EL: ‘Vi er klar til at forhandle, så snart ydelseskommissionen kommer med anbefalinger’

Del artiklen:
Beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Victoria Valásquez kalder det løftebrud over for både støttepartier og vælgerne, hvis regeringen ikke vil forhandle om 'fattigdomsydelser.'
Beskæftigelsesordfører for Enhedslisten Victoria Valásquez kalder det løftebrud over for både støttepartier og vælgerne, hvis regeringen ikke vil forhandle om 'fattigdomsydelser.' - Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix

Enhedslisten fastholder, at regeringen skal indgå i forhandling om kontanthjælpsydelser. Alt andet er løftebrud over for vælgerne, lyder det fra beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Enhedslisten betragter det som et eklatant løftebrud over for både støttepartier og vælgere, hvis regeringen ikke vil indgå i forhandlinger om det, partiet kalder fattigdomsydelser, når ydelseskommissionen fremlægger sine anbefalinger i slutningen af maj.

“Vi er klar til at forhandle, så snart anbefalingerne er der. Det er det, vi venter på,” siger beskæftigelsesordfører Victoria Velásquez til NB-Beskæftigelse.   

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) nedtonede for nylig forventningerne til, at der kommer et forlig om et nyt ydelsessystem. Han sagde blandt andet til Jyllands-Posten, at det ikke er en ‘bunden opgave’ at lave et forlig på området og afviste at svare på, om regeringen stadig mener, at kontanthjælpsloftet  skal afskaffes.

Sådan opfatter Enhedslisten ikke aftalen i forståelsespapiret, der er grundlaget for regeringens støtte fra Radikale, SF og Enhedslisten. 

“Jeg har sagt det rimelig klart både personligt til misteren og til medierne, at det er en bunden opgave, og det bliver han nødt til at kigge på igen. Hvis han ikke vil lave en aftale, har vi en helt ny alvorlig situation, og det er ikke bare et løftebrud over for forståelsespapiret, men også over for vælgerne,” siger Victoria Velásquez.

Regeringen nedsatte i december 2019 en ydelseskommission, der ifølge forståelsespapiret blandt andet skal “anvise en erstatning for kontanthjælpsloftet, således at det afskaffes, uden at det omvendt bliver muligt at modtage offentlige ydelser i ubegrænset omfang.”

EL: Afskaf fattigdomsydelserne

I Enhedslisten undrer de sig over, at Peter Hummelgaard i interviewet i Jyllands-Posten taler om et forlig om et nyt ydelsessystem. Der er rettere tale om en stemmeaftale, lyder det fra Victoria Velásquez.

“Det vigtigste for os er at få afskaffet fattigdomsydelserne, og det synes vi står ret klart i forståelsespapiret, der bragte Mette Frederiksen til magten,” siger hun.

Fattigdomsydelserne er i Enhedslistens forståelse kontanthjælpsloftet, 225-timers reglen, afskaffelse af uddannelseshjælp, som er en lavere ydelse til unge under 30 og afskaffelse af jobafklaringsydelse til sygemeldte, der er på niveau med kontanthjælpen. I stedet skal de sygemeldte have de højere sygedagpenge, indtil de er raske, mener partiet.

Beskæftigelsesministeren gjorde det dog klart i interviewet, at han ønsker et forlig, hvor også de borgerlige partier indgår. Det er stik imod de intentioner, der ligger i forståelsespapiret, siger Victoria Velásquez. 

“Jeg har svært ved at se, at regeringen kan indgå forlig med Venstre, der vil sænke ydelserne og har latterliggjort det midlertidige børnetilskud, samtidig med at løfterne til regeringens egne vælgere fra forståelsespapiret skal holdes,” siger hun. 

Alternativet er ikke at forlænge børnefamilieydelsen

Fokus for regeringen og støttepartierne i forståelsespapiret er, at de lave ydelser giver børnefattigdom. Derfor aftalte de kort efter valget en midlertidig børnefamilieydelse, der skal hjælpe de børnefamilier, der rammes af kontanthjælpsloftet eller er på integrationsydelse.

Ydelsen gælder nu til udgangen af 2022. Den er blevet forlænget, fordi ydelseskommissionen er blevet fem måneder forsinket på grund af corona.

Hvis regeringen ikke vil forhandle nu, er Enhedslisten så villig til at acceptere endnu en forlængelse af børnefamilieydelsen?

“Nej,” lyder det kategorisk fra Victoria Velásquez.

“Den eneste ændring, vi har accepteret, er at ydelseskommissionens frist er forlænget på grund af corona.”

Vil I vælte regeringen på det her? 
“Det får du mig ikke til at svare på lige nu. Vi er kun i begyndelsen af maj.” 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her