Benchmark: Corona-år med store forskelle

Del artiklen:
Meget tyder på, at de mange nedlukninger i serviceindustrien har givet kommunerne på især den københavnske vestegn en kraftig vækst i antallet af borgere på midlertidige offentlig forsørgelse.
Meget tyder på, at de mange nedlukninger i serviceindustrien har givet kommunerne på især den københavnske vestegn en kraftig vækst i antallet af borgere på midlertidige offentlig forsørgelse.

Mens de bedste kommuner i 2020 har brugt 0,6 procent mindre på offentligt forsørgede i forhold til 2019, så har de dårligste haft en stigning på 0,4 procent. Se benchmarking-tal for alle kommuner her.

Der er store forskelle på, hvordan andelen af 18-66-årige på offentlig forsørgelse har udviklet sig i kommunerne, når man tager højde for rammevilkårene.

Ifølge et nyt benchmark fra Styrelsen for Arbejdsmarkedet, STAR, har de ti bedste kommuner haft et fald i andelen af offentligt forsørgede i forhold til det forventede på 0,2 procent eller mere, mens de ti dårligste har haft en tilsvarende vækst.

Begge tal udtrykker, hvordan kommunens andel af offentligt forsørgede i forhold til det forventede har udviklet sig i 2020 i forhold til 2019. I denne ranking kan kommuner som klarede sig dårligere end landsgennemsnittet i både 2019 og 2020 få en topplacering, hvis de blot klarede sig mindre dårligt i 2020.

Modsat kan kommuner som klarede sig bedre end landsgennemsnittet få en bundplacering, hvis de klarede sig mindre godt i 2020 sammenlignet med 2019.

Det er formentlig coronakrisen, som betyder, at stort set alle kommuner på den københavnske vestegn ligger dårligt, mens en række af de klassiske yderkommuner har klaret sig relativt bedre.

Bemærk, at kommunernes tal kan være påvirket af, hvor mange borgere der har fået førtidspension, seniorpension eller tidlig pension, idet borgerne dermed har forladt midlertidig offentlig forsørgelse.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her