Forslag vil flytte 44.000 dagpengemodtagere fra jobcentre til a-kasser

Del artiklen:

Kommunernes jobcentre skal fremover have næsten 44.000 færre dagpengemodtagere igennem systemet, hvis det står til fagbevægelsen. FH har foreslået, at nyledige de første seks måneder kun skal møde op i deres a-kasse. Det er 40-60 procent af dagpengemodtagerne i de enkelte kommuner.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

Fagbevægelsens forslag om, at a-kasserne skal overtage det fulde ansvar for nyledige i de første seks måneder, vil betyde store omlægninger på de kommunale jobcentre. I alt er knap halvdelen af dagpengemodtagerne arbejdsløse i under 26 uger, viser de seneste tal fra maj måned i Jobindsats.dk.

Det betyder, at næsten 44.000 ud af 91.500 ledige på dagpenge ifølge forslaget ikke skulle have kontakt med jobcentrene.

Forslaget har længe ligget på bordet og blev senest fremført af Enhedslisten i forbindelse med forhandlinger før sommerferien om besparelser på jobcentrene, der skal finansiere tidlig pension (Arne-pensionen). Der er også opbakning til mere ansvar til a-kasserne fra SF og Dansk Folkeparti, som begge var med i aftalen om tidlig pension.

Regeringen forholdt sig ikke til forslaget under de første forhandlinger om besparelserne, der i stedet endte med en besparelse på ungeområdet. FH foreslår da også, at omlægningen skal gå i gang i 2023.

Kommunerne er imod forslaget. De er blandt andet bekymrede for, at forslaget vil betyde en opdeling af de ledige i et A- og B-hold, hvor A-holdet møder i a-kasserne og B-holdet i jobcentrene. 

Læs debatindlæg fra Danske A-kasser og de kommunale social-, sundheds- og arbejdsmarkedschefer ved at følge de to links nedenfor kortet.
 

Læs også:
Kommunale chefer opfordrer a-kasser til samarbejde efter FH-forslag

Læs også:
Sund fornuft, ikke en punisk krig

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her