Økonomiaftale: Potentiale for digitalisering af beskæftigelsesindsatsen

Del artiklen:
Regeringen og KL indgik sent tirsdag aften Økonomiaftale for 2022. Der var ikke meget konkret på beskæftigelsesområdet.
Regeringen og KL indgik sent tirsdag aften Økonomiaftale for 2022. Der var ikke meget konkret på beskæftigelsesområdet. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Økonomiaftalen består af både konkrete aftaler og mere uklare politiske hensigter. Især det sidste er på spil i forhold til kommunernes ønske om digitale samtaler – og udlændingepolitikken.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

I økonomiaftalen for 2022 har regeringen på beskæftigelsesområdet givet løfte om at ville se på KL’s forslag til et Virtuelt Jobunivers for ‘at understøtte jobcentrenes mulighed for at bruge ressourcerne der, hvor de har størst effekt og kommer flest ledige og virksomheder til gavn.’

“Kommunerne har især på det digitale område høstet erfaringer under covid-19, og KL og regeringen er enige om, at der er et potentiale for yderligere digitalisering af beskæftigelsesindsatsen,” skriver KL og regeringen.

Når man læser aftalen, skal man især læse det, der ikke står. For kommunerne er det vigtigt at få mulighed for at fortsætte med at kunne gennemføre en lang række samtaler digitalt eller på telefon, men det står der ikke noget om i aftalen. Det er dermed en politisk tilkendegivelse om, at ‘det ser vi på,’ men uden håndfaste aftaler.

Kommunerne skal bidrage til udlændingepolitikken

På samme måde er et afsnit om integration også meget luftigt, bortset fra en konkret aftale om at afdække, hvor mange og hvor dyre frivillige integrationsindsatser er i kommunerne. 

Overskriften ‘Indvandring må ikke udfordre sammenhængskraften’ giver et kraftigt fingerpeg om, at initiativet til den del af teksten i økonomiaftalen kommer fra regeringen.

Der skal udarbejdes en ‘analyse af kriminalitetsgrader, beskæftigelsesfrekvens og uddannelsesniveau for indvandrere.’ Når den er på plads, skal KL og regeringen ‘drøfte, hvordan udlændingepolitikken tilrettelægges, så sammenhængskraften i Danmark ikke udfordres yderligere.’ 

“Regeringen og KL er desuden enige om, at der også er behov for at skrue op for forventningerne til ledige med ikke-vestlig baggrund.”

I aftalen er der ikke et ord om det forventede politiske udspil om, at nogle indvandrere og flygtninge skal i aktivering i 37 timer om ugen for at kunne hæve den fulde kontanthjælp.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her