Genåbning: Fra mandag kan alle ledige deltage i alle beskæftigelsesindsatser

Del artiklen:
Jobcentrene kan snart begynde at rulle nye dele af den suspenderede beskæftigelsesindsats ud.
Jobcentrene kan snart begynde at rulle nye dele af den suspenderede beskæftigelsesindsats ud. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix (Arkiv)

De fleste jobcentermedarbejderne skal fortsat arbejde hjemme, når beskæftigelsesindsatsen rulles ud igen fra næste uge. Ledige og pårørende, der kan blive alvorligt syge ved covid-19, skal skånes.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]er.dk

Mandag 17. maj kan jobcentrene begynde at rulle nye dele af den suspenderede beskæftigelsesindsats ud.

Det betyder, at alle slags ledige kan deltage i alle indsatser som nyttejob, vejledning og opkvalificering, virksomhedspraktik og løntilskud. Det fremgår af en pressemeddelelse og et høringsbrev fra Beskæftigelsesministeriet.

Hidtil har nytteindsats og øvrig vejleding og opkvalificering været forbeholdt et mindretal af de ledige, som ifølge jobcentrenes vurdering ville komme for langt væk fra arbejdsmarkedet, hvis de ikke fik tilbudt en indsats.

At indsatserne går i gang, betyder langt fra, at alt er ved det gamle. For mens indsatsen skrues op, er det endnu ikke meldt ud, hvornår medarbejderne på jobcentrene må vende tilbage på arbejde.

Det skal forhandles mellem partierne bag den seneste genåbningsplan frem mod 21. maj, hvor der skal ligge en plan for, hvornår de flere hundrede tusinde, der stadig arbejder hjemme, gradvist kan møde ind på deres arbejdsplads igen.

Læs også:
Plan for at sende hjemmearbejdende medarbejdere tilbage på arbejdspladsen på vej

Fortsat digitale samtaler

Bekendtgørelsen giver fortsat mulighed for at føre samtaler digitalt eller over telefon i stedet for ved fysisk fremmøde, som loven foreskriver. Også møder i rehabiliteringsteam og opfølgningssamtaler med sygemeldte kan foregå digitalt, telefonisk eller ved fysisk fremmøde. Indtil videre frem til 13. juni, hvor bekendtgørelsen udløber. 

Ifølge lovgivningen skal jobcentrene sørge for at tilbyde indsatser inden for bestemte tidsfrister. Det skal de ikke nu, da der er mange tusinde forløb, der skal sættes i gang. Det gælder både for personer på kontanthjælpsydelser og på dagpenge.   

Jobcentrene skal også fortsat tage hensyn til ledige og deres pårørende, hvis de er i risikogruppen for alvorlige følger ved covid-19. Det kommer til at fremgå af et orienteringsbrev, som ifølge NB-Beskæftigelses oplysninger skulle komme ud til kommunerne onsdag.

Gælder til 13. juni

Bekendtgørelsen fastholder muligheden for, at nyuddannede personer med et handicap kan komme i et løntilskudsjob umiddelbart efter afslutningen af uddannelse. Det er en fravigelse fra lovens krav om, at der skal være to års ledighed før løntilskud.

Tidligere i maj aftalte regeringen og en række faglige organisationer et halvandet års forsøg med otte ugers virksomhedspraktik til nyuddannede dimittender, hvor de ellers kun må være fire uger i praktik. Det er ikke med i denne bekendtgørelse.

I aftalen fremgik det, at forsøget skal træde i kraft “så hurtigt som det er muligt i forhold til genåbning af beskæftigelsesindsatsen og sundhedssituationen.”

Det var en bunden opgave for Beskæftigelsesministeriet at lave en ny bekendtgørelse, der træder i kraft (søndag) 16. maj, da bekendtgørelserne Ifølge epidemiloven kun må gælde i fire uger. Denne bekendtgørelse udløber derfor også 13. juni. 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her