Risiko for større smitte ved genåbning af beskæftigelsesindsats

Del artiklen:
På trods af risiko for større smittespredning har Epidemikommissionen anbefalet, at virksomhedspraktik, løntilskud og nyttejob genoptages 15. april.
På trods af risiko for større smittespredning har Epidemikommissionen anbefalet, at virksomhedspraktik, løntilskud og nyttejob genoptages 15. april. - Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Delvis genåbning af beskæftigelsesindsatsen kan udgøre en risiko for større smittespredning, skriver Epidemikommissionen, der alligevel anbefaler, at ledige skal i virksomhedspraktik, løntilskud og nyttejob fra næste uge.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Den delvise åbning af beskæftigelsesindsatsen kommer som forlængelse af regeringens beslutning om at tage ‘en kalkuleret risiko,’ som statsminister Mette Frederiksen (S) flere gange har formuleret det.

En anbefaling fra en ny Epidemikommission viser, at det er hensynet til ‘trivsel, beskæftigelse og samfundsøkonomi,’ der vejer tungere, end at ‘det øgede aktivitetsniveau kan udgøre en risiko for øget smittespredning.’

Epidemikommissionen har indstillet, at ‘virksomhedsrettede indsatser som eksempelvis virksomhedspraktik og løntilskud samt åbning for øvrig vejledning og opkvalificering for at mindske risiko for at borgere kommer længere fra arbejdsmarkedet tiltrædes.’

Kommissionen anbefaler også, at grænserne for forsamlingsforbud og reglerne for smitteforebyggelse i jobcentrene videreføres. Det er krav om maske og visir og kvadratmeterkrav i forhold til antal ledige, der kommer i jobcentret.

Indsatsen kan lukkes ved for højt smittetryk

Ligesom vi ser skoleelever blive sendt hjem og kommuner blive underlagt skrappere restriktioner, kan der også blive skruet op og ned for beskæftigelsesindsatsen, fremgår det af indstillingen fra Epidemikommissionen.

For at sætte beskæftigelsesindsatsen i gang løbende, er kommunerne fritaget for at leve op til krav om at tilbyde indsatser til de ledige på tidspunkter, der normalt er fastsat i loven. Kommunerne vil heller ikke blive vurderet på rettidighed i indsatsen i 2021 og 2022.

Folketingets epidemiudvalg tiltrådte onsdag bekendtgørelsen om den delvise genåbning af beskæftigelsesindsatsen. Den træder i kraft 15. april og gælder en måned frem til 16. maj.

Læs også:
Skærpet tilsyn med beskæftigelsesindsats begrænses frem til 2023

Fakta: Epidemikommissionens indstilling

Epidemikommissionen indstiller, at den delvise genåbning af beskæftigelsesindsatsen, jf. ”Rammeaftale om plan for genåbning i Danmark” at de ovennævnte tiltag i form af åbning af virksomhedsrettede indsatser som eksempelvis virksomhedspraktik og løntilskud samt åbning for øvrig vejledning og opkvalificering for at mindske risiko for at borgere kommer længere fra arbejdsmarkedet tiltrædes. Endvidere indstiller Epidemikommissionen, at forsamlingsforbuddet og regler om anvendelse af personlige smitteforbyggende midler i jobcentre videreføres.

Epidemikommissionen konstaterer, at det øgede aktivitetsniveau kan udgøre en risiko for øget smittespredning, men at dette skal ses i lyset af ønsket om en delvis genåbning af hensyn til trivsel, beskæftigelse og samfundsøkonomi.

Epidemikommissionen lægger vægt på, at smittesituationen løbende følges med henblik på at vurdere, om der er grundlag for at allerede fastsatte regler videreføres, ændres eller ophæves.

Kilde: Folketingets hjemmeside 

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her