Partier mødes om millionbesparelser på jobcentre

Del artiklen:
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard havde indkaldt til første møde om besparelser på jobcentret den 26. april.
(Arkiv) Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard havde indkaldt til første møde om besparelser på jobcentret den 26. april. - Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

Jobcentre skal ifølge aftale om den såkaldte ‘Arne-pension’ spare 300 millioner kroner i 2022. Forhandlinger om besparelserne går først i gang flere måneder efter økonomiaftale mellem kommunerne og regeringen.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Partierne bag Arne-pensionen var 26. april til det første møde om besparelser i jobcentrene, der skal være med til at finansieret tidlige pension. Ifølge NB-Beskæftigelses oplysninger planlægger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) at gå i gang med egentlige forhandlinger til efteråret.

På møderne før sommerferien kan partierne blandt andet komme med deres forslag til forhandlingsprocessen og med spørgsmål, som Beskæftigelsesministeriet skal undersøge.

Enhedslisten har kritiseret, at en aftale om besparelsen kommer flere måneder efter afslutningen af økonomiforhandlingerne om kommunernes økonomi, der går i gang 18. maj. 

Ifølge aftalen om ‘Arne-Pensionen’ skal kommunerne i 2022 spare 300 millioner kroner. I 2023 er beløbet 750 millioner kroner, og i årene 2024-2035 skal besparelsen være på 1,1 milliarder kroner.

Det er Enhedslisten, SF, DF og regeringen, der står bag aftalen.
 
Kan spænde ben for aftale

Regeringen ser med de aktuelle forhandlinger bort fra en melding fra den konservative Rasmus Jarlov, der i oktober sidste år meddelte, at hans parti ikke vil lægge stemmer til at spare penge, hvis det ikke får indflydelse på, hvordan pengene skal bruges. 

Det kan han gøre, fordi næsten hele beskæftigelsesindsatsen er omfattet af forlig på tværs af Folketinget, og det kan blive svært at finde besparelser på områder, der ikke er forligsbelagt.
 
For eksempel er hele spørgsmålet om digitale samtaler versus personligt fremmøde på jobcentret reguleret i LAB-loven. Her er forligspartierne er Venstre, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.  

Alternativet er at spare på lønningerne, men det er ikke en løsning, man kan forestille sig Enhedslisten og SF gå med til. 

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) inden dagens udgivelse.

2. afsnit er tilføjet kl. 15:05

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her