Uklarheder i forslag til delvis genåbning af beskæftigelsesindsats

Del artiklen:
(Arkiv) Silkeborgs jobcenterchef Martin Husted forventer, at flere af medarbejderne skal møde på arbejde, når der skal gang i virksomhedspraktik, løntilskud og nyttejob igen.
(Arkiv) Silkeborgs jobcenterchef Martin Husted forventer, at flere af medarbejderne skal møde på arbejde, når der skal gang i virksomhedspraktik, løntilskud og nyttejob igen.

Jobcentre skal sikre, at coronaregler bliver overholdt, når ledige igen skal i virksomhedspraktik, men hvordan? Det fremgår ikke af forslag til bekendtgørelse.

Af Helle Schøler Kjær, [email protected]

Fra 15. april kan ledige igen komme i virksomhedspraktik og løntilskud. Det afhænger dog af, at den enkelte virksomhed følger anbefalingerne fra sundhedsmyndighederne om afstand, masker og afspritning, og det er jobcentrenes ansvar, at det sker. Men hvordan det skal sikres, står der ikke noget om i den bekendtgørelse, der netop er sendt til høring.

“Det er en meget vanskelig opgave,” siger jobcenterchef i Silkeborg, Martin Husted.

Han forestiller sig ikke, at jobcentrene skal vurdere forholdene ved at besøge virksomhederne.

“Vi er jo ikke eksperter. Men det fremgår ikke, hvordan vi skal dokumentere det. Om vi for eksempel skal lave et notat sammen med arbejdsgiverne. Det må vi afklare med STAR, når bekendtgørelsen er trådt i kraft.”

Uklarhed om målgruppe for nyttejob

Også i forhold til nyttejob er der uklarhed i bekendtgørelsen. Ledige i  kontanthjælpssystemet kan bevilges nyttejob: “hvis det vurderes, at borgeren er i særlig risiko for at miste tilknytningen til arbejdsmarkedet.”

“Det er svært med formuleringen om tilknytning til arbejdsmarkedet. Hvad er det præcist for en målgruppe, der menes?” spørger Martin Husted.

Han kvitterer for, at der tages hensyn til de mest udsatte borgere. Mange af dem har haft det svært under den delvise nedlukning af beskæftigelsesindsatsen. Martin Husted er også glad for, at det nu bliver muligt at etablere både virksomhedspraktik og løntilskud igen. 

“Det har både ledige og virksomheder efterspurgt,” siger han.   

Bekendtgørelsen om delvis genåbning af beskæftigelsesindsatsen forventes at træde i kraft 15. april og gælder til 16. maj. 2021.
 
Ledige har pligt til at deltage i de beskæftigelsesindsatser, de bliver tilbudt, når beskæftigelsesindsatsen bliver genoptaget.

Vil du læse resten af artiklen?

Prøv NB Beskæftigelse i 4 uger gratis og få adgang med det samme

Eller log ind nedenfor

Glemt adgangskode - lav en ny her