Yderkommuner har markant større andel ikke-aktive unge

Del artiklen:

Nye tal viser store forskelle mellem kommunerne i andelen af unge mellem 16 og 24 år, som hverken er i job, uddannelse eller aktivering.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Næsten tre gange så stor en andel af de unge i Langeland Kommune er hverken i job, uddannelse eller aktivering, som det er tilfældet i Frederiksberg Kommune.

De to kommuner demonstrerer den overordnede geografiske tendens, hvor antallet af ikke-aktiverede unge generelt er væsentligt højere i en række yderkommuner end i de store bykommuner. Det skriver NB-Økonomi.

Det viser nye tal fra Danmarks Statistik, som tirsdag har offentliggjort opgørelsen over antallet af NEET-borgere i hver kommune i 2019. NEET-borgere dækker over 16-24-årige, som hverken er i uddannelse, job eller aktivering (Not in Employment, Education or Training).

Tallet er en særdeles vigtig indikator for kommunerne, fordi det ikke blot fortæller noget om, hvilke sociale udfordringer kommunen har i dag, men også, hvordan det vil udvikle sig i fremtiden, fordi tallet netop fokuserer på unge mennesker.

I Det Økonomiske Råds rapport fra efteråret 2018 pegede vismændene på, at der er klare sammenhænge mellem uddannelse og folks levevilkår. Blandt andet viste de, at ufaglærte har markant større risiko for sygehusindlæggelser, for at få deres børn anbragt, eller for at få en dom.

Derfor kan de unge NEET-borgere blive meget ressourcekrævende for kommunerne i fremtiden, hvis ikke de unge bliver sporet ind på et job eller en uddannelse.

Stærk udvikling siden 2008

Ser man på udviklingen over tid er det tydeligt, at det i altovervejende grad er København og en række velstillede kommuner i hovedstadsområdet samt Aalborg Kommune, der især har nedbragt andelen af NEET-borgere.

Omvendt har andelen været i stærk vækst i mange yderkommuner. Dermed peger udviklingen på, at de geografiske forskelle mellem bykommuner og yderkommuner vil vokse sig endnu større over tid.

Der er dog enkelte yderkommuner, der har vendt udviklingen. Især har Norddjurs Kommune, Stevns Kommune og Faxe Kommune lykkedes med at nedbringe andelen af NEET-borgere siden 2008.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her