Stor forskel på, hvor længe sygemeldte er i jobafklaring i kommunerne

Del artiklen:

Et borgerforslag om, at syge skal jobafklares inden for to år på overførselsindkomst, vil kunne få betydning for over 10.000 mennesker. Det er halvdelen af de sygemeldte i jobafklaring.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Et borgerforslag om, at der skal være tidsfrister i jobafklaringsforløb for sygemeldte, passerede søndag de nødvendige 50.000 underskrifter. Ifølge forslagsstillerne må det højst tage to år fra den dato, en person kom på overførselsindkomst, at afklare, om den sygemeldte kan arbejde eller skal indstilles til førtidspension eller fleksjob.

Over 10.000 sygemeldte på jobafklaring havde i februar 2020 været på overførselsindkomster i over to år. Det var næsten halvdelen af de godt 21.000, der var i jobafklaring.

I 38 kommuner har over halvdelen af de sygemeldte været på overførselsindkomst i mere end to år. Fredensborg topper med 64 procent, mens Lejre ligger lavest med 30 procent.

Artiklen fortsætter under kortet.

22 kommuner indgår ikke i opgørelserne på kortene nedenfor, da et eller flere antal i opgørelsen på Jobindsats.dk er under tre og derfor af diskretionshensyn ikke offentliggøres.

Stor forskel i kommunerne

Op mod 5.000 sygemeldte har været på selve jobafklaringsydelsen i over to år. 

Der er stor forskel blandt kommunerne på, hvor stor en andel sygemeldte, der er i jobafklaring i mere end to år, viser tal fra Jobindsats.dk.

I februar 2020 – altså lige før coronakrisen – havde knap en fjerdedel af de sygemeldte på landsplan været i jobafklaring i mere end to år. I kommunerne var der en forskel på mere end 25 procentpoint.

I Ringsted Kommune var den mindste andel, nemlig godt otte procent, i jobafklaring i over to år. Frederikssund topper også denne liste med knap 35 procent i jobafklaringsforløb i over to år.
 

Sygemeldte i jobafklaring halveret

Antallet af sygemeldte på jobafklaring er halveret under coronakrisen. Det skyldes, at sygedagpengene flere gange er blevet forlænget, og overgangen til jobafklaring derfor har været suspenderet i mange måneder.

Det er dog stadig stort set samme antal sygemeldte, der har været i jobafklaring i over et, to eller tre år, som det ses af tabellen nedenfor.

Rettelser 14:50: I første udgave var det øverste kort ikke med. Teksten er konsekvensrettet, så den også omfatter antal og andel sygemeldte i jobafklaring, der samlet har været på overførselsindkomster i mere end to år. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her