Over 20.000 unge vil gå ned i ydelse med nyt kontanthjælpssystem

Del artiklen:

60 procent af unge i kontanthjælpssystemet under 30 år er hverken klar til uddannelse eller job. De vil gå ned i ydelse med forslaget til nyt kontanthjælpssystem fra Ydelseskommissionen.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Ud af 34.000 unge under 30 år er under halvdelen klar til uddannelse eller job. Kun i de mørkeblå kommuner på kortet er et flertal klar til at komme videre ud af systemet.

De 60 procent, der ikke er klar, altså de aktivitetsparate, der vil blive skåret i ydelse med omkring 4.000 kroner om måneden, fordi deres tillæg skæres væk. Logikken i et tillæg til aktivitetsparate er, at de ikke er i stand til at arbejde eller uddanne sig ud af situationen. Det samme gælder for de unge, der får tillæg for en psykisk diagnose.

De øvrige unge vil gå op i ydelse.

Læs også:
Sårbare unge mister tillæg med nyt forslag

I Gladsaxe og på Mors er andelen af aktivitetsparate unge over 80 procent, mens den i Halsnæs og Solrød er under 40 procent.

Det viser tal fra Jobindsats.dk. De skal tages med det forbehold, at de 16-17-årige, der søger hjælp i jobcentret, men ikke har ret til ydelser, også er talt med. Alternativet var at udelade de 18-19-årige.

Læs mere om ydelseskommissionens overvejelser og kompensationer til de sårbare grupper i andre artikler her på siden. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her