Flytning af ansvar for dagpengemodtagere til a-kasser kan ske før a-kasseforsøg er slut

Del artiklen:
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (th) vil se kritisk på, om kommunerne skal have alle beskæftigelsesopgaver, sagde han fredag på KL møde i Aalborg. Her ses han til Folketingets åbning med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der fra lørdag er konstitueret beskæftigelses- og ligestillingsminister. Peter Hummelgaard skal nemlig på barselsorlov i to måneder.
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (th) vil se kritisk på, om kommunerne skal have alle beskæftigelsesopgaver, sagde han fredag på KL møde i Aalborg. Her ses han til Folketingets åbning med udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye, der fra lørdag er konstitueret beskæftigelses- og ligestillingsminister. Peter Hummelgaard skal nemlig på barselsorlov i to måneder. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

‘Vi har ikke konkrete planer om at flytte rundt på opgaverne,’ sagde beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard til beskæftigelsespolitisk topmøde i Aalborg fredag. Han ville dog efterfølgende ikke garantere, at et a-kasseforsøg skal afsluttes, før kontaktforløb flyttes fra jobcentre til a-kasser.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) sagde fredag på KL’s årlige topmøde for beskæftigelsesområdet, at regeringen ikke har aktuelle planer for at flytte kontaktforløbet for forsikrede ledige fra jobcentrene til a-kasserne i det første halve års ledighed, som fagbevægelsen har foreslået.

“Vi har ikke på nuværende tidspunkt nogen konkrete planer om at flytte rundt på opgaverne,” sagde Peter Hummelgaard.

Det er dog ikke nogen garanti for, at der ikke meget snart kan komme planer. Og man fik indtryk af en minister, der dybfølt mener, at jobcentrene har for mange opgaver og for mange forskellige grupper af ledige at tage sig af.

Viden fra a-kasseforsøg

Peter Hummelgaard har dog for mere viden om a-kassernes evne til at håndtere den første del af kontaktforløbet, før han vil gøre sin stilling helt op, sagde han fredag. Den viden vil han hente i det a-kasseforsøg, der blev sat i gang i januar 2020 og løber frem til udgangen af 2023.

“Der er jo sat gang i et a-kasseforsøg, hvor en række a-kasser forskellige steder i landet gør forsøg med at over en del af kontaktforløbet med de ledige, og det er klart; det skal jo evalueres, før man kan tage stilling til, om opgaverne skal fordeles anderledes,” sagde Peter Hummelgaard.

Han vil dog ikke nødvendigvis vente på den endelige evaluering af a-kasseforsøget efter 2023, sagde han til NB-Beskæftigelse på vej ud i en taxa efter besøget på KL’s JobCamp.

I forhold til det med a-kasserne, som jo har været et stort punkt her, og som Thomas Kastrup-Larsen startede med i går. Da siger du så nu, at det kommer ikke på tale før efter en evaluering….

“Ja, vi skal jo i hvert fald have noget mere viden omkring, hvordan det går, og det synes jeg er meget vigtigt at få sagt. Vi har ikke overblikket om, hvordan det går, til at vi vil kunne træffe en skråsikker beslutning om at flytte rundt på opgaverne. Men jeg synes så til gengæld også … Jeg tror ikke, at det er hverken i kommunernes eller jobcentrenes egen interesse at sidde med ansvaret for alt alene.”

 “Jeg tror, en af udfordringerne er – og grunden til at de føler sig udskældte – det er, at vi politisk set har overdynget dem med flere og flere og flere forskelligartede opgaver for rigtig mange forskellige borgere, grupper og borgertyper igennem årene, og det synes jeg, der er et behov for at se kritisk efter i sømmene.”

Men når du siger, at I først skal have det evalueret, – betyder det så, at I først kigger på det, når forsøget slutter? 

“Nej, ikke nødvendigvis, men vi skal have nogle erfaringer at stå på. Det tror jeg er det vigtigste at få sagt.” 

 Den første evaluering viser jo, at det slet ikke er alle a-kasser, der er kommet i gang.

“Nej, det er jo det,” sagde Peter Hummelgaard.

Læs også:
A-kasser har ikke nået målene i a-kasseforsøg

 

En særlig undersøgelse?

På den ene side ønsker ministeren altså at vurdere erfaringerne fra a-kasseforsøget inden politiske forhandlinger om at flytte de første seks måneders kontaktforløb fra jobcentrene til a-kasserne. På den anden side vil han ikke vente til den endelige evaluering, efter at forsøget er slut ved udgangen af 2023.

Det kan betyde, at der vil blive lavet en særskilt undersøgelse, der kan danne beslutningsgrundlag for, om at a-kasserne skal have ansvaret for kontakten med dagpengemodtagerne i de første seks måneders ledighed.

Forslaget er stillet af Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH). Regeringens støtteparti Enhedslisten har fremlagt et lignende forslag, som både SF og Dansk Folkeparti nikker ja til. De tre partier er interessante i denne sammenhæng, fordi de er med i aftalen om tidlig pension (Arne-pensionen) og derfor sammen med beskæftigelsesministeren skal finde i i alt 1,1 milliarder kroner, som jobcentrene skal bidrage med til finansiering ved at omlægge beskæftigelsesindsatsen. 

Kommunerne har fået at vide, at de skal spare 340 millioner kroner på ungeområdet i 2022. I 2023 skal der spares 700 millioner og fra 2024 1,1 milliarder kroner. Det er endnu uvist, hvor de penge skal spares.

Læs også:
Hvis a-kasserne får mere ansvar for ledige, vil færre få job, forudsiger KL-formand

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her