Forsker forventer ingen klare svar fra ydelseskommissionen

Del artiklen:
Man skal ikke forvente, at der kommer klare forslag fra ydelseskommissionen. Det er kommissoriet alt for uklar til, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker.
Man skal ikke forvente, at der kommer klare forslag fra ydelseskommissionen. Det er kommissoriet alt for uklar til, lyder det fra arbejdsmarkedsforsker. - Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

En politisk manøvre, at Peter Hummelgaard nedtoner forventningerne om nyt ydelsessystem forud for offentliggørelse af anbefalinger fra kommission, vurderer arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Når ydelseskommissionen fremlægger sine anbefalinger til et nyt ydelsessystem i slutningen af maj, skal man ikke forvente klare forslag, siger en arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet.

“Det fremgår jo allerede af kommissoriet, at det hele tiden er på den ene side og den anden. For eksempel må der ikke være børnefattigdom, men det skal også kunne betale sig at arbejde,” siger post.doc. Niklas A. Andersen.

Et interview med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i Jyllands-Posten lørdag kan i det lys ses som en politisk manøvre, der skal foregribe et ‘mudret resultat’.

Ministeren sagde blandt andet, at regeringen ikke har lovet, at der bliver indgået et forlig om et nyt ydelsessystem, og han afviste at svare på, om kontanthjælpsloftet skulle afskaffes. 

Derfor vurderer Niklas A. Andersen heller ikke, at kontanthjælpsloftet helt vil blive afskaffet, selvom regeringen og de tre støttepartier siden 1. januar 2020 har sikret et midlertidigt børnetilskud til nogle af de familier, der blev ramt af kontanthjælpsloftet.

“Det er klart, at de har den flanke, der hedder børnene, og der bliver nødt til at være et vist niveau, så der bliver lukket ned for kritik, men kontanthjælpsloftet består i en eller anden forstand,” vurderer Niklas A. Andersen.

Læs også:
Peter Hummelgaard vil ikke love forlig om nyt kontanthjælpssystem

“Der er også det spørgsmål, der hele tiden spøger, nemlig indvandrerspørgsmålet. Regeringen vil ikke åbne en flanke, hvor der kommer en historie om, at så kan den og den indvandrerfamilie med hjemmegående mødre hæve store beløb i kontanthjælp og anden støtte.”

Socialdemokratiet forsøger at navigere, så de ikke opfattes som slappere på indvandrerområdet. Der er en kommission, der sandsynligvis kommer med et noget mudret resultat, og den har en opposition, der står på spring.”
Fakta:

Kommissoriet for ydelseskommissionen kan læses ved at følge linket her

Kommissionens sammensætning: 

  • Torben Tranæs, professor og forskningsdirektør
  • Benedikte Kiær, K-borgmester i Helsingør
  • Jon Kvist, professor
  • Jytte Andersen, tidligere S-minister
  • Lisbeth Pedersen, forsknings- og analysechef
  • Mette Ejrnæs, professor i økonomi

Ydelseskommissionen blev nedsat i december 2019 og fik et år til at færdiggøre sit arbejde. På grund af corona blev deadline udskudt til slutningen af april 2021. Nu forventes det, at  anbefalingerne bliver fremlagt midt i slutningen af maj.

Ændringer i første og sidste afsnit, 5. maj kl. 11:25: Ydelseskommissionen fremlægger sine anbefalinger i slutningen af maj, oplyser Beskæftigelsesministeriet på sin hjemmeside.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her