Kvægkonges lønsnyd koster 75.000 kroner

Del artiklen:
Den 38-årige 3F'er og rumæner Raluca Ionescu har fået efterbetalt 75.000 kroner, efter at hun blev snydt for løn og fyret hos Danmarks største mælkeproducent, Rønhave ApS.
Fotograf: Fagbladet 3F/

En rumænsk landbrugsmedarbejder har fået efterbetalt 75.000 kroner, efter at hun blev snydt for løn og fyret hos landets største mælkeproducent.

Af Ritzau, ritzau@ritzau.dk

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Ejeren af Danmarks største mælkeproduktion har brudt overenskomsten for landbrugsarbejde, selvom han selv sidder som næstformand hos arbejdsgiverforeningen GLS-A, der har indgået netop den overenskomst med 3F.

Det skriver Fagbladet 3F.

Den manglende efterlevelse af overenskomsten har kostet 75.000 kroner for mælkeproducent Jørn Kjær Madsen, der ejer og er direktør for virksomheden Rønhave ApS ved Bramming i Sydvestjylland. Virksomheden har over 3.000 køer og leverer mælk til Arla Foods, hvor Jørn Kjær Madsen selv sidder som medlem af mejerigigantens bestyrelse.

Rønhave ApS har efterbetalt de 75.000 kroner til den 38-årige rumæner Raluca Ionescu, som er medlem hos 3F Kongeåen. Hun blev snydt for løn hos mælkeproducenten, der ifølge rumæneren og erhvervsdatabasen BiQ beskæftiger mere end 70 medarbejdere.

– Jeg er lykkelig for, at vi vandt sagen. Pengene er ikke så vigtige for mig. Det er mere vigtigt for mig, at Jørn skulle anerkende sin fejl. Mange medarbejdere er bange for Jørn. Jeg vil vise folk, at de skal gå til 3F og få rejst en sag, siger Raluca Ionescu.

Raluca Ionescu kom til Danmark i 2011. Hun tog uddannelsen til faglært landmænd via skoleophold på først Grindsted Landbrugsskole og siden Agroskolen ved Hammerum nær Herning.

I november 2016 blev rumæneren ansat som landbrugsmedarbejder hos Rønhave. Dermed blev hun ansat under overenskomst, fordi Rønhave – efter en konflikt med 3F – i januar samme år havde meldt sig i arbejdsgiverforeningen GLS-A. På den havde virksomheden forpligtiget sig til at følge overenskomsten mellem 3F og GLS-A på landbrugsområdet.

I de første par år af sin ansættelse malkede Raluca Ionescu køer hos Rønhave, men herefter arbejdede landbrugsmedarbejderen som en slags leder, der underviste andre medarbejdere, fortæller hun.

Men Rønhave betalte hende ikke det tillæg på 4,5 kroner i timen, som en faglært landmand har krav på, selvom hun var udlært landmand.

– De vidste godt, at jeg skulle have et tillæg på grund af min uddannelse på landbrugsskole. Det fortalte jeg dem på et møde med en manager og driftsleder. Jeg fik at vide: Vi har ikke pengene. Mælkeprisen er ikke så god. Vi må se på det, siger Raluca Ionescu.

Det er 3F Kongeåen, som har rejst den faglige sag imod Rønhave ApS.

– Vores medlem var knalddygtig til sit arbejde og stod for at oplære sine kolleger. Det er ikke i orden, at arbejdsgiveren har snydt hende for løn. Det er langt fra første gang, at der er problemer med virksomhedens aflønning af medarbejdere, siger faglig medarbejder Charlie Madsen.

Fagbladet 3F har gennem flere dage forsøgt at få kommentarer til sagen fra mælkeproducent Jørn Kjær Madsen, men han har hverken reageret på telefonopkald eller beskeder.

I marts 2021 blev Raluca Ionescu pludselig fyret hos Rønhave ApS.

– Jeg arbejdede dér i over fire år og lavede et godt stykke arbejde. Jeg er meget skuffet og synes ikke om det. Jeg kunne godt lide at arbejde dér, siger hun.

Af efterbetalingen på 75.000 kroner udgør de 25.000 en fratrædelsesgodtgørelse.

Raluca Ionescu er nu ledig og lever af dagpenge fra sin a-kasse. Hun leder efter et nyt job inden for forskellige brancher i Danmark – men ikke inden for landbruget, hvor arbejdsgivere ellers råber om mangel på arbejdskraft.

– Jeg har arbejdet 10 år i landbruget i Danmark. Jeg har været hos tre forskellige landmænd, og alle tre har snydt mig. Jeg vil ikke arbejde i landbruget længere, siger rumæneren.

https://fagbladet3f.dk/artikel/kvaegkonges-loensnyd-koster-75000-kroner

Redaktionel kontakt:

Jesper Woldenhof

tlf.: +4560253409

e-mail: jesper.woldenhof@3f.dk

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)