Kommune målretter opkvalificering til ledige, der ikke er erklæret jobparate

Del artiklen:
På Bornholm har kommunen aftalt med de lokale AMU-kurser, at skoledagene bliver delt op i bliver fag efter 'need-to-know' og 'nice-to-know,' så personer med nedsat arbejdsevne kan deltage halvdelen af dagen, fortæller Rikke Holm, leder af Virksomhedsservice i kommunen.
På Bornholm har kommunen aftalt med de lokale AMU-kurser, at skoledagene bliver delt op i bliver fag efter 'need-to-know' og 'nice-to-know,' så personer med nedsat arbejdsevne kan deltage halvdelen af dagen, fortæller Rikke Holm, leder af Virksomhedsservice i kommunen.

Mangel på arbejdskraft får Bornholm til at aftale AMU-kurser for ledige fleksjobbere og aktivitetsparate. Rengøring og grundkurser i bygge- og anlæg kan nu tages på halv tid.

Af Helle Schøler Kjær, helle@nb-medier.dk

En aftale mellem Bornholms Regionskommune og de lokale AMU-kurser på Campus Bornholm betyder, at ledige med nedsat arbejdsevne kan tage kurser på halv tid. Det gælder både for aktivitetsparate i kontanthjælpssystemet og for ledige, der er på ledighedsydelse, mens de venter på et fleksjob.

Mens rengøringskurser normalt er på ti uger, er de på tyve uger for deltagere på deltid. Der er også bygge- og anlægskurser, der varer de sædvanlige seks uger, hvor ledige med begrænset arbejdsevne kan nøjes med at komme om formiddagen.

Det fortæller Rikke Holm, der er leder af Virksomhedsservice i kommunen.

“Vi havde en dialog med AMU-kurserne på Campus Bornholm om, hvordan vi skulle lave de her kurser. Nu bliver skoledagene delt op i fag efter need-to-know og nice-to-know,” siger hun.
 
De nødvendige fag ligger om formiddagen, mens de andre ligger om eftermiddagen. På den måde kan jobparate ledige være med hele dagen, mens de ledige, der har nedsat arbejdsevne, kan gå hjem til middag.

“Og hvis det ikke lykkes for dem at komme i job efter første forløb, kan man komme på nice-to-have-kurset bagefter,” siger Rikke Holm.

Al begyndelse er svær

Baggrunden for at starte forløbene på halv tid er, at ledigheden faldt, og de jobparate ledige kom i arbejde.

“Vi oplever, at der bliver rekrutteret forgæves, og så må vi sige til arbejdsgiveren: Det kan godt være, du ikke kan få den medarbejder på 37 timer, du har brug for på byggepladsen, men vi har de her to, du kan få i stedet,” siger Rikke Holm.

Hun håber på, at opkvalificeringen kan munde ud i en praktik i en virksomhed, der har brug for de nye kvalifikationer, og derefter job på nedsat tid. Men det er svært at fastholde kursisterne, fordi der er gang i arbejdsmarkedet, og samtidig er uddannelse for stor en udfordring for nogle af de ledige, selvom det er på halv tid.

Kun én ledig har indtil videre deltaget på bygge- og anlægskurset på deltid. Til gengæld gennemførte 13 rengøringskurset, mens to kom i arbejde, inden kurset startede.

11 på rengøringskurset var aktivitetsparate, én var på ledighedsydelse og én på dagpenge. Seks af dem var efter kurset klar til at gå videre mod job eller uddannelse. Heraf er tre kommet i arbejde, to er i praktik med udsigt til arbejde, og én planlægger at gå i gang med en social- og sundhedsuddannelse. De øvrige er enten for syge eller har brug for anden støtte, før de kan vende tilbage til arbejdsmarkedet.

Rikke Holm er overbevist om, at der vil komme flere deltagere på halv tid i de kommende forløb – også til bygge- og anlægskurserne. Ikke mindst fordi sagsbehandlerne er meget interesserede i at kunne tilbyde efteruddannelse til ledige med en mindre arbejdsevne.

“Det er en helt ny måde for sagsbehandlerne at holde dialog med borgerne. Mange gange har det handlet om virksomhedspraktik, men nu er det noget andet, fordi vi vil fylde kompetencer på. Det giver en helt anden tro på, at man kan noget,” lyder det fra Rikke Holm.
 
Fakta:  Sådan kan deltidsdeltagere gå på bygge- og anlægskurser

Deltagere med nedsat arbejdsevne kan være med i kurserne om formiddagen, der især handler på sikkerhed på arbejdspladsen. Det kan være i personlig sikkerhed i omgangen med farlige stoffer, i affaldshåndtering og -sortering på byggepladsen eller en certificering i ‘Vejen som arbejdsplads’

Om eftermiddagen undervises der i fag som grundlæggende faglig regning, arbejdsmiljø og ergonomi. Det kursus kan deltids-deltagerne tage efterfølgende. 

Jobparate ledige deltager i undervisningen både om formiddagen og om eftermiddagen. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her