Kommune har succes med længere erhvervspraktik for skoletrætte elever

Del artiklen:
Erhvervspraktik skal hjælpe 9. klasses elever med at finde en vej til uddannelse og arbejde, fortæller Kari Rune Jakobsen, der er skole- og dagtilbudschef i Hjørring.
Erhvervspraktik skal hjælpe 9. klasses elever med at finde en vej til uddannelse og arbejde, fortæller Kari Rune Jakobsen, der er skole- og dagtilbudschef i Hjørring.

Hjørring Kommune har svar på et af de spørgsmål, Reformkommissionen rejser. 132 skoletrætte elever har haft længerevarende erhvervspraktik siden sidste sommer. Det skal give dem en vej til uddannelse og arbejde.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

I 2020 indførte Hjørring Kommune obligatorisk erhvervspraktik for 9. klasses elever. Samtidig tog kommunen beslutning om strategisk at bruge en paragraf i folkeskoleloven, der giver mulighed for flere måneders erhvervspraktik for udskolingselever, der er skoletrætte.

Den lange praktik skal give de unge en mulighed for at vælge uddannelse og finde ind på arbejdsmarkedet, hvis de ikke er motiverede til almindelig skolegang.

Siden august sidste år har 323 elever været i en uges obligatorisk erhvervspraktik og 132 i en længerevarende praktik, hvor undervisning og erhvervspraktik kombineres.

Netop erhvervspraktik er et af de initiativer, som formanden for Reformkommissionen, Nina Smith, efterlyste for at give unge en retning, da hun fremlagde kommissionens første delrapport torsdag.

En af de fem store udfordringer, som kommissionen vil tage op, er de 50.000 unge fra 15 til 24 år, der hverken er undervejs eller færdige med en ungdomsuddannelse og heller ikke har noget arbejde.

Erhvervspraktik kan hjælpe de unge til at finde en vej, siger Nina Smith til Berlingske.

“De her unge har lidt rigtig mange nederlag, og man siger, at de har en skræk for linoleumsgulve, fordi det betyder mere uddannelse og nederlag. Det handler om, at de skal ud og finde ud af, hvordan det er at være i en virksomhed.”

Investering i unge

I Hjørring er erhvervspraktikken en del kommunens forsøg på at bringe alle unge på rette vej i forhold til job og uddannelse. I en stor investeringsstrategi har kommunen lavet en række initiativer i det, de kalder Ungegarantien. Det skal sikre de unge uddannelse og arbejde, og samtidig bidrage til, at det lokale erhvervsliv får den arbejdskraft, der er behov for.

Den lange erhvervspraktik retter sig netop mod de unge, der risikerer at stå uden uddannelse og arbejde.

“Vi aftaler den længerevarende praktik med de unge, for hvem den traditionelle skoleundervisning ikke fanger nok. De, der begynder at miste motivationen, kan i stedet arbejde med noget, der peger på en meningsfuld vej til uddannelse og beskæftigelse for dem,” siger Kari Rune Jakobsen, der er skole- og dagtilbudschef i Hjørring.

“Vi oplever utrolig stor velvilje og samarbejdsvilje hos vores arbejdspladser, også selvom vi som alle andre har været tacklet af covid-19. Der har været stor fleksibilitet.”

Både den obligatoriske erhvervspraktik og de lange praktikforløb skal give de unge et kendskab til at være på en arbejdsplads og være med til at afklare de fremtidsdrømme, de unge har.

Et centralt begreb i indsatsen i Ungeguiden er ‘den positive destination,’ som skolerne, jobcentret og erhvervslivet vil hjælpe de unge med at finde frem til.

“I de lange forløb tager vi afsæt i det, den unge er interesseret i og motiveret for. Det er en del af rejsen mod deres den positive destination,” fortæller Kari Rune Jakobsen.

Praksisfaglighed i klasserne

Skolerne i Hjørring arbejder også med det, de kalder ‘praksisfaglighed,’ fra de helt små klasser. Meningen er, at give eleverne mere varierede og praksisnære undervisningsformer og bringe arbejdslivet ind i skolerne.

“Praksisfaglighed kan have mange elementer. For eksempel, at der er en god balance mellem det boglige og det praktiske i undervisningen. Men også, hvis der er en ombygning på skolen, at de tømrere og VVS’ere, der arbejder med byggeriet, kommer ind i klasserne og fortæller, hvad det vil sige at være håndværkere, og hvad de laver på skolen.”

“Det er også ud-af-huset aktiviteter, hvor en 2. klasse for eksempel er ude at besøge en mekaniker eller får besøg af den lokale keramiker. Det betyder også rigtig meget, at de har undervisning, der indeholder håndværk og anden praksisfaglighed,” siger Kari Rune Jakobsen.

Ungegarantien har 102 private og offentlige virksomheder som garantipartnere, men har 231 praktikpladstilbud, som er forskellige jobtyper ved forskellige virksomheder. Skallerup Sea Side Resort topper listen med 16 forskellige praktikpladsprofiler. Der kan være flere elever i samme praktikpladstilbud enten samtidig eller forskudt henover skoleåret.

Læs mere om Ungegarantien ved dens start her:

Læs også:
Hjørring vil lave Ungegaranti for job og uddannelse

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her