Vinterens corona-nedlukning har stort set ikke påvirket ledigheden

Del artiklen:

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at ledigheden korrigeret for sæsonudsving på landsplan har været fuldstændig upåvirket af vinterens nedlukninger af samfundet. Enkelte kommuner er dog blevet ramt.

Af Peter Risager, peter@nb-medier.dk

Selvom butikker, restauranter, frisører, barer, caféer og størstedelen af oplevelsesøkonomien var lukket ned i store dele af vinteren, så har det stort set ikke påvirket ledigheden.

Det viser tal fra Danmarks Statistik, som i dag har offentliggjort sæsonkorrigerede ledighedstal for marts 2021, som må forventes at være den sidste måned, hvor ledighedstallene for alvor er påvirket af de hårde nedlukninger i samfundet i store dele af vinterhalvåret.

På landsplan var den sæsonkorrigerede fuldtidsledighed opgjort til 4,6 procent af arbejdsstyrken i oktober 2020. Den faldt en anelse til 4,4 procent frem til december. Herefter steg den tilsvarende med 0,2 procent frem til februar, og er senest faldet til 4,5 procent i marts.

Dermed er det samlede billede på landsplan, at ledigheden – når man korrigerer for sæsonudsving – har været nærmest upåvirket af vinterens nedlukninger. Til sammenligning steg den sæsonkorrigerede ledighed fra 3,6 procent under nedlukningen i foråret i marts sidste år til 5,5 procent i maj. 

Landstendensen for vinterens udvikling kan også ses på tværs af de fleste af landets kommuner, hvor 94 kommuner er steget eller faldet fra oktober til marts med højst 0,5 procent. I 64 kommuner er forskellen højst 0,2 procent.

Taarnby og Dragør er dog blevet ramt af en stigning over vinteren på henholdsvis 0,5 og 0,6 procentpoint, hvilket især kan ses i et hop fra december til februar. De to kommuner er særligt følsomme for udviklingen i turistbranchen, fordi Københavns Lufthavn er en vigtig arbejdsplads for borgerne i de to kommuner. 

Omvendt har Struer Kommune haft landets største fald i ledigheden fra oktober til marts med 0,8 procentpoint.

Sæsonkorrektionen skal ifølge Danmarks Statistik tages med følgende forbehold:

“De sæsonkorrigerede ledighedstal er fra og med efteråret 2020 mere usikre end normalt pga. den atypiske ledighedsudvikling i 2020 som følge af COVID-19. Dette har bl.a. medført større revisioner af de seneste sæsonkorrigerede månedstal. Ved denne offentliggørelse af ledigheden for marts 2021, er ledigheden for januar og februar 2021, således nedjusteret med hhv. 700 og 1.300 i forhold til den seneste offentliggørelse af ledigheden for februar. Disse nedjusteringer skyldes primært, at den faktiske ledighed for marts 2021 påvirker sæsonmodellen med et langt lavere niveau end i marts 2020, da landet blev ramt af COVID-19.”

Se udviklingen i ledigheden fra oktober 2020 til marts 2021 for din kommune i kortet herunder.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her