Plan for at sende hjemmearbejdende medarbejdere tilbage på arbejdspladsen på vej

Del artiklen:
Alle lærere kan vende tilbage på skolerne fra i dag den 6. maj. Her viser skoleleder på Husum Skole Annette Samsøe Jensen rundt, mens børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, folketingsmedlem Jens Joel og overborgmester i København Lars Weiss og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen ser på. Politikerne er alle socialdemokrater.
Alle lærere kan vende tilbage på skolerne fra i dag den 6. maj. Her viser skoleleder på Husum Skole Annette Samsøe Jensen rundt, mens børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil, folketingsmedlem Jens Joel og overborgmester i København Lars Weiss og børne- og ungdomsborgmester Jesper Christensen ser på. Politikerne er alle socialdemokrater. - Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

21. maj er skæringsdagen for, hvornår hjemmearbejdende medarbejdere kan begynde at vende fysisk tilbage på arbejde. Forhandlingerne mellem aftalepartierne er dog ikke begyndte endnu.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Mens landet genåbner tusindvis af arbejdspladser i dag torsdag, venter tusindvis af  privatansatte og især offentligt ansatte i spænding på, hvornår de igen skal møde fysisk på arbejde. 

Lærerne er nu tilbage på fuld tid sammen med skolebørnene. Også hoteller og restaurationer er i gang, men på store dele af det offentlige område er det fortsat kun medarbejdere, der varetager kritiske funktioner, der må møde på arbejde. 

Det gælder for jobcentrene, hvor det kun er medarbejdere med særlige funktioner i forhold til virksomheder eller udsatte grupper, der må møde fysisk op på arbejde. Det samme gælder de statsansatte, hvor ‘alle statslige medarbejdere, som ikke varetager kritiske funktioner, der kræver fysisk fremmøde, fortsat skal arbejde hjemmefra.’

I den seneste aftale om genåbning fra torsdag fremgår det, at 21. maj vil være en skæringsdato. 

“Der udarbejdes en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser begyndende fra 21. maj 2021, som drøftes med aftalepartierne,” står der i aftalen.

Det er Skatteministeriet, der står for den del af genåbningsplanen. Ministeriet oplyser, at der nu skal ‘udarbejdes en plan for gradvis normalisering af fysisk fremmøde på arbejdspladser.’ 

“Denne plan – der også vil omfatte offentligt ansatte – skal drøftes med aftalepartierne. Regeringen håber med planen at kunne sikre større klarhed om, hvornår de mange medarbejdere, der arbejder hjemmefra, gradvist kan vende tilbage til en mere normal hverdag,” skriver Skatteministeriet.
Fagbevægelsen tilfreds med signaler

Fagforeningen Djøf, der organiserer samfundsvidenskabelige og erhvervsøkonomiske akademikere, er glad for, at de nu nævnes i genåbningsplanen.

“Det er helt fair, at andre skal på arbejde før os, men der var behov for et signal om, at man ikke er glemt, når man sidder hjemme ved køkkenbordet,” siger Sara Vergo, formand for Djøf Offentlig til Ritzau.

Hun fortæller, at mange mistrives ved hjemmearbejdet, som for nogles vedkommende har varet mere end et år.

Også HK Privat, der samler ansatte i private virksomheder, er glad for, at der nu kommer en plan for en gradvis tilbagevenden til arbejdspladserne.

Næstformand Anja C. Jensen håber, at noget af erfaringen fra nedlukningen tages med videre. For eksempel muligheden for større fleksibilitet i hverdagen.

“Og så håber jeg, at man lige vil tænke en ekstra gang over det, inden man bare fylder storrumskontorerne op.”

“Mange har sat pris på mindre støj og færre afbrydelser under hjemmearbejdet, og det er et kontor med mange mennesker sjældent gearet til,” siger hun i en kommentar til Ritzau.

Også Sara Vergo fra Djøf Offentlig mener, at de positive erfaringer med hjemmearbejde under nedlukningen skal bruges i planen.

“Der er utroligt mange, som sætter pris på at kunne arbejde hjemmefra et par dage om ugen. Så det håber jeg, vi kan lave til en ny normal på den anden side af corona,” siger hun.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her