Regeringen prioriterer fagbevægelsen over kontanthjælpsmodtagere

Del artiklen:
Der er ikke stemmer i at gøre noget for kontanthjælpsmodtagere. Det kan regeringens nedprioritering af et forlig på kontanthjælpsområdet være et udtryk for, lyder det fra arbejdsmarkedsforskerne Flemming Larsen (tv.) og Niklas A. Andersen (th.),Aalborg Universitet.
Der er ikke stemmer i at gøre noget for kontanthjælpsmodtagere. Det kan regeringens nedprioritering af et forlig på kontanthjælpsområdet være et udtryk for, lyder det fra arbejdsmarkedsforskerne Flemming Larsen (tv.) og Niklas A. Andersen (th.),Aalborg Universitet.

Der er ikke så mange stemmer i udsatte grupper. Det kan være forklaringen på, at regeringen nedtoner forventninger til nyt kontanthjælpssystem, mens den samtidig åbner op for højere dagpenge til nyledige.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Peter Hummelgaard (S) nedtonede i weekenden forventningerne til et forlig om et nyt kontanthjælpssystem i et interview i Jyllands-Posten. Han afviste på et spørgsmål i interviewet at forholde sig til, om Socialdemokratiet stadig mener, at kontanthjælpsloftet skal fjernes.

Samtidig med, at regeringen nu skaber tvivl om kontanthjælpsloftet, sender den signaler om, at der kan rykkes ved dagpengesatsen. 

Peter Hummelgaard har sagt, at han vil gerne diskutere dagpengesatser, og i en spørgetime i Folketinget i sidste uge, sagde Mette Frederiksen (S), at hun opfatter det som en ‘legitim og relevant diskussion,’ at der er et stort fald i kompensationen for ‘nogle faggrupper.’

“Der skal være en sikkerhed, hvis man mister sit arbejde,” sagde statsministeren som en kommentar til, at SF i samklang med fagbevægelsen har foreslået, at ledige skal have 4.000 kroner oven i den højeste dagpengesats i de første tre måneder af ledighedsperioden.

For lidt politisk kapital i kontanthjælpsmodtagere

Peter Hummelgaard sagde i interviewet i Jyllands-Posten også, at regeringen ikke vil bruge ‘al politisk kapital’ på at indgå forlig om et nyt kontanthjælpssystem.

“Der er mere politisk kapital i Arne-pensionen og i dagpengesatserne end på kontanthjælpsområdet. Det passer meget godt med, at Hummelgaard også siger direkte, at det her ikke er et prestigeprojekt. Det er traditionel socialdemokratisme at have stort fokus på de forsikrede ledige, hvor mange er med i fagbevægelsen,” siger Niklas A. Andersen, post.doc. ved Aalborg Universitet, til NB-Beskæftigelse.

“Det ikke er noget, der giver strategisk vælgeropbakning, og det er ret typisk med den her målgruppe. Det spiller fint sammen med, at Arne-pensionen skal finansieres af jobcentrene, hvor det er forventeligt, at det er også den målgruppe, det kommer til at ramme,” siger professor i arbejdsmarkedspolitik ved Aalborg Universitet, Flemming Larsen.

“Den brede opbakning er mest forbundet med universelle løsninger for alle. Med kontanthjælpsloftet blev der indført en større grad af målrettede ydelser, hvor der skelnes mellem værdigt trængende og ikke værdigt trængende. Det er sværere at skabe legitimitet til dem,” siger han. 

Læs også:
Peter Hummelgaard vil ikke love forlig om nyt kontanthjælpssystem

Større afstand mellem ydelser

Udhulingen af dagpengesystemet har gennem de seneste mange år betydet, at der er kortere afstand mellem dagpenge til ledige, der er medlemmer i en a-kasse, og ledige på kontanthjælp.

“Hvis man sætter det lidt firkantet op, har de borgerlige regeringer i de sidste tyve år prøvet at nedbryde skellet mellem dagpengemodtagere og kontanthjælpsmodtagere, så der gives samme minimumsvilkår til alle. Det billede kan Socialdemokratiet ikke ændre på den korte bane, men de kan langsomt genindføre en difference med fokus på deres kernevælgere,” siger Niklas A. Andersen.

Han mener derfor også, at dagpengesatsen kan blive en del af forhandlingerne om et nyt ydelsessystem. 

Niklas A. Andersen er post.doc. ved Institut for Politik og Samfund på Aalborg Universitet og er tilknyttet Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser (CUBB).  

Flemming Larsen er professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet og er tilknyttet Center for Udvikling af Borgerinddragende Beskæftigelsesindsatser (CUBB)

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her