Nyttejob kun for indvandrere

Del artiklen:
(Arkiv) Ved at indføre et uddannelseskrav til målgruppen for 37 timers aktiveringspligt, sikrer regeringen, at den alene består af indvandrere.
(Arkiv) Ved at indføre et uddannelseskrav til målgruppen for 37 timers aktiveringspligt, sikrer regeringen, at den alene består af indvandrere.

Ved at tilføje et uddannelseskrav sikrer regeringen, at et forslag om 37 timers arbejdspligt for kontanthjælpsmodtagere kun rammer indvandrere.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Som en del af en større reform, der skal få flere til at arbejde, foreslog regeringen tirsdag, at indvandrere skal have 37 timers arbejdspligt for at hæve en kontanthjælpsydelse.

Flere steder i pressen er der den misforståelse, at regeringen foreslår, at alle jobparate kontanthjælpsmodtagere skal i 37 timers aktivering. Det er forkert. 

Målgruppen er godt nok som udgangspunkt arbejdsløse på kontanthjælpsydelser (også unge og integrationsborgere), der har været i kontanthjælpssystemet i tre ud af fire år. 

Men derefter lægges et uddannelseskriterie ind, som sorterer de arbejdsløse efter oprindelsesland. Målgruppen er nemlig samtidig mennesker, der ikke har bestået “minimum Prøve i Dansk 2 eller gennemført 6. klasse.”

En metode, som ydelseskommissionen også har brugt i sit forslag til en ny ydelsesreform.

20.000 omfattet af kriterierne

Regeringen skriver i en pjece om udspillet, at de 37 timer er målrettet de “mange med udenlandsk baggrund, der står uden for arbejdsmarkedet. Det gælder især kvinder med rødder i Mellemøsten, Nordafrika, Afghanistan, Pakistan og Tyrkiet.”

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) oplyste på dagens pressemøde, at der i alt er omkring 30.000 ikke-vestlige indvandrere, der får kontanthjælpsydelser. De 20.000 lever ikke op til regeringens uddannelseskrav og er dermed omfattet af regeringens forslag.

Målgruppen er ikke begrænset til jobparate. Regeringen foreslår, at også aktivitetsparate indvandrere skal i 37 timers aktivering. 

Læs beskæftigelsesminister Peter Hummelgaards svar på det andetsteds på NB-Beskæftigelse. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her