Fakta: A-kasser har trukket 8.000 ledige i dagpenge i årets første tre måneder

Del artiklen:
A-kasserne uddelte i første kvartal 2021 i alt godt 8.000 sanktioner til ledige medlemmer for ikke at stå til rådighed for samtaler eller job.
A-kasserne uddelte i første kvartal 2021 i alt godt 8.000 sanktioner til ledige medlemmer for ikke at stå til rådighed for samtaler eller job.

Efter tre års ventetid har STAR nu udgivet tal for a-kassernes sanktioner af ledige dagpengemodtagere. Tallene viser stor forskel på, hvor meget de enkelte a-kasser bruger sanktionerne. A-kasserne sanktionerer samlet set et halvt procentpoint færre ydelsesmodtagere end kommunerne.

I tre år har STAR ikke haft overblik over, hvor meget a-kasserne har sanktioneret medlemmerne. I denne uge kom så en en opgørelse for første kvartal 2021. Den viser, at a-kasserne tog  dagpenge fra 4½ procent af knap 180.000 ledige medlemmer i kortere eller længere tid i årets første tre måneder.

Det er et halvt procentpoint mindre end antallet af sanktioner, som kommunerne gennemfører over for kontanthjælpsmodtagere. Den seneste opgørelse er fra tredje kvartal 2020. Den viser, at kommunerne sanktionerede fem procent af kontanthjælpsmodtagerne.

Der skal tages forbehold for, at det er to forskellige perioder, der er målt. I begge perioder var der undtagelser i beskæftigelseslovgivningen på grund af corona, mens rådighedskravet var gældende.

Stor forskel på andel sanktioner i a-kasser

I alt har a-kasserne indberettet 8.900 sanktioner, der har ramt 8.100 dagpengemodtagere i årets første tre måneder.

Fødevareforbundet NNF’s a-kasse gav sanktioner til den største andel ledige, nemlig i alt godt ti procent, som svarer til 240 dagpengemodtagere. Derefter følger Det Faglige Hus med sanktioner til cirka 7½ procent, som er godt 1.000 ledige.

Lærernes og Metalarbejdernes a-kasser har sanktioneret cirka 4½ procent af deres ledige medlemmer.

Akademikernes a-kasse, som har stor bevågenhed, har indberettet 710 ledige sanktioner. Det er i alt 4 procent. Det skal nævnes, at der er ni a-kasser, der giver sanktioner til en lavere andel dagpengemodtagere end Akademikernes a-kasse. 

En af dem er landets største a-kasse, 3F-A, der i årets første kvartal sanktionerede godt tre procent af de over 31.000 ledige medlemmer.

Se grafik med andel sanktioner i de i alt 22 a-kasser i slutningen af artiklen.

Stor forskel på sanktioner i kommunerne

Kommunerne sanktionerer en lidt større andel end a-kasserne. I sammenligningen skal der tages det forbehold, at der er mange flere lovpligtige møder i a-kasserne, som man kan få en sanktion for at udeblive fra. 

I alt fik 6.532 kontanthjælpsmodtagere sanktioner i kommunerne i tredje kvartal 2020. Det er en samlet sanktionsprocent på 5,06 ud af godt 129.000 personer.

Blandt kommunerne er der stor forskel på hyppigheden af sanktioner. Mens Frederikssund sanktionerede knap 0,48 procent af kontanthjælpsmodtagerne, fik godt 13 procent i Aabenraa en sanktion.

I tabellen nedenfor ses andel sanktioner i de 22 a-kasser, som STAR har kunnet opgøre. Se antal og tabel på STAR’s hjemmeside.

Derefter følger en grafik, der illustrerer forskellen på andel sanktioner i kommunerne. For at få (næsten) alle kommuner med, har det været nødvendigt at forstørre billedet, så man ikke kan læse navnene på kommunerne. Find tabellen her.

null

Så stor forskel er der på andelen af sanktioner af kontanthjælpsmodtagere i kommunerne. Fra Aabenraas 13 procent til Frederikssunds halve procent.

null

Rettelse 17.9. kl. 14:15 Vi skrev tidligere, at jobcentrene sanktionerer kontanthjælpsmodtagere. Det er ikke korrekt. Det er ydelseskontorerne, der sanktionerer. Nogle af dem er lagt under jobcentrene, men adskilt fra beskæftigelsesindsatsen, og derfor har vi nu i hele artiklen skrevet ‘kommunerne.’

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her