt til en rådighedssamtale i a-kassen eller kommunen, hvis de ikke har registreret jobsøgning i en hel kalendermåned.

  • Den nye sanktion for dagpengemodtagere hænger sammen med en rådighedssamtale, hvis man som ledig ikke søger job. Den ledige skal ved samtalen kunne dokumentere, at vedkommende har levet op til sin rådighedsforpligtelse og søgt job. Hvis den ledige ikke kan dokumentere jobsøgning i en hel kalendermåned, bliver vedkommende sanktioneret.

  • Den eventuelle sanktion udgør en karantæne, hvor medlemmet ikke kan få udbetalt dagpenge i tre uger svarende til 111 timer. For kontanthjælpsmodtagere udgør sanktionen en nedsættelse af hjælpen med tre gange sanktionssatsen svarende til 600-2.100 kr. afhængigt af ydelsesniveau.

  • Initiativet kræver lovændring og vil efter planen træde i kraft 1. april 2022 og løbe frem til og med 2023.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her